Víno a sýry: Víte, jak je dokonale zkombinovat?
Možná si říkáte, že stačí nakrájet pár sýrů, otevřít si k nim dobré bílé nebo červené víno a je to. Jenže ne každé víno se hodí k určitému typu sýrů a pokud si chcete užít opravdu gurmánský zážitek, je dobré znát pár pravidel.
Na začátek je dobré vědět pár praktických věcí, například jak víno i sýr správně skladovat nebo kdy je vyndat z lednice nebo naopak dát chladit, aby jejich chuť byla co nejdokonalejší.
To vše vám poradí Vláďa Vaněk z ocenenavina.cz:
4 tipy, jak párovat sýry a víno:
1. Intenzita a vyzrálost sýra
Sýr se stejně jako víno vyvíjí a zraje, proto je třeba brát v potaz při párování s vínem jeho intenzitu.
Mladý měkký je většinou lehčí a jemnější s mléčnou chutí – hodí se k němu svěžejší a lehčí vína typu jako Sauvignon blanc, Riesling, Veltlínské zelené, suché a ovocné rosé nebo šťavnaté ovocné červené s nízkými taniny.
Při zrání sýra se vůně a chutě se stávají mnohem intenzivnější. V sýru se objevují tóny žampion, oříšků a někdy až lesního podrostu. Tady je dobrou volbou například vyzrálý Pinot Noir z Burgundska červené Bordeaux, španělská vína z regionu Rioja, ale i plnější a intenzivní vína. Z českých vín vyzkoušejte třeba vyzrálou Frankovku nebo André.
2. Párujte sýry a vína ze stejného regionu – ulehčíte si tak starosti
U tohoto se nemůžete splést. Sýry a víno spolu existují po staletí a většinou platí, že spolu výborně chuťově ladí. Pokud máte možnost sehnat sýr a víno ze stejného regionu máte vyhráno.
Skvělá je kombinace čerstvého kozího sýra z oblasti Loiry ve Francii a vína odrůdy Sauvignon blanc. Tato odrůda v oblasti prakticky vznikla. Nebo sýr typu brie, alternativně náš hermelín, s Rulandským modrým nebo Chardonnay na sudu, které nádherně podtrhnou chutě sýra s ušlechtilou plísní.
3. Hledejte stejné nebo kontrastní chutě
Například k hermelínu se může hodit jak bohaté na sudu zrající Chardonnay které nádherně doplní bohatost, krémovost a oříškovost sýra, ale stejně tak svěžejší šumivé víno, které naopak díky svým bublinkám a svěžesti sýr odlehčí.
Obecně ale spíše platí hledat vína podobné intenzity jako je sýr.
4. Pozor na taniny v červeném víně
Vína s vyššími taniny (svíravá složka chuti červeného vína) se perfektně hodí k bohatším vyzrálým a tvrdým sýrům a skvěle se váže na jejich bohatou a smetanovou strukturu.
Pozor si ale dejte u měkkých mladých a lehčích sýrů, tam vyšší taniny ještě více vystoupí a vytvoří až nepříjemnou metalickou chuť.
Vláďa Vaněk si pro vás připravil i pár sýrových chuťovek, které můžete servírovat třeba na Silvestra: