V Prostřeno! budou tento týden soupeřit čtyři "mláďata". Zvítězí letité zkušenosti, nebo mladistvý elán?
Z Olomouckého kraje se přesuneme do sousedního Zlínského kraje, kde na diváky čeká smíšená parta tří mladých mužů a dvou žen. Mohlo by to být příjemné setkání s chutnou gastronomií, kdyby…
Angličané říkají, že jedno zkažené jablko může pokazit celou bednu úrody, a nějak podobně destruktivně působí ve zlínském týdnu Michal, mladý svérázný otec od rodiny, který uvaří až ve čtvrtek. Nic mu není po chuti, je to možná jen taktika, ale prazvláštní, protože do čtvrtka si dokáže většinu lidí znepřátelit. Hlavně Terezu, a v pátek nic nedaruje ani nejstarší Iloně. Ta má jako učitelka sice trpělivosti na rozdávání a asi už zažila leccos, občas si ale musí připadat jako ve zlobivé třídě. Zkrotí tu omladinu, nebo nad tím velkoryse mávne rukou? Osladí ty konfrontace aspoň úkol týdne – marcipán? Každý si s ním poradí podle své nátury a šikovnosti, jak uvidíme. Nudit se rozhodně nebudeme. Napínavé to bude na Zlínsku až do konce, proto si nenechejte ujít další týden s Prostřeno! Kdo vyhraje? Mládí, zkušenost, nebo taktika?
Sledujte Prostřeno! celý týden od pondělí do pátky vždy na Primě v 17.50!
Pondělí: Student Václav (18) se snaží, ale uslyší hodně kritiky a nakonec ho zradí technika
Václav Nesrsta
Je francouzské menu, zčásti inspirované recepty výtvarnice a herečky Ivy Hüttnerové, příliš náročné na mladého kuchaře, nebo není? První kuchař Vašek přistupuje ke svému večeru kreativně a s chutí. „Na vaření mě baví, když se dá dohromady jedna chuť s druhou, tak z toho vznikne něco jiného, a hlavně se mi líbí vytvářet nové věci,“ říká nad pánví, kde restuje své hovězí do hlavního chodu na červeném víně s opékaným bramborem a sladkou mrkví. Předchází mu domácí játrová paštika s cibulovým chutney a hráškový krém. Ještě o rok mladší než Václav je Jakub, který vnitřnosti nejí a paštika ho tudíž ani neosloví. Paštika ze tří druhů mas byla prý málo dochucená a navíc bez domácího pečiva. Kritiky je hodně, týká se také příborů, které nejsou dost vyleštěné. Mluví se dost, hlavně když hostitel vytáhne paty z kuchyně. Nejvíce je slyšet Michala. „Já si myslím, že Michal bude číslo,“ usoudí Tereza podle toho, jaké řeči vede už u polévky. A nemýlí se – sama to ještě pozná nejlépe. Jako hostitel má Vašek rezervy, i když se snaží, ale Ilona si musí třikrát říci o pití. Nakonec se jí ale mladíka zželí a snaží se Michala trochu krotit. Napraví to cibulové chutney nebo lanýžový přeliv? A co hlavní chod? Proč voní jako buchta? „Ta vůně byla neskutečná,“ říká Tereza nad burgundským hovězím, které je výborné a měkké, bohužel ale restovaná mrkev je tvrdá a brambory prý „jako pro prasata“, ozve se nelichotivě Michal. Největším propadákem je ale sladká tečka crème brûlée, na kterou se ostatní tak těšili. Jak rozchodí už tak nervózní kuchař stávkující flambující pistoli na nezbytné finální zkaramelizování vanilkového krému? Poradí si?
Úterý: Tereza (20) je bojovnice a Michalovi se umí postavit, během jejího vaření ji ale dokáže rozhodit
Tereza Vlčanová
Tereza a Michal si už od včerejška nesednou a v úterý se to projeví naplno. Michal bude opět nespokojeně kritizovat a přežene to, takže jeho chování mladá hostitelka považuje za „hrubost, nevychovanost a aroganci“. Oproti včerejšímu hostiteli Vaškovi vsadí druhá hostitelka na moravskou kuchyni s rodinnými recepty. Hosty uvítá vlastním chlebem a solí a je vidět, že u kuchyňské linky nestojí poprvé. Doma vaří pro přítele a v kuchyni se střídá s kamarádkou spolubydlící. Tereza má evidentně ráda houby, protože je má v předkrmu i v polévce, kde jsou houby vlastnoručně nasbírané, uzené a naložené zelí. Co vadí Michalovi na hlavním chodu, bůčkové roládě? Chuť pikantní klobásy a bůhvíco ještě, snad také brambory, pravda ale je, že Tereza moc nedbá na estetiku servírování a sama to přizná. Co je ale horší, není až tak pozornou hostitelkou, jak by mohla být, protože se nechá od Michala rozhodit. Je to jeho strategie, ale účinná, Terezce chvíli trvá, než se vzpamatuje a zkoncentruje. Na zábavu upeče perníčky, které si hosté mohou sami ozdobit, a do toho zakomponuje úkol týdne, ale ani to se tvrďákovi Michalovi nelíbí…
Středa: Nejmladší amatérský kuchař Jakub (17) vaří překvapivě skoro jako profesionál
Jakub Kadrle
Večírek, který začne výbuchem nealkoholického sektu, protože neplnoletý kuchař ještě alkohol nesmí, je naštěstí jediný výbuch, který studenta hotelové školy potká. Jakub asi dává ve škole pozor, protože jeho večírek má úroveň. Je také originální a zábavný. Je vidět, že Kuba své profesní plány bere vážně a jde si za svým. Každopádně překvapí. A kdo ještě překvapí? Michal, která obrátí strategii buď proto, že zítra vaří, nebo že by i na něj Kuba tak zapůsobil? Mohl by… Předkrm je zajímavý tím, že v něm jsou „kaviárové“ kuličky z balzamika, protože mladý kuchař má jako koníčka kromě míchání nápojů také molekulární kuchyni. Navrchu listového salátu leží dvě velké krevety, které Ilona ochutná poprvé v životě. Při dalším zeleném polévkovém krému, tentokrát ze špenátu, se opět řeší konzistence a hustota, ale naštěstí polévka je dobrá a zastřené vejce efektní. Hlavní chod – zvěřinový hřbet s celerovým pyré a omáčkou demi-glace s vůní jehličí – je z kvalitního naloženého masa, které by mohla mít třeba Tereza určitě propečenější, ale jídlo vypadá lákavě a všichni si pochutnají. I Michal kupodivu chválí, chválí a chválí. A krásně vypadá i francouzský jablečný koláč, který následuje po přípravě míchaného nápoje, který si může každý udělat sám, ne každý ale může alkoholický koktejl vypít. Jakub měl už kvůli sobě myslet i na variantu bez alkoholu.
Čtvrtek: Michal (27) by měl po vší té kritice vařit jako bůh. To se ale nestane…
Michal Farkas
Nepřehlédnutelný Michal z Uherského Hradiště o sobě říká, že je blázen, a možná mu dají ostatní za pravdu. Nálady mění jak aprílové počasí, patrně i taktiku, a v kuchyni se budou střídat všelijaké chvíle. Po všech těch stížnostech a kritice to buď bude propadák, nebo nás občasný kuchař Michal mile překvapí... Náladu zpraží hned v úvodu, přijde tvrdý výpad na Terezu, která to sice čekala, ale nikdo netušil, že bude až tak nepřátelský. Je Michal tak vytočený ze svého vaření? Zčásti ano, i když se tváří suverénně. Hostitel vaří jen párkrát za rok, protože prý alfa samci nevaří. Proč si ale vybral tři druhy těsta? V kuchyni bude vaření celé vypípané, protože Michal má fakt nervy, polévka mu aspoň dvakrát přeteče, což se u houbové polévky stává. Pomůže mu při vaření Vašek a pak i Tereza, kterou si tam dokonce pozve na kus řeči, aby tam nebyl tak sám?! Předkrm, domácí plněný šáteček je jeho vlastní recept, na který je patřičně hrdý a u stolu k tomu podá dlouhý výklad. Hlavní chod – kuřecí játra na majoránce podle mistra Pohlreicha – pokazil pokus o domácí rohlíky, jedinou přílohu. Na každého nakonec zbyde jen pár rohlíkových koleček, což působí trochu směšně. Tereza se ovšem jen tak Michalovým rohlíkem opít nenechá – a tímhle už vůbec ne… A z těsta je i poslední chod – jemné knedlíky s ovocem, které bohužel doputovaly na stůl úplně studené, což je podle hostitele prý v pořádku. Hosté také poprvé v týdnu na jídlo čekají. A to nejlepší nakonec. Kdo se nechá od potetovaného hostitele, nadšeného tatéra, který se považuje za umělce, tetovat? Nakonec to jen odnese už prý mírně zavánějící vepřová hlava, na které si to mají vyzkoušet i ostatní. Jak trpělivý učitel asi Michal bude?
Pátek: Učitelka Ilona (53) se snažila udělat svým mladým hostům pomyšlení, ale Michal jí to pořád kazil
Ilona Hanáková
Jako ve zlobivé škole si asi musí občas připadat nejstarší soutěžící, učitelka Ilona, ovšem právě ona předvede velikou trpělivost i toleranci. „Jsme na Slovácku, udělám zdejší kuchyni,“ představuje svůj jídelníček. Ale Michal nebude šetřit ani poslední hostitelku. Po výborném předkrmu se spoustou dobrot, kde Michal odmítl topinky z domácího chleba, se u stolu rozhoří hádka, zatímco hostitelka v kuchyni dodělává slepičí polévku. Michal asi tak desetkrát odejde od stolu, zase se vrací a pokračuje, tvrdí, jak je upřímný a ostatní falešní, Terezu dokonce rozpláče. O co ale vlastně jde, ví asi nejlépe stejně jen on sám. „Komunikuje proto, aby dělal problémy,“ usoudí zkušená pedagožka, která si určitě nechce nechat pokazit svůj pečlivě naplánovaný večer. Na polévku s nudlemi a játrovými knedlíčky je Michal zpět, rozhodnutý s ostatními kromě Vaška nemluvit. Vydrží to? K pečeným krůtím stehnům na česneku jsou opečené bramborové knedlíky, což si hostitelka pamatuje jako svoji oblíbenou pochoutku z babiččiny kuchyně, musí ale přinést i knedlíky jen vařené, protože Michalovi a Vaškovi to takto nechutná. Je to pořádná porce a po ní se jde na zahradu, kde na provizorním cvičišti proběhne zábava s hostitelčiným vlčákem, fenkou Lili. Následuje úkol týdne, marcipánová kulička prý ale skrývá vlas nebo chlup, a náročný moučník – převalované vdolky z několikrát překládaného těsta. Michala ale neobměkčí ani dárek v podobě domácí slivovice, kterou prý nesnáší – a Ilonu zase nepotěší jeho bodování.