Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.

Guacamole 6x jinak: Naslano i nasladko!

Tradiční mexická omáčka, která je díky avokádu máslově jemná a ostatní ingredience jí dodávají pořádný říz, si získala celý svět. Většina z nás asi guacamole připravuje velmi podobně. My vám ukážeme, že se dá udělat i trochu jinak.

Guacamole se slaninou a gorgonzolou
simplyscratch.com
simplyscratch.com

Co budete potřebovat:

• 3 zralá avokáda

• 3 slabé plátky anglické slaniny

• 1 velké rajče

• 1 stroužek česneku

• 1/2 papričky jalapeňo

• 1/3 hrnku rozdrobeného sýru Gorgonzola (lze ji nahradit Nivou)

• 1/4 hrnku jemně nasekané červené cibule

• šťávu z půlky limetky

• 1-2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru

• 1 lžíci chilli omáčky

• špetku kajenského pepře

 

1. Avokáda podélně rozkrojte, do pecky zabodněte nůž a krouživým pohybem pecku vyjměte. Dužninu lžící oddělte od slupky, dejte do misky a rozmačkejte vidličkou.

2. Plátky slaniny opečte na suché pánvi dokřupava, nechte je odkapat na papírové utěrce, pak je rozlámejte na malé kousky a přidejte do misky.

3. Rajče rozkrojte na čtvrtiny, zbavte semínek, dužninu nakrájejte nadrobno a přidejte také do misky.

4. Přidejte rozetřený stroužek česneku, papričku zbavenou semínek a nasekanou nadrobno, Gorgonzolu, cibuli, limetkovou šťávu, koriandr a chilli omáčku.

5. Vše promíchejte, lehce posypte kajenským pepřem a podávejte s tortilla chipsy.

 

BLT guacamole
californiaavocado.com
californiaavocado.com
BLT guacamole

Tato varianta je inspirována známým Burgerem zvaným BLT, což je anglická zkratka pro náplň, která ho tvoří: Bacon (slanina) – Lettuce (salát) – Tomato (rajče).

Co budete potřebovat:

• 4 tenké plátky anglické slaniny

• 4 zralá avokáda

• 1 lžičku soli

• 2 lžičky chilli omáčky

• 2 – 3 lžíce majonézy

• šťávu z půlky limetky

• 2 malá rajčata

• sůl (nemusí být)

 

1. Plátky slaniny opečte z obou stran na suché pánvi dokřupava, nechte je odkapat na papírové utěrce a pak je rozlámejte na kousky.

2. Avokáda podélně rozkrojte, do pecky zabodněte nůž a krouživým pohybem ji vyjměte. Dužninu vydlabejte lžící do misky a rozmačkejte ji vidličkou.

3. Přidejte slaninu, sůl, chilli omáčku, majonézu a limetkovou šťávu a dobře promíchejte (směs by neměla být úplně hladká).

4. Nakonec vmíchejte rajčata zbavená semínek a nasekaná nadrobno. Pokud je potřeba, dochuťte guacamole trochou soli. Podávejte s tortilla chipsy.

 

Čokoládové guacamole
damyhealth.com
damyhealth.com
Čokoládové guacamole

Co budete potřebovat:

• 3 zralá avokáda

• 1/4 lžičky soli

• 1 lžičku vanilkového extraktu

• 4 lžíce sirupu z agáve (nebo medu či javorového sirupu)

• 1/4 hrnku nasekané tmavé čokolády

• stévii nebo cukr na dochucení

 

1. Avokáda podélně rozkrojte, do pecky zabodněte nůž a krouživým pohybem pecku vyjměte. Dužninu lžící oddělte od slupky, rozkrojte na menší kousky a dejte do robotu.

2. Přidejte sůl, vanilkový extrakt, sirup, čokoládu a trochu stévie nebo cukru a vše rozsekejte na hladkou hmotu.

3. Podle chuti ji ještě doslaďte a podávejte například s rýžovými krekry nebo pita chlebem nakrájeným na trojúhelníčky a opečeným na pánvi nebo v troubě dokřupava.

 

Kari guacamole
honestcooking.com
honestcooking.com

Co budete potřebovat:

• 1/2 cibule

• 1 lžíci olivového oleje

• 1/2 lžičky hořčičných semínek

• 1/2 lžičky římského kmínu

• 1/2 lžičky fenyklových semínek

• 1 lžičku mletého koriandru

• 1/4 lžičky kurkumy

• 1 zralé avokádo

• 1 rajče

• 1 lžíci nasekaného čerstvého koriandru

• šťávu z půlky citronu

• sůl a mletý pepř

 

1. Cibuli nakrájejte podélně na plátky a opečte je v pánvi na rozehřátém oleji z obou stran dozlatova. Přidejte hořčičná semínka, kmín a fenykl a zahřívejte, dokud nezačnou semínka vyskakovat. Vmíchejte mletý koriandr a kurkumu, restujete ještě minutu a odstavte z ohně.

2. Avokádo podélně rozkrojte, do pecky zabodněte nůž a krouživým pohybem ji vyjměte. Dužninu vydlabejte lžící do misky a rozmačkejte ji vidličkou.

3. Rajče rozkrojte, zbavte semínek, nasekejte nadrobno a přidejte k avokádu. Vmíchejte koriandr, citronovou šťávu a směs z pánve a dobře promíchejte. Podávejte s pita chipsy – pita placky nakrájejte na trojúhelníčky a opečte je v pánvi na oleji nebo v troubě dokřupava.

 

Guacamole s mangem a granátovým jablkem
katieatthekitchendoor.com
katieatthekitchendoor.com
Guacamole s mangem a granátovým jablkem

Co budete potřebovat:

• 1 střední bílou cibuli

• 2 chillli papričky Serrano

• 2 stroužky česneku

• 1/2 hrnku nasekaného čerstvého koriandru

• 4 zralá avokáda

• 3/4 hrnku čerstvého manga nakrájeného na malé kostičky

• 3/4 hrnku zrníček z granátového jablka

• asi 1 lžičku hrubé soli

 

1. Oloupanou cibuli nasekejte na malé kostičky a dejte do hmoždíře. Chilli papričky nakrájejte na tenké kroužky (pokud chcete zmírnit pálivost, odstraňte z nich nejdříve semínka), přidejte spolu s česnekem nakrájeným na plátky k cibuli a vše paličkou důkladně rozmačkejte. Přidejte koriandr a znovu vše rozmačkejte vidličkou, abyste získali pastu (nemusí být úplně hladká). Pokud nemáte hmoždíř, všechny ingredience krátce rozsekejte v robotu.

2. Avokáda podélně rozkrojte, do pecky zabodněte nůž a krouživým pohybem ji vyjměte. Dužninu ze dvou avokád vydlabejte lžící a důkladně rozmačkejte vidličkou na hladkou pastu.

3. Pak vydlabejte dužninu i ze zbylých dvou avokád, nakrájejte ji na malé kostičky a nasypte do misky. Přidejte rozmačkané avokádo a připravenou pastu a promíchejte. Pak vmíchejte mango a granátové jablko a podle chuti osolte. Podávejte s chipsy nebo krekry.

 

Nachos guacamole
avocadocentral.com
avocadocentral.com
Nachos guacamole

Co budete potřebovat:

• 4 zralá avokáda

• 2 střední rajčata

• 2 papričky jalapeňo

• 1/2 plechovky sterilovaných tmavých fazolí

• 4 jarní cibulky

• šťávu ze dvou limetek

• 1/2 hrnku nastrouhaného Čedaru

• 1 lžičku česnekové soli

 

1. Avokáda podélně rozkrojte, do pecky zabodněte nůž a krouživým pohybem ji vyjměte. Dužninu vydlabejte lžící a nakrájejte na kostičky.

2. Polovinu kostiček nasypte do misky, přidejte rajčata nakrájená na kostičky, papričky zbavené semínek a nasekané najemno, propláchnuté a odkapané fazole, nasekané jarní cibulky, limetkovou šťávu, sýr a sůl a dobře promíchejte.

3. Lehce vmíchejte zbylé avokádo a podávejte s chipsy.

 

Reklama