Dcera devianta Fritzla žije se svým bodyguardem. Změnila si jméno a našla nové přátele

Fritzl doufá v propuštění

Kauza Josefa Fritzla opět nadzvedla celé Rakousko. Na doživotí odsouzený sexuální deviant by se totiž díky novému posudku psychiatra mohl dostat na svobodu. Dcera Elisabeth, která musela 23 let snášet otcovo zajetí a pravidelné znásilňování, nyní soud prosí, aby otec zůstal až do smrti za mřížemi. Elisabeth používá novou identitu a je snad spokojená.

Vzhledem k Fritzlově věku a zdravotnímu stavu, zejména postupující demenci, by při případném propuštění zbytek života pravděpodobně strávil v pečovatelském domě či podobné alternativě. Za propuštění jednoho z nejznámějších sexuálních predátorů Evropy se nyní přimlouvá i jeho právnička Astrid Wagner. Souzní totiž s názorem rakouského soudu, že zvážení Fritzlova propuštění je vzhledem k okolnostem „legitimní“.

Netřeba asi dodávat, že tyto zprávy jsou pravděpodobně doslova noční můrou pro Elisabeth Fritzlovou. Dnes šestapadesátiletá žena podle dostupných informací žije v malé vesnici vzdálené jen pár desítek kilometrů od rodného Amstettenu, kde ji otec téměř čtvrtstoletí držel ve sklepě rodinného domu a zneužíval. Elisabeth se po Fritzlově odsouzení provdala za svého o třiadvacet let mladšího bodyguarda Thomase Wagnera a je údajně šťastná. Stejně jako všechny její děti dnes používá novou identitu.

Stejná vesnice má být dle deníku Mail Online rovněž bydlištěm hned několika dětí – dnes již dospělých osob – které Fritzl s dcerou během opakovaných znásilnění počal. „Elisabeth a některé ze starších dětí tu stále žijí a čas od času jsou vidět v restauracích a na vesnických akcích,“ svěřil se novinářům jeden z obyvatel vesnice, jejíž jméno je neznámé. Tajemství těchto zdejších obyvatel podle všeho velmi svědomitě hlídají i jejich sousedé.

Zdá se, že Elisabeth dnes žije poměrně klidný život, ale je jasné, že představa otce na svobodě ji nepochybně děsí. U soudu proto vystoupila i její právnička Eva Plaz, která zdůraznila, že Elisabeth si v žádném případě nepřeje jeho propuštění. „Chce, aby byl obžalovaný za své činy zodpovědný až do smrti,“ citovala právnička přání své klientky u soudu. Aktuálně ale vše nasvědčuje tomu, že bohužel zbytečně.

Byť byl Fritzl původně k doživotí odsouzen již v roce 2009, z jeho případu dodnes mrazí nejen v Rakousku. Muž, který měl dle soudního spisu celkem 3000krát znásilnit vlastní dceru, má dnes 88 let a trpí demencí. Proto dle rakouských médií jeho poslední psychiatrický posudek stanovil, že „již nepředstavuje nebezpečí pro veřejnost“. Tím potvrdil dva roky starý rozsudek zemského soudu, který už tehdy konstatoval, že Fritzl nadále není nebezpečný.

V praxi to znamená, že soud nyní může rozhodnout o jeho přesunutí z ústavu pro duševně narušené pachatele do běžného vězení. To by Fritzlovi dle rakouských zákonů umožnilo požádat o podmínečné propuštění, jelikož už si ve vězení odseděl aspoň 15 let. „Je zcela zřejmé, že soud propuštění oznámí,“ řekl televizi ORF profesor trestního práva Alois Birklbauer.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.