V Prostřeno! z Liberce se soutěžící už znají. Jak se to odrazí na atmosféře?

Jsme na Liberecku a Jablonecku, kde se utkají tři muži a dvě ženy. Svět je malý, a tak uvidíme, že dva soutěžící se už znají, Jakubova matka je nadřízenou Lenky.

Odrazí se to nějak na atmosféře? Naštěstí ne, protože tento liberecký týden vdechne trochu optimismu pochybovačům o osudu lidstva, které podle nich myslí už jen na peníze – a slušnost a úcta k ostatním se vytrácejí. Ne tak zde! Tento týden je harmonický, navíc plný pestrého, veselého a chutného vaření, hezkého útulného bydlení, vysokého bodování, prostě na diváky čekají samé pozitivní věci. A protože jsme v kraji sklářské tradice, podíváme se i do dvou skláren. Také je to týden hub, kterých se v Podještědí rodí stále dost, a naštěstí všem tentokrát houby „jedou“. A úkol týdne je těžký, ale i s cheesecakem si soutěžící poradí, až na jeden případ ho neodfláknou a ani neprozradí. Když jsou všichni tak přejícní a fajn, bude se výhra dělit, nebo bude jen jeden jasný vítěz? Dívejte se na Prostřeno z Libereckého kraje a dozvíte se to!

Pondělí: Foukač skla Jiří (38) se opravdu snažil, ale marně. Přijdou lepší…

Kdo po přečtení Jirkova menu usoudil, že první hostitel bude muž, tak se nespletl. Napověděl hlavně první chod, chlapské jídlo, „fešáci na černém pivu po česku“ i hlavní jídlo z kýty bez klasické přílohy. Jiří ale černé pivo doma neměl, takže si pro něj musel na poslední chvíli zaskočit. A dobře udělal, protože předkrm se mu moc povedl. Bohužel se najdou i tací, co nejedí papriku, která v jídle byla, ale to je snad jediná výtka k prvnímu chodu, který všichni konzumují, ani nedutají. Polévka, byť „francouzská“, není klasická cibulačka s vínem. Na hlavní chod se hosté těšili, byli zvědaví na balkánský chléb a marinované vepřové maso, to ale zůstalo trošku tuhé a chléb ničím nezaujal. To už mnohem lépe dopadl švédský koláč podle kamarádčina receptu, obsahující brusinky. Jiří pozve hosty do své sklárny a každý si může zkusit foukat sklo. Jako jediný Jiří nezvládne úkol týdne, ale hostům to nepřizná. Bude to někdo řešit?

Úterý: Manažerka prodeje Petra (29) prý křepelky z domácího chovu zabila sama

Petra z Liberce má silnou alergii na ořechy, a tak se u stolu přizná, že jako alternativu k oříškům zkoušela dát doma do čínských jídel už také cvrčky, ti ale v úterý nebudou! Soupeře naopak čeká řada příjemných překvapení. Ochutná Olda papriku v předkrmu v pečené podobě aspoň tentokrát? Trochu přemoudřelá Petra, která mluví jako kniha, si dá na své večeři i úpravě stolu záležet. Tři druhy chuťovek jsou připraveny s péčí i nápadem, marinovaný losos v červené řepě si zaslouží chválu, nápaditý je i Petřin úkol týdne – cheesecake naslano, který hostitelka vtipně zařadí do svého menu. Na „zimní minestrone“ je znát, že má Petra polévku „v paži“, protože jí chutná a často ji vaří. Nadívané křepelky s klasickou houskovou nádivkou nepřistanou na stole každý den a ke všemu nejsou ani vysušené ani bez omáčky, jak se Jakub obával. Většina hostů jí křepelky poprvé, každý dostane jednu, ale určitě se nepřejí – je to malý ptáček. Teplý dezert, který kombinuje hořkou čokoládu a hrušky, je asi nejslabším chodem výtečné večeře. Petra, která se ráda blýskne svými znalostmi, a někomu tím lehce leze na nervy, soupeře otestuje vědomostním kvízem z Liberecka. Kdo to vyhraje?

Středa: Obchodní zástupce Oldřich (39) své hosty pěkně vypeče – musí se svléknout do plavek!

V Rokytnici nad Jizerou, odkud pochází třetí hostitel, chlap jako hora, nejsou pojmenované ulice, ale snad hosté k Oldovi trefí. Možná by radši zabloudili, moc se netěší, protože se bojí „zábavy“, mají si prý s sebou vzít plavky. Jakub kvůli tomu prý dokonce ani nespal, nikdo se nechce před kamerou producírovat skoro nahý. Olda, otec od rodiny, moc rád cvičí a griluje. A gril vytáhne i dnes. Přes chladné počasí hostitel griluje venku a docela se u toho naběhá. Spálí něco? Grilované žampionové klobouky se sýrem a slaninou jsou fajn, zato mu vystydnou brambory k hlavnímu chodu – vepřové panence po cajunsku. Úkol týdne, který hostitel neumí ani vyslovit, je hodně podobný jeho nepečenému dezertu – smetanové ovocné pochoutce. Grilovaná vepřová panenka by opravdu neměla být bez chuti, je naložená v hodně kořeněné marinádě a hořčici. Jenže proč si hosté mezi sebou vyměňují maso? Co si máme představit pod Oldovou černou polévkou? Není to zabijačková polévka, jak by si snad mohl někdo myslet, ale vánoční slavnostní rodinná houbovka ze sušených hub, namočených přes noc. A opravdu je černá jako bota. Bude Olda po úterku taktik, jak se ostatní trochu obávali? Zatím si z kolegů udělal dobrý den. Soupeřům spadne kámen ze srdce, když se dozvědí, jak to je doopravdy se zábavou. I když nakonec by do té vířivky možná ještě rádi vlezli, jak uvidíme…

Čtvrtek: Ztřeštěný večer u učitelky mateřské školy Lenky (23) je nakonec hrozně fajn

Veselá a optimistická Lenka z Frýdlantu miluje děti a Malého prince a hravý a trochu bláznivý je i její večírek s italskou kuchyní, završený sladkým kokosovým dvojbojem. Některé suroviny i věci vzdorují a dělají si, co chtějí; Lence nejde otevřít bylinková sůl ani rozmlátit kokosový ořech, i když má kladivo po ruce. Špunt od bublinek dvakrát vystřelí, kdy se mu chce. Jenže Lenka si nakonec se vším poradí. Rajčatový tatarák by mohl být rozmočená katastrofa, ale tím, že ho podává na opečené česnekové bagetce, připomíná bruschettu. Z talířů zmizí i špenátová polévka s uzeným lososem a krutonky a snad nejvíce krajanům zachutná houbové rizoto s parmazánem a grilovaným kuřecím prsíčkem – to má až nevšední ovace. U stolu je legrace a je jasné, že tentokrát se sešla výjimečně dobrá parta a vývoj má stále přirozeně uvolněnější trend. Lenku pozitivně překvapí i Oldova reakce. Sama ho včera celkem kritizovala za maso i brambory a on jí to snad ani neoplatí? Nevídané… Dospělí si mohou zkusit, co všechno děti dokážou vyrobit v Lenčiných výtvarných kurzech, půjde jim to stejně? A když už mají v rukou ta kladiva, kdo nakonec rozlouskne kokosový ořech?

Pátek: Šikovný kutil a údržbář Jakub (28) si věří, ale konkurence je tentokrát opravdu silná

Poslední hostitel pozve hosty do Heřmanic, které kdysi téměř zničily povodně a týkalo se to i Jakubova domu. Ve finále dostanou soupeři možnost porovnat oboje pánské grilování vepřové panenky, protože Jakub má podobný hlavní chod jako ve středu Oldřich. A Jakub si věří: „Mám to najetý,“ říká a doufá, že se nestane nějaký zásadní kopanec. To se sice nestane, ale panenka je pro někoho propečená tak akorát, pro Oldřicha a Jirku až vysušená. Předkrm se sýrem halloumi a sušenou šunkou a čerstvým salátkem má úspěch, i když sýr není všem známý. Polévka kulajda se povedla, houby hrají tento týden prim a naštěstí všem chutnají. Kulajda je prý jemná a chuťově vyvážená, ozvláštněná křepelčím vajíčkem. A jako v pondělí se i v den poslední jde do sklárny. V Heřmanicích se pracuje jinou technikou a skláři vypálí soutěžícím na památku obrázek, který si mohou vyrobit jako suvenýr. Poslední sladkou tečkou jsou jahody na pepři, které hezky vypadají, a chuťově jim prospěje úkol týdne. Perfekcionista Jakub však není se svým výkonem zcela spokojen…

Možná zbytečně, všichni si to v pátek zase moc užijí, ale vyhraje jen jeden. Nebo dva? Dívejte se na Prostřeno!

Sdílejte článek
Štítky Prostřeno!

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 5. 2024

Berani, snažte se příliš nezaplést do případných konfliktů, které se kolem vás odehrávají. Vaším úkolem je uklidnit situaci a vnést do ní praktičtější pohled. Pokud se zamotáte do akční fáze snah, aniž byste se nejprve zamysleli nad tím, co vlastně děláte, můžete věci ještě více zamotat. Odstupte od ohně, místo abyste se do něj vrhali po hlavě.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.