Do Afriky přímým letem: Exotické Kapverdy jsou rájem pohody i nočního života

Před odletem na ostrov Sal jsem žádnou velkou exotiku neočekávala. Přeci jen zde vzniklo nesporné propojení s Evropou, konkrétně s Portugalskem. O to víc mě Kapverdy překvapily. Nečekejte pralesy, opice a papoušky, kapverdskou exotiku zažijete v atmosféře díky místnímu životu. A tak si ji můžete odvézt v srdci, jako to největší bohatství z cest.

Kapverdy (podle portugalského názvu Cabo Verde – Zelený mys) zahrnují deset ostrovů v Atlantském oceánu u pobřeží západní Afriky. Exotickou atmosféru, kterou tu zažijete, vám dopřejí především místní lidé a jejich způsob života. Samozřejmě je do velké míry exotická i kapverdská příroda, pokud jste ale zvyklí na cestování pevninskou Afrikou, Jižní Amerikou či Asií, je to něco jiného. Na Salu dokonce nežijí ani hadi (opravdu ne, ptala jsem se nezávisle na sobě několika místních průvodců). Co tu ale nechybí jsou průzračné moře, dlouhé písečné pláže i palmy.

Žádný stress! Morabeza!

Kromě portugalštiny se na ostrovech mluví jazykem, který z ní vychází. Je jím kapverdská kreolština, a právě z tohoto jazyka vzešlo slovo „morabeza“. Uslyšíte ho na Kapverdách často a má více volných překladů významu. Vyjadřuje pohostinnost, přátelské, neformální a uvolněné chování Kapverďanů a jejich kultury. Když s nimi budete mluvit, rychle zjistíte, že se umí bavit a hodit všechny starosti daleko za hlavu.

Noční život a nezapomenutelný tanec

Při výběru destinace jsem nikdy nevolila podle kvality nočního vyžití. Jako milovník aktivního odpočinku se dokážu na cestách dostatečně „zničit“ už přes den, ale na Kapverdách by to byla velká škoda. Jakmile začne zapadat slunce, z otevřených barů se ozvou první rytmy hudby, které rozvlní těla místních, až budete mít chuť se přidat. A přidejte se!

Každý rok v únoru nebo březnu připadají na masopustní úterý (úterý před popeleční středou) karnevalové oslavy. Konají se na různých místech po celých Kapverdách. Úžasná podívaná je inspirována brazilským karnevalem v Riu a patří ke zlatým hřebům návštěvy Kapverd.

Stabilní počasí

Bary a restaurace jsou na Kapverdách otevřené doslova, vstříc větru a nebi, je tu totiž až 350 krásných dnů v roce a také stabilní teploty kolem 20 a více stupňů přes den i v noci. Zároveň tu teploty nepřekračují nesnesitelných 30 stupňů, tomu pomáhá příjemný vítr, za kterým sem každý rok míří milovníci sportů jako je kitesurfing.

Zážitky na ostrově Sal

Ostrov Sal je turistickým centrem Kapverdských ostrovů a najdete ho v severovýchodní části souostroví. „Létáme sem přímým letem z Prahy díky tomu, že se tu nachází mezinárodní letiště. Za necelých 7 hodin se tak ocitnete v téměř karibském prostředí,“ uvedla pro web Prima Ženy Ilona Topolová, tisková mluvčí CK Blue Style.

Zdejší pohádkové pobřeží opravdu připomíná Karibik, dlouhá písčitá pláž v Santa Maria je jednou z nejlepších k potápění a šnorchlování. „Najdete tu vše, od luxusních ubytování, kterým je například hotel Hilton***** nebo hotel Riu***** až po takové, kde zažijete místní atmosféru. Stále však s veškerým pohodlím a čistotou, například hotel Voi Vila Do Farol Resort**** nebo hotel Halos Casa Resort****.  Kromě pláží, které rozhodně stojí za to, můžete vyrazit na výlety po ostrově,“ dodala Ilona Topolová.

Solné jezero a žraločí zátoka
Název Sal má ostrov podle slova slaný, na východním pobřeží tu totiž najdete solný důl vybudovaný v kráteru sopky. V jezeře se můžete vykoupat, voda tu nadnáší jako v Mrtvém moři. Cestou můžete zastavit také v Shark Bay, kde po chvilce čekání spatříte přímo u pobřeží malé žraloky citronové. Jsou plaší, ale zvyklí na přítomnost lidí, po chvilce tedy budou kroužit kolem vašich nohou. Člověka však nekousnou.

Modré oko
Máte-li rádi přírodní unikáty, navštivte palmami obklopenou oblast Buracona. Její součástí je Blue Eye (Modré oko), podvodní jeskyně s otvorem ve stropě. Díky lámání slunečních paprsků vzniká ojedinělý úkaz, připomínající zářivě modré oko.

Botanická zahrada a golf
Na jihu ostrova najdete Viveiro Golf & Country Club. Botanická zahrada je zde oázou bezvětří díky palmám a dalším stromům. Můžete tu také pozorovat spoustu zvířat a dozvědět se jejich příběhy, většina z nich byla zachráněna z nevhodných podmínek. Přilehlé golfové hřiště majitelé nechali vybudovat precizně, poblíž hotelových resortů. Nachází se ve zúžené části ostrova, a tak z jednoho místa můžete vidět východní i západní pobřeží.

Jízda pouští
Skvělým zážitkem je výlet na čtyřkolkách nebo buginách pouští. Výlet je organizovaný dostanete k zapůjčení veškerou výstroj proti prachu a písku, včetně ochranné helmy a brýlí. Dvou a půlhodinový výlet vede skrz různobarevné části ostrova, trasa je klikatá a kopcovitá, užijete si také několik zastávek na fotku nejen vás, ale i krásného pobřeží. Budete míjet oblíbenou zipline, která rovněž potěší fandy adrenalinu.

Kite Beach
I pokud nejste zrovna nadšenci do windsurfu, zajeďte se podívat na slavnou Kite Beach. Místní průkopníci kitesurfu, Mitu a Djo, tu otevřeli kitesurfingové centrum. Samotné pozorování desítek „draků“ ve vzduchu je úžasné, i kdybyste měli jen sedět na pláži a popíjet pivo – zkuste třeba kapverdskou značku Strela.

Gastronomická fúze Portugalska a Brazílie

Kreolská gastronomie je ovlivněna portugalskou a brazilskou. Dominují ryby a plody moře, dále luštěniny, kukuřice, brambory. Oblíbeným předkrmem je výborně dochucené carpaccio z tuňáka a dalších druhů ryb.  Národním pokrmem je cachupa, do které místní dávají skoro vše, co doma najdou. V restauracích jde většinou o směs kukuřice, fazolí, sladkých brambor, zelí, ryb nebo masa či klobásy. Na ostrově Sal jsme jedli na mnoha místech v mnoha restauracích a nestalo se nám, že by jídlo nebylo dobré. Kapverďané zkrátka vařit opravdu umí, stejně jako se umí povznést nad životní strasti a svůj klid a pohodu přenést i na vás.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 25. 4. 2024

Berani, vyhlídky na dnešní den jsou vynikající. Současné uspořádání planet a poněkud tísnivá atmosféra posledních dnů vás inspirují ke změně prostředí a návštěvě nových míst. Proč si nenaplánovat malý výlet? Všechna znamení naznačují, že právě teď je pro takové dobrodružství ta nejlepší doba. Pokud budete otálet, budete se cítit opět zaseknutí ve staré rutině.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.