Grilovaná kuřecí křídla na pivu a vdolky podle Pohlreicha a Fabešové

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich má jasno: „Na gril patří křídla, do marinády pivo. Pozor ale, abyste nepřekombinovali chutě.“ Vyzkoušejte jeho recept na grilovaná kuřecí křídla na pivu a jako sladkou tečku výtečné vdolky podle Ivety Fabešové.

Kuřecí křídla na pivu podle Zdeňka Pohlreicha

Suroviny:

  • kuřecí křídla
  • sůl
  • pepř
  • worcestrová omáčka
  • pivo
  • sladká paprika
  • citron
  • arašídový olej
  • oregano

Omáčka:

  • olej
  • cibule
  • česnek
  • zázvor
  • sůl
  • cukr krystal
  • rajský protlak
  • pivo
  • med
  • chilli
  • červený vinný ocet
  • dijonská hořčice
  • sójová omáčka
  • worcestrová omáčka
  • citron

Postup:

Maso v pekáčku řádně osolte a opepřete. Zakápněte worcestrovou omáčkou a zalijte trochou piva. Posypte sladkou paprikou a pokapejte citronovou šťávou a arašídovým olejem. Maso s ingrediencemi promíchejte a nechte chvíli marinovat.

Mezitím připravte omáčku. Na pánvi rozehřejte olej a opékejte na něm nakrájenou cibuli, dva stroužky česneku a kousek zázvoru. Osolte a posypte trochou cukru. Přidejte lžíci rajského protlaku, pivo a dvě lžíce medu. Namelte do omáčky trochu chilli a zakápněte červeným vinným octem. Vmíchejte jednu nebo dvě lžíce dijonské hořčice. Přilijte trochu sójové omáčky, worcestrové omáčky a citronové šťávy. Nechte omáčku svařit, aby zhoustla.

Kuřecí křídla dejte na gril nejprve kůží dolů. Zbytek marinády z pekáčku můžete nalít do omáčky a nechat povařit. Z každé strany grilujte křídla zhruba 5 - 7 minut. Během pečení je potírejte omáčkou. Upečená křídla posypejte ještě čerstvým oreganem a namáčejte je do husté omáčky.

Vdolky podle Ivety Fabešové

Těsto:

  • 530g polohrubé mouky
  • 30g droždí
  • 50g másla
  • 70g cukr moučka
  • 10g soli
  • 300g mléka
  • 3ks žloutky
  • 1 lžíce rumu
  • trocha citronové kůry

Náplň:

  • olej/sádlo na smažení
  • 50g tvarohu na strouhání
  • 250g smetany ke šlehání
  • 200g povidel
  • Postup:

Polohrubou mouku vsypte do mísy, nadrobte do ní droždí, přidejte cukr moučku, žloutky a trochu soli. Rozpusťte máslo a spolu se zahřátým mlékem ho přilijte k mouce. Vypracujte hladké těsto, které nechte zhruba půl hodiny kynout. Pak ho lehce propracujte, aby byly vdolky hezky nadýchané, a nechte kynout dalších 30 minut.

Z vykynutého těsta vyválejte placku tenkou zhruba 1 centimetr a z ní vykrajujte vdolky. Do nich vytlačte uprostřed prsty důlek. Rozpalte olej nebo sádlo a smažte vdolky do zlatova. Ozdobte je povidly, zakysanou smetanou a nastrouhaným tvarohem a můžete podávat.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 26. 4. 2024

Je jistě jasné, že svým činům věříte, Berani. Necítíte žádný strach ani pochybnosti, když postupujete ke svým cílům a plujete po klidném moři pod jasnou oblohou. Tato nová atmosféra je pravděpodobně výsledkem vašeho obnoveného odhodlání. Za své úspěchy se rozhodně odměňte, ale s pořádnou oslavou byste měli ještě pár dní počkat.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.