Prima Ženy

19. prosince 2022 12:19

Komerční sdělení

Jak vybrat správné krmivo pro psy

Výběr správného krmiva pro vašeho mazlíčka může mít přímý vliv na jeho zdraví, energii, vitalitu a celkovou spokojenost. Obecně ovšem nelze jednoznačně určit, jaká strava je pro psy tou nejlepší volbou. Jaké máte možnosti a co vybrat?

Na trhu najdete opravdu široký sortiment všech různých druhů krmiva – od granulí, psích pamlsků až po konzervy a speciální krmivo pro psy. Samozřejmě, že v rámci výběru je vždy velmi důležitým kritériem samotná kvalita krmiva. Měli byste ale také zohlednit konkrétní energetické a nutriční požadavky vašeho psa, které se mohou lišit dle jeho životní fáze, kondice či konkrétních zdravotních problémů.

Jak tedy úspěšně určit, které krmivo je pro vašeho čtyřnohého kamaráda to pravé? Pojďme se společně podívat na klíčové faktory, které byste při nákupu měli zvážit.

Strava dle životní fáze psa

Při výběru vhodného krmiva pro psa je důležité zvážit jeho životní fázi. Zpravidla se jedná o následující skupiny: štěňata, dospělí psi a senioři. Každá taková vývojová etapa života vyžaduje velmi odlišný jídelníček s tím, že velice specifické jsou zejména potřeby štěňat a seniorních psů.

Štěňata

Vzhledem k tomu, že jsou štěňata v rychlém procesu růstu a zároveň se jejich trávicí systém vyvíjí pomalu, mají mimořádné stravovací nároky. Potřebují mnohem více kalorií s vyšším obsahem vitamínů, minerálů, tuků a kvalitních bílkovin. Pro podporu zdravého vývoje je tedy nezbytné štěňata krmit kompletní a vyváženou stravou, která pokrývá všechny jeho základní potřeby. Na každém krmivu pro psy jsou uvedené pokyny ke krmení štěněte, kterými byste se měli řídit.

Dospělí psi

V rámci krmení dospělého psa byste měli zohlednit jeho velikost, hmotnost, plemeno, energetický výdej a také jeho zdravotní stav. Jedině tak docílíte toho, že mu nebudou chybět potřebné živiny, energie a zároveň si udrží zdravou váhu.

Psí senioři

Životní etapa, kdy se z vašeho psa stal senior, je většinou ve znamení odpočinku a regenerace. Starší méně aktivní pes tedy většinou potřebuje nižší množství kalorií a současně vyšší příjem vlákniny, vitamínů, minerálů a kvalitních bílkovin. Vždy je ovšem důležité zvážit zdravotní stav psa, který také může ovlivnit jeho stravovací návyky.

Úprava stravy psa dle jeho zdravotního stavu

Bohužel i psi mohou trpět různými zdravotními problémy, na které je nezbytné reagovat. Typickými příklady jsou například kožní onemocnění, obezita, zubní problémy, alergie nebo zažívací potíže. Takové zdravotní komplikace jsou většinou způsobené množstvím nebo samotnou kvalitou psího krmiva. Za nevhodné lze považovat podávání lidské stravy, velké množství tučných pamlsků pro psy nebo nekvalitní krmivo plné konzervantů, barviv, aromat a dalších chemických plnidel.

Naštěstí lze zakoupit krmivo, které je speciálně formulované na konkrétní zdravotní problémy psů. Potýká se váš pes s obezitou? Zvolte krmivo pro psy s nadváhou. Trápí vašeho psa špatné trávení? Sáhněte po granulích pro psy s citlivým zažíváním.

Na trhu dnes najdete opravdu velký výběr speciálního krmiva pro psy. Vždy se tedy zamyslete nad nutričními požadavky vašeho psa v souvislosti s jeho zdravotním stavem.

Výběr druhu krmiva pro psy

Pokud jste zvážili výše uvedené faktory, můžete se přesunout k výběru konkrétního druhu krmiva.

Všeho psa byste měli krmit především kvalitní a vyváženou stravou. Takové ideální krmivo pro psy zahrnuje vysoký obsah masa a živočišné i rostlinné bílkoviny. V této souvislosti se silně nedoporučuje veganská strava, která může způsobit dietní nedostatky a následné nemoci.

Typickým způsobem krmení psa je strava založená na suchých granulích, které lze doplnit konzervovaným mokrým krmivem, pamlsky pro psy nebo syrovou stravou (BARF). Hlavní rozdíl mezi suchým a mokrým krmivem tvoří zejména požadavky na skladování. Otevřenou konzervu pro psy byste následně měli uložit do lednice a průběžně kontrolovat čerstvost zbylého krmiva. Spousta psích majitelů také velmi často volí mokré krmivo, třeba z důvodu, že je jejich pes v jídle příliš vybíravý. Kvalitní mokré krmivo totiž více voní a navíc může mít větší obsah čerstvých bílkovin a dalších živočišných ingrediencí.

Tím můžeme navázat na další důležitý faktor, který je také nezbytné brát v potaz: každý pes má jiné preference a je tedy důležité sledovat, jak vašemu mazlíčkovi vybrané krmivo chutná. Někdy zkrátka musíte vyzkoušet více druhů krmiva, než se dostanete k tomu nejlepšímu řešení pro vašeho psa.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.