Guacamole 6x jinak: Naslano i nasladko!
Guacamole 6x jinak: Naslano i nasladko!
Tradiční mexická omáčka, která je díky avokádu máslově jemná a ostatní ingredience jí dodávají pořádný říz, si získala celý svět. Většina z nás asi guacamole připravuje velmi podobně. My vám ukážeme, že se dá udělat i trochu jinak.
Guacamole se slaninou a gorgonzolou
Co budete potřebovat:
• 3 zralá avokáda
• 3 slabé plátky anglické slaniny
• 1 velké rajče
• 1 stroužek česneku
• 1/2 papričky jalapeňo
• 1/3 hrnku rozdrobeného sýru Gorgonzola (lze ji nahradit Nivou)
• 1/4 hrnku jemně nasekané červené cibule
• šťávu z půlky limetky
• 1-2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
• 1 lžíci chilli omáčky
• špetku kajenského pepře
1. Avokáda podélně rozkrojte, do pecky zabodněte nůž a krouživým pohybem pecku vyjměte. Dužninu lžící oddělte od slupky, dejte do misky a rozmačkejte vidličkou.
2. Plátky slaniny opečte na suché pánvi dokřupava, nechte je odkapat na papírové utěrce, pak je rozlámejte na malé kousky a přidejte do misky.
3. Rajče rozkrojte na čtvrtiny, zbavte semínek, dužninu nakrájejte nadrobno a přidejte také do misky.
4. Přidejte rozetřený stroužek česneku, papričku zbavenou semínek a nasekanou nadrobno, Gorgonzolu, cibuli, limetkovou šťávu, koriandr a chilli omáčku.
5. Vše promíchejte, lehce posypte kajenským pepřem a podávejte s tortilla chipsy.
BLT guacamole
Tato varianta je inspirována známým Burgerem zvaným BLT, což je anglická zkratka pro náplň, která ho tvoří: Bacon (slanina) – Lettuce (salát) – Tomato (rajče).
Co budete potřebovat:
• 4 tenké plátky anglické slaniny
• 4 zralá avokáda
• 1 lžičku soli
• 2 lžičky chilli omáčky
• 2 – 3 lžíce majonézy
• šťávu z půlky limetky
• 2 malá rajčata
• sůl (nemusí být)
1. Plátky slaniny opečte z obou stran na suché pánvi dokřupava, nechte je odkapat na papírové utěrce a pak je rozlámejte na kousky.
2. Avokáda podélně rozkrojte, do pecky zabodněte nůž a krouživým pohybem ji vyjměte. Dužninu vydlabejte lžící do misky a rozmačkejte ji vidličkou.
3. Přidejte slaninu, sůl, chilli omáčku, majonézu a limetkovou šťávu a dobře promíchejte (směs by neměla být úplně hladká).
4. Nakonec vmíchejte rajčata zbavená semínek a nasekaná nadrobno. Pokud je potřeba, dochuťte guacamole trochou soli. Podávejte s tortilla chipsy.
Čokoládové guacamole
Co budete potřebovat:
• 3 zralá avokáda
• 1/4 lžičky soli
• 1 lžičku vanilkového extraktu
• 4 lžíce sirupu z agáve (nebo medu či javorového sirupu)
• 1/4 hrnku nasekané tmavé čokolády
• stévii nebo cukr na dochucení
1. Avokáda podélně rozkrojte, do pecky zabodněte nůž a krouživým pohybem pecku vyjměte. Dužninu lžící oddělte od slupky, rozkrojte na menší kousky a dejte do robotu.
2. Přidejte sůl, vanilkový extrakt, sirup, čokoládu a trochu stévie nebo cukru a vše rozsekejte na hladkou hmotu.
3. Podle chuti ji ještě doslaďte a podávejte například s rýžovými krekry nebo pita chlebem nakrájeným na trojúhelníčky a opečeným na pánvi nebo v troubě dokřupava.
Kari guacamole
Co budete potřebovat:
• 1/2 cibule
• 1 lžíci olivového oleje
• 1/2 lžičky hořčičných semínek
• 1/2 lžičky římského kmínu
• 1/2 lžičky fenyklových semínek
• 1 lžičku mletého koriandru
• 1/4 lžičky kurkumy
• 1 zralé avokádo
• 1 rajče
• 1 lžíci nasekaného čerstvého koriandru
• šťávu z půlky citronu
• sůl a mletý pepř
1. Cibuli nakrájejte podélně na plátky a opečte je v pánvi na rozehřátém oleji z obou stran dozlatova. Přidejte hořčičná semínka, kmín a fenykl a zahřívejte, dokud nezačnou semínka vyskakovat. Vmíchejte mletý koriandr a kurkumu, restujete ještě minutu a odstavte z ohně.
2. Avokádo podélně rozkrojte, do pecky zabodněte nůž a krouživým pohybem ji vyjměte. Dužninu vydlabejte lžící do misky a rozmačkejte ji vidličkou.
3. Rajče rozkrojte, zbavte semínek, nasekejte nadrobno a přidejte k avokádu. Vmíchejte koriandr, citronovou šťávu a směs z pánve a dobře promíchejte. Podávejte s pita chipsy – pita placky nakrájejte na trojúhelníčky a opečte je v pánvi na oleji nebo v troubě dokřupava.
Guacamole s mangem a granátovým jablkem
Co budete potřebovat:
• 1 střední bílou cibuli
• 2 chillli papričky Serrano
• 2 stroužky česneku
• 1/2 hrnku nasekaného čerstvého koriandru
• 4 zralá avokáda
• 3/4 hrnku čerstvého manga nakrájeného na malé kostičky
• 3/4 hrnku zrníček z granátového jablka
• asi 1 lžičku hrubé soli
1. Oloupanou cibuli nasekejte na malé kostičky a dejte do hmoždíře. Chilli papričky nakrájejte na tenké kroužky (pokud chcete zmírnit pálivost, odstraňte z nich nejdříve semínka), přidejte spolu s česnekem nakrájeným na plátky k cibuli a vše paličkou důkladně rozmačkejte. Přidejte koriandr a znovu vše rozmačkejte vidličkou, abyste získali pastu (nemusí být úplně hladká). Pokud nemáte hmoždíř, všechny ingredience krátce rozsekejte v robotu.
2. Avokáda podélně rozkrojte, do pecky zabodněte nůž a krouživým pohybem ji vyjměte. Dužninu ze dvou avokád vydlabejte lžící a důkladně rozmačkejte vidličkou na hladkou pastu.
3. Pak vydlabejte dužninu i ze zbylých dvou avokád, nakrájejte ji na malé kostičky a nasypte do misky. Přidejte rozmačkané avokádo a připravenou pastu a promíchejte. Pak vmíchejte mango a granátové jablko a podle chuti osolte. Podávejte s chipsy nebo krekry.
Nachos guacamole
Co budete potřebovat:
• 4 zralá avokáda
• 2 střední rajčata
• 2 papričky jalapeňo
• 1/2 plechovky sterilovaných tmavých fazolí
• 4 jarní cibulky
• šťávu ze dvou limetek
• 1/2 hrnku nastrouhaného Čedaru
• 1 lžičku česnekové soli
1. Avokáda podélně rozkrojte, do pecky zabodněte nůž a krouživým pohybem ji vyjměte. Dužninu vydlabejte lžící a nakrájejte na kostičky.
2. Polovinu kostiček nasypte do misky, přidejte rajčata nakrájená na kostičky, papričky zbavené semínek a nasekané najemno, propláchnuté a odkapané fazole, nasekané jarní cibulky, limetkovou šťávu, sýr a sůl a dobře promíchejte.
3. Lehce vmíchejte zbylé avokádo a podávejte s chipsy.