Prima maminka

14. října 2016 04:15

Anna Kopečková

7 věcí, které (asi) nevíte o víně

7 věcí, které (asi) nevíte o víně

Přípitek dříve chránil před otravou

Staří Římané měli rádi víno. A také jed, aby se zbavili nepohodlných osob. Tehdy vznikl přípitek spojený s přiťuknutím. Když totiž pozvedli plné číše a přiťukli si jimi, část vína se přelila do cizí sklenice. Otrávit soka tak bylo hned těžší – hrozilo totiž, že jed vypije nepravá osoba!

Sladká vína si nechte k dezertu

Ač to nemusí znít logicky, ta nejsladší vína si nejlépe vychutnáte s dezertem. Zkuste třeba kombinaci čokoládového dortu a červeného polosuchého sektu a pochopíte celé kouzlo!

Zapamatujte si svá oblíbená vína

A to nejen proto, abyste si je opět mohli koupit. „Když například vašeho oblíbence nemají v restauraci, mnohdy stačí říct jméno odrůdy a vinaře sommelierovi. Hodně mu to napoví, co vám chutná a jaké víno byste si pro daný večer představovali,“ doporučuje sommelier David Král, ambasador značky Víno Mikulov Sommelier Club.

Nezapomeňte na ročníky

Koupíte si po pár měsících lahev vína, které dobře znáte, a zdá se vám, že chutná jinak? Zkontrolujte etiketu, možná jde o jiný ročník! Vliv na kvalitu vína má totiž nejen práce vinaře, ale také klimatické podmínky, které ovlivňovaly zrání hroznů. Sušší horké léto, deštivé jaro nebo podzim, to vše se promítne do finální podoby konkrétního ročníku vína.

Většina vinařských regionů leží mezi 30. a 50. rovnoběžkou

Toto pravidlo platí na sever i na jih od rovníku. Severněji je příliš chladno na to, aby hrozny v klidu dozrály, naopak jižněji se jim to daří až moc rychle a kyselina nedokáže vyvážit přírodní cukr.

Samozřejmě existují výjimky. Brazilská vína sice vznikají v tropickém klimatu, ale zároveň ve vyšší nadmořské výšce. A přestože naše vinice leží právě na okraji zmiňovaných rovnoběžek, díky příznivému podnebí vznikají i na Moravě vína oceňovaná ve světě.

S vínem zacházejte jako s čokoládou

K oběma byste se totiž měli chovat stejně. Máte víno uskladněné ve speciálním stojanu například v kuchyni nebo ještě lépe ve spíži? Skvělé! Ale jen do chvíle, než přijdou horka. „Pokud je v místnosti takové horko, že by se vám tam začala rozpouštět čokoláda, je dobré i vaše oblíbené lahve přestěhovat někam, kde je chladněji. To se ale týká spíše červených vín, která snesou i teploty kolem 18 °C, bílá obecně doporučuji skladovat spíše v rozmezí 7–10 °C,“ upozorňuje sommelier.

Skladování při pokojové teplotě jednoduše není pro vína univerzální formulkou!

Lahvím je lépe vleže

Lahve s korkovou zátkou nikdy nenechávejte dlouho postavené! Ptáte se proč? Zabráníte tak vysychání korku, ke kterému může dojít při delší archivaci, a následně tomu, aby se do vína dostal vzduch a ono se začalo kazit. Sommelier David Král vysvětluje: „Když si chcete delší dobu šetřit dobré víno, je lepší ho uchovávat vleže, aby si zachovalo všechny kvality. U některých typů, například u barikových vín, se dokonce delší archivace přímo doporučuje.“

A rada sommeliera na závěr:Víno byste si měli vychutnat všemi smysly.“

Abyste si všechny jeho vlastnosti užili opravdu naplno, postupujte jako sommelieři – nejdříve si prohlédněte jeho barvu, k vínu přivoňte a až poté se napijte. I tady však postupujte pomalu, vychutnejte si jej na jazyku a objevujte třeba tóny ovoce, plnost i kyselinku. Jen tak si dobré víno skutečně užijete!

Sdílejte článek
Štítky víno David Král

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 3. 2024

Berani, pokud se vám v poslední době nedostává lásky, po které toužíte, možná je to proto, že jste si o ni neřekli. Pokud jste s někým zapleteni a cítíte se nenaplněni, zvažte možnost upřímného rozhovoru o svých potřebách a o tom, co od vztahu chcete, abyste byli šťastní. Pokud nyní nejste ve vztahu a chcete být, musíte se důrazněji věnovat poznávání toho, koho chcete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.