Nejlepší recepty, jak připravit maso na houbách
Maso i houby si můžete připravit samostatně, ale ještě lepší jsou, když je dáte dohromady.
Kdo má letos to štěstí a přinese si z lesa opravdový poklad v podobě čerstvých hub, určitě bude přemýšlet, jak s nimi co nejchutněji naložit. Pýchou každého houbaře by totiž nemělo být jen to, co si přinese domů v košíku, ale i to, co dobrého z hub dovede připravit. V tomto směru recepty, které kombinují houby s masem, nikdy nezklamou. Je to dokonalá dvojice, která se skvěle chuťově doplňuje.
Takže jestli se i vy chystáte o víkendu jít si "zasportovat" někam do lesa, nezapomeňte si předtím pořídit kus dobrého masa, ať se pak už nemusíte ničím zdržovat. My pro vás máme malou inspiraci:
Hříbky se špikovanými prsíčky
Foto: Yummy Image
Co budete potřebovat:
• 100 g anglické slaniny
• 4 kuřecí prsíčka
• sůl, mletý pepř a drcený kmín
• olej na opečení
• 200 g hříbků
• smetanu (nemusí být)
1. Slaninu nakrájejte na hranolky a prošpikujte jimi osolená kuřecí prsíčka. Opečte je z obou stran v pánvi na oleji a dejte ještě asi na 7 minut do vypnuté trouby, kterou jste předtím rozehřáli na 150 °C.
2. Mezitím očistěte hříbky, překrojte je na menší kousky (pokud máte malé hříbky, překrojte je na půlky), opečte je na oleji, osolte, opepřete a posypte drceným kmínem.
3. Prsíčka upravte spolu s hříbky na talíře a podávejte buď hned, nebo je ještě přelijte trochou smetany a krátce prohřejte v troubě.
Prima tip: Jako přílohu si můžete připravit dušené kořeněné brambory. Jednu cibuli nakrájejte na kolečka a osmahněte na oleji. Přidejte 600–800 g oloupaných brambor nakrájených na kostky osolte, opepřete, přidejte špetku tymiánu a bobkový list, podlijte do poloviny vodou a duste pod pokličkou, dokud nejsou brambory měkké a voda se neodpaří. Před podáváním brambory posypte pažitkou nebo petrželkou.
Bifteky s hříbky na jalovci
Foto: Yummy Image
Co budete potřebovat:
• 4 silnější plátky hovězí svíčkové (každý asi 150–200 g)
• sůl a mletý pepř
• 1 lžíci bobulí jalovce + větvičky na ozdobení
• olej na opečení
• 2 lžíce másla
• 1 lžíci hladké mouky
• asi 2 dl vývaru
• worcesterskou omáčku
• 400 g menších hříbků
1. Plátky masa lehce naklepejte hranou ruky, shrňte do původního tvaru, osolte, opepřete a posypte hrubě nasekanými bobulemi jalovce (ty se nejedí, protože jsou trpké, ale maso bude díky nim krásně vonět). Bifteky pokapejte olejem a nechte odležet v chladu nejlépe přes noc.
2. V pánvi rozehřejte olej, a když se z něj začne kouřit, vložte do pánve odleželé bifteky ohřáté na pokojovou teplotu a zprudka je opečte z každé strany asi 3–4 minuty (takto budou na medium). Vyjměte je z pánve a uložte v troubě vyhřáté na 60–70 °C.
3. V pánvi s výpekem rozehřejte máslo, zasypte ho moukou a za stálého míchání ji opečte. Přidejte několik bobulí jalovce a studený vývar, promíchejte a zprudka svařte na hustou omáčku, kterou osolte, opepřete, dochuťte worcesterem a přeceďte. V druhé pánvičce rozehřejte olej, přidejte očištěné a překrájené hříbky, krátce je opečte, osolte a opepřete.
4. Bifteky upravte na talíře, doplňte je opečenými hříbky a voňavou omáčkou, každou porci ozdobte větvičkou čerstvého jalovce a ihned podávejte, například s pečenými bramborami nebo hranolky.
Hovězí guláš s houbami
Foto: Yummy Image
Co budete potřebovat:
• 5 cibulí
• 80 g oleje
• 800 g hovězí kližky
• mletou sladkou papriku, sůl, mletý pepř a kmín
• česnek podle chuti
• 60 g hladké mouky
• vodu nebo vývar na podlití
• 80 g čerstvých hub
• 1 velký rajčatový protlak
1. Najemno nakrájenou cibuli osmahněte na oleji. Poprašte ji mletou paprikou, přidejte maso nakrájené na malé kousky, osolte, opepřete, okmínujte, přidejte rozetřený česnek a duste pod pokličkou téměř doměkka.
2. Pak trochu zvyšte plamen a všechnu šťávu vyduste až na tuk. Maso zaprašte moukou, za stálého míchání orestujte a podlijte vodou nebo vývarem. Přidejte očištěné houby nakrájené na kousky a protlak, promíchejte a guláš povařte, aby houby změkly. Nakonec ho dochuťte solí a pepřem a podávejte s chlebem nebo houskovým knedlíkem.
Prima tip: Do gulášů a různých omáček se používají zpravidla hříbky, kozáky, křemenáče, lišky nebo žampiony. Chutné jsou ale i jiné druhy hub. Třeba segedínský guláš z masáků (růžovek) nebo guláš z václavek, které je nutné spařit nejdříve vařící vodou a nechat vyluhovat.
Bůček plněný houbami
Foto: Yummy Image
Co budete potřebovat:
• 200 g čerstvých (případně mražených) hub
• 50 g másla
• 2 stroužky česneku
• sůl a kmín
• 2 žemle
• 1,25 dl mléka
• 2 vejce
• 100 g anglické slaniny
• hrst nasekané zelené petrželky
• 100 g vepřových jater
• 800 g vepřového bůčku bez kostí
• 1 cibuli
1. Očištěné houby nakrájejte na plátky, lehce je poduste na másle spolu s plátky česneku, osolte a nechte zchladnout. Žemle nakrájejte na kostky, pokapejte mlékem, přidejte vychladlé houby, vejce, na kostičky nakrájenou slaninu, petrželku a játra, která jste nejdříve utřeli vidličkou. Směs promíchejte a podle chuti osolte.
2. Vykostěný bůček nařízněte ostrým nožem tak, abyste v něm vytvořili kapsu. Zevnitř ji osolte, naplňte do tří čtvrtin připravenou směsí a otvor zašijte nebo spíchněte kovovým špízem. Maso osolte, okmínujte, dejte do pekáčku, podlijte trochou vody, obložte nakrájenou cibulí a pečte zakryté asi 30 minut při 180 °C. Pak maso odkryjte, pokud je s kůží, tak ji nařízněte, a za občasného přelévání šťávou dopečte při 160 °C doměkka a dozlatova.
3. Hotový bůček nakrájejte na plátky a podávejte buď teplý se špenátem a vařenými bramborami, nebo studený se zeleninovým salátem či nakládanou zeleninou.
A jestli vám to nestačilo, tady je další nášup:
Podobné články
Podobné články