Grilovaná kuřecí křídla na pivu a vdolky podle Pohlreicha a Fabešové
Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich má jasno: „Na gril patří křídla, do marinády pivo. Pozor ale, abyste nepřekombinovali chutě.“ Vyzkoušejte jeho recept na grilovaná kuřecí křídla na pivu a jako sladkou tečku výtečné vdolky podle Ivety Fabešové.
Kuřecí křídla na pivu podle Zdeňka Pohlreicha
Suroviny:
- kuřecí křídla
- sůl
- pepř
- worcestrová omáčka
- pivo
- sladká paprika
- citron
- arašídový olej
- oregano
Omáčka:
- olej
- cibule
- česnek
- zázvor
- sůl
- cukr krystal
- rajský protlak
- pivo
- med
- chilli
- červený vinný ocet
- dijonská hořčice
- sójová omáčka
- worcestrová omáčka
- citron
Postup:
Maso v pekáčku řádně osolte a opepřete. Zakápněte worcestrovou omáčkou a zalijte trochou piva. Posypte sladkou paprikou a pokapejte citronovou šťávou a arašídovým olejem. Maso s ingrediencemi promíchejte a nechte chvíli marinovat.
Mezitím připravte omáčku. Na pánvi rozehřejte olej a opékejte na něm nakrájenou cibuli, dva stroužky česneku a kousek zázvoru. Osolte a posypte trochou cukru. Přidejte lžíci rajského protlaku, pivo a dvě lžíce medu. Namelte do omáčky trochu chilli a zakápněte červeným vinným octem. Vmíchejte jednu nebo dvě lžíce dijonské hořčice. Přilijte trochu sójové omáčky, worcestrové omáčky a citronové šťávy. Nechte omáčku svařit, aby zhoustla.
Kuřecí křídla dejte na gril nejprve kůží dolů. Zbytek marinády z pekáčku můžete nalít do omáčky a nechat povařit. Z každé strany grilujte křídla zhruba 5 - 7 minut. Během pečení je potírejte omáčkou. Upečená křídla posypejte ještě čerstvým oreganem a namáčejte je do husté omáčky.
Vdolky podle Ivety Fabešové
Těsto:
- 530g polohrubé mouky
- 30g droždí
- 50g másla
- 70g cukr moučka
- 10g soli
- 300g mléka
- 3ks žloutky
- 1 lžíce rumu
- trocha citronové kůry
Náplň:
- olej/sádlo na smažení
- 50g tvarohu na strouhání
- 250g smetany ke šlehání
- 200g povidel
- Postup:
Polohrubou mouku vsypte do mísy, nadrobte do ní droždí, přidejte cukr moučku, žloutky a trochu soli. Rozpusťte máslo a spolu se zahřátým mlékem ho přilijte k mouce. Vypracujte hladké těsto, které nechte zhruba půl hodiny kynout. Pak ho lehce propracujte, aby byly vdolky hezky nadýchané, a nechte kynout dalších 30 minut.
Z vykynutého těsta vyválejte placku tenkou zhruba 1 centimetr a z ní vykrajujte vdolky. Do nich vytlačte uprostřed prsty důlek. Rozpalte olej nebo sádlo a smažte vdolky do zlatova. Ozdobte je povidly, zakysanou smetanou a nastrouhaným tvarohem a můžete podávat.