Víkendové maso: Nejlepší recepty s houbami

Maso i houby si můžete připravit samostatně, ale ještě lepší jsou, když je dáte dohromady.

Kdo má letos to štěstí a přinese si z lesa opravdový poklad v podobě čerstvých hub, určitě bude přemýšlet, jak s nimi co nejchutněji naložit. Pýchou každého houbaře by totiž nemělo být jen to, co si přinese domů v košíku, ale i to, co dobrého z hub dovede připravit. V tomto směru recepty, které kombinují houby s masem nikdy nezklamou. Je to dokonalá dvojice, která se skvěle chuťově doplňuje.

Takže jestli se i vy chystáte o víkendu jít si "zasportovat" někam do lesa, nezapomeňte si předtím pořídit kus dobrého masa, ať se pak už nemusíte ničím zdržovat. My pro vás máme malou inspiraci:

Hříbky se špikovanými prsíčky

Foto: Yummy Image

Co budete potřebovat:

• 100 g anglické slaniny

• 4 kuřecí prsíčka

• sůl, mletý pepř a drcený kmín

• olej na opečení

• 200 g hříbků

• smetanu (nemusí být)

1. Slaninu nakrájejte na hranolky a prošpikujte jimi osolená kuřecí prsíčka. Opečte je z obou stran v pánvi na oleji a dejte ještě asi na 7 minut do vypnuté trouby, kterou jste předtím rozehřáli na 150 °C.

2. Mezitím očistěte hříbky, překrojte je na menší kousky (pokud máte malé hříbky, překrojte je na půlky), opečte je na oleji, osolte, opepřete a posypte drceným kmínem.

3. Prsíčka upravte spolu s hříbky na talíře a podávejte buď hned nebo je ještě přelijte trochou smetany a krátce prohřejte v troubě.

Prima tip: Jako přílohu si můžete připravit dušené kořeněné brambory. Jednu cibuli nakrájejte na kolečka a osmahněte na oleji. Přidejte 600 – 800 g oloupaných brambor nakrájených na kostky, osolte, opepřete, přidejte špetku tymiánu a bobkový list, podlijte do poloviny vodou a duste pod pokličkou, dokud nejsou brambory měkké a voda se neodpaří. Před podáváním brambory posypte pažitkou nebo petrželkou.

Bifteky s hříbky na jalovci

Foto: Yummy Image

Co budete potřebovat:

• 4 silnější plátky hovězí svíčkové (každý asi 150 –200 g)

• sůl a mletý pepř

• 1 lžíci bobulí jalovce + větvičky na ozdobení

• olej na opečení

• 2 lžíce másla

• 1 lžíci hladké mouky

• asi 2 dl vývaru

• worcesterskou omáčku

• 400 g menších hříbků

1. Plátky masa lehce naklepejte hranou ruky, shrňte do původního tvaru, osolte, opepřete a posypte hrubě nasekanými bobulemi jalovce (ty se nejí, protože jsou trpké, ale maso bude díky nim krásně vonět). Bifteky pokapejte olejem a nechte odležet v chladu nejlépe přes noc.

2. V pánvi rozehřejte olej a když se z něj začne kouřit, vložte do pánve odleželé bifteky ohřáté na pokojovou teplotu a zprudka je opečte z každé strany asi 3 - 4 minuty (takto budou na medium). Vyjměte je z pánve a uložte v troubě vyhřáté na 60 – 70 °C.

3. V pánvi s výpekem rozehřejte máslo, zasypte ho moukou a za stálého míchání ji opečte. Přidejte několik bobulí jalovce a studený vývar, promíchejte a zprudka svařte na hustou omáčku, kterou osolte, opepřete, dochuťte worcesterem a přeceďte. V druhé pánvičce rozehřejte olej, přidejte očištěné a překrájené hříbky, krátce je opečte, osolte a opepřete.

4. Bifteky upravte na talíře, doplňte je opečenými hříbky a voňavou omáčkou, každou porci ozdobte větvičkou čerstvého jalovce a ihned podávejte, například s pečenými bramborami nebo hranolky.

Hovězí guláš s houbami

Foto: Yummy Image

Co budete potřebovat:

• 5 cibulí

• 80 g oleje

• 800 g hovězí kližky

• mletou sladkou papriku, sůl, mletý pepř a kmín

• česnek podle chuti

• 60 g hladké mouky

• vodu nebo vývar na podlití

• 80 g čerstvých hub

• 1 velký rajčatový protlak

1. Najemno nakrájenou cibuli osmahněte na oleji. Poprašte ji mletou paprikou, přidejte maso nakrájené na malé kousky, osolte, opepřete, okmínujte, přidejte rozetřený česnek a duste pod pokličkou téměř doměkka.

2. Pak trochu zvyšte plamen a všechnu šťávu vyduste až na tuk. Maso zaprašte moukou, za stálého míchání orestujte a podlijte vodou nebo vývarem. Přidejte očištěné houby nakrájené na kousky a protlak, promíchejte a guláš povařte, aby houby změkly. Nakonec ho dochuťte solí a pepřem a podávejte s chlebem nebo houskovým knedlíkem.

Prima tip: Do gulášů a různých omáček se používají zpravidla hříbky, kozáky, křemenáče, lišky nebo žampiony. Chutné jsou ale i jiné druhy hub. Třeba segedínský guláš z masáků (růžovek) nebo guláš z václavek, které je nutné spařit nejdříve vařící vodou a nechat vyluhovat.

Bůček plněný houbami

Foto: Yummy Image

Co budete potřebovat:

• 200 g čerstvých (případně mražených) hub

• 50 g másla

• 2 stroužky česneku

• sůl a kmín

• 2 žemle

• 1,25 dl mléka

• 2 vejce

• 100 g anglické slaniny

• hrst nasekané zelené petrželky

• 100 g vepřových jater

• 800 g vepřového bůčku bez kostí

• 1 cibuli

1. Očištěné houby nakrájejte na plátky, lehce je poduste na másle spolu s plátky česneku, osolte a nechte zchladnout. Žemle nakrájejte na kostky, pokapejte mlékem, přidejte vychladlé houby, vejce, na kostičky nakrájenou slaninu, petrželku a játra, která jste nejdříve utřeli vidličkou. Směs promíchejte a podle chuti osolte.

2. Vykostěný bůček nařízněte ostrým nožem tak, abyste v něm vytvořili kapsu. Zevnitř ji osolte, naplňte do tří čtvrtin připravenou směsí a otvor zašijte nebo spíchněte kovovým špízem. Maso osolte, okmínujte, dejte do pekáčku, podlijte trochou vody, obložte nakrájenou cibulí a pečte zakryté asi 30 minut při 180 °C. Pak maso odkryjte, pokud je s kůží, tak ji nařízněte a za občasného přelévání šťávou dopečte při 160 °C doměkka a dozlatova.

3. Hotový bůček nakrájejte na plátky a podávejte buď teplý se špenátem a vařenými bramborami nebo studený se zeleninovým salátem či nakládanou zeleninou.

A jestli vám to nestačilo, tady je další nášup:

Podobné články

Podobné články

Podobné články

-ak-

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 14. 4. 2024

Nepatříte k těm, kteří by příliš věřili významu snů, ale možná se vám nedávno zdál sen, jehož předpověď byla tak přesná, že vás téměř děsila. Určitě to bylo podivné. Zapište si vše, co si o něm pamatujete, a pak si o představách promluvte s přítelem. Nebojte se, Berani, váš přítel se vám nebude smát. Je více než pravděpodobné, že se vám dostane výmluvných postřehů.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.