Cool coochyně ze soboty. Všechny recepty jsou tady
Tato jídla spolehlivě zasytí, chutnají snad všem a nejsou náročná na suroviny. Naučte se je a máte na jedno odpoledne vystaráno.
Vše, co by vás mohlo zajímat o pořadu Karolína, domácí kuchařka najdete TADY
Celý díl ze soboty si můžete ještě pustit na Prima PLAY
Recepty 9. episoda
Chilli con carne s čokoládou, rýží a kukuřičnými tortillami
Chilli con carne s čokoládou, rýží a kukuřičnými tortillami.
Suroviny :
3 lžíce oleje1 velká cibule, najemno1 červená paprika, na tenké proužky2 oloupané stroužky česneku, posekaný najemno1 zarovnaná lžička chilli1 vrchovatá lžička sladké papriky½ lžičky skořicesůl a pepř1 lžička mletého římského kmínu500 g libového mletého hovězího300 ml hovězího vývaru400 g loupaných rajčat z konzervy½ lžičky sušené majoránky1 lžička třtinového cukru2 lžíce rajčatového protlaku2-3 kostičky hořké čokolády400 g konzervovaných červených fazolípříloha - dlouhozrnná rýže, tortilly, kysaná smetana, papričky jalapenos, salsa
Postup :
V kastrolu si rozehřejte olej a opečte na něm cibuli dosklovita.
Pak přidejte papriku, česnek, chilli, čerstvou chilli papričku, sladkou papriku, skořici a římský kmín, opečte tři minuty, a pak přidejte maso – nakrájené na kostičky .
Opékejte dalších cca 8 minut za občasného zamíchání, všechno maso by na závěr mělo být opečené pěkně dohněda.
Pak přidejte k masu fazole několikrát promíchněte a vlijte do kastrolu k masovo-zeleninové směsi hovězí vývar.
Při použití čerstvých fazolí je nutné je namočit předem a před tím než je přidáme k masu z nich pečlivě slít vodu. Čerstvé fazole se vaří/dusí společně s masem. Je dobré použít dva druhy fazolí – jídlo je pak pestřejší – např. kombinace bílých a černých nebo červených fazolí.
Pokud použijete fazole konzervované přidávají se do jídla později tzn zhruba po 20ti minutách spolu s čokoládou, aby se nerozvařily.
Přidejte konzervovaná rajčata, majoránku a cukr, osolte a opepřete. Přidejte rajčatový protlak a promíchejte.
Pak stáhněte plamen tak, aby směs jen probublávala, zakryjte pokličkou, a nechte 20 minut vařit.
Občas zkontrolujte - zamíchejte, a pokud se směs přichytává na dno kastrólu, můžete trochu podlít.
Přidejte čokoládu a fazole, promíchejte a nechte ještě 10 minut probublávat.
Pak ochutnejte a případně dochuťte chilli, záleží na vás, jestli jídlo chcete ostřejší, nebo jemnější, můžete přidat čerstvý koriandr..
Dobře promíchejte, opět zakryjte poklicí, a nechte 10 minut odpočívat.
Typickou přílohou pro chilli con carne je rýže a také kukuřičné tortilly.
Připravte rýži, udělejte si salsu a nahřejte tortilly.
Do několik misek dejte papričky jalapenos, vyrobenou salsu a zakysanou smetanu.
Servírujete tak, že každý si na prostorný talíř sám servíruje chili con carne, rýži, tortillu a přídavné omáčky a smetanu.
Sekaná s hořčičnou kůrkou a pivem
Sekaná s hořčičnou kůrkou a pivem.
Suroviny
1 velká cibule, najemno1 lžíce oleje500 g vepřového bůčku, mletého500 kg hovězího krku, mletého2 lžičky soli2 lžíce hladké mouky6 lžic strouhanky (nejlépe domácí, ať víte co v ní je - TIP?)3 stroužky česneku2 vejce3 lžíce sušené majoránky1 lžíce čerstvého tymiánu (máte-li, jinak sušený)3 lžíce plnotučné hořčice1,5 dl piva + cca 1 dcl na podlitítroška sádla na vymazání pekáče1 lžíci hrubozrnné hořčicek podávání: kyselé okurky, oblíbená úprava brambor (např. šťouchané)
Postup :
Cibuli nakrájejte na velmi jemno a osmažte na oleji jen do chvíle, kdy začnou okraje zlátnout. Troubu si předehřejte na 180°C.
Do mísy dejte oba druhy masa. Přidejte sůl, mouku, strouhanku, prolisovaný česnek, vajíčka, majoránku, tymián, 2 lžíce plnotučné hořčice, pivo, a osmaženou cibulku. Vypracujte důkladně masovou směs (klidně ho propracovávejte rukama 20 minut, nebo to svěřte stroji), a na závěr šiškou několikrát pořádně prašťte o pracovní desku. Tím pomůžete její soudržnosti. V sekané by neměl zůstat vzduch - ten totiž potom způsobuje trhliny.
Smíchejte si směs z jedné lžíce plnotučné hořčice, 1 lžíce hrubozrnné hořcice, a 1 lžíce piva. Vytvarujte bochánek, vložte ho do pekáčku trošku vymazaného sádlem, svrchu důkladně potřete směsí hořčic a piva. Podlijte ještě troškou piva (aby bylo v pekáči tak 1 cm tekutiny) a dejte péct. Optimální je hodina pečení při 180°C. Občas polévejte výpekem a podle potřeby podlévejte vodou (už ne pivem, to už by bylo příliš hořkosti).
Hotovou sekanou poznáte podle pěkné zlatavé barvy na povrchu. Když ji potíráte hořčicí, nebude mít pevnou kůru jako má při potírání bílkem, ale její kůrka bude o to chutnější. Krájejte na plátky a podávejte s kyselou okurkou a třeba šťouchanými bramborami.
Čerstvé těstoviny se sušenými rajčaty, olivami a pikantní klobásou
Čerstvé těstoviny se sušenými rajčaty, olivami a pikantní klobásou.
Suroviny :
3 lžíce extra panenského olivového oleje3 stroužky česneku, na plátky1 červená cibule, na kolečkasůl a pepřsušené oregano a sušená bazalka80 g sušených rajčat, na proužky15 černých oliv bez pecek, podélně rozpůlených1 nožička ostré klobásy, na kolečka800 g domácí rajčatové směsi1.2 lžičky cukru400 g čerstvých těstovin50 g parmazánučerstvá bazalka na ozdobení
Postup :
V kastrolu si rozpalte olej, na něm opečte dosklovita česnek a cibuli, osolte, opepřete, a přidejte oregano a (sušenou) bazalku. (Jako první věc můžete do oleje přidat na jemno nakrájenou ančovičku).
Pak přidejte i sušená rajčata, olivy a klobásu, a společně několik minut opékejte.
Po těchto několika minutách si dejte vařit čerstvé těstoviny.
Než se vám těstoviny uvaří (u čerstvých je do 5ti minut) , dokončete omáčku: do kastrolu přidejte zavařenou domácí rajčatovou směs, znovu osolte, přidejte trošku cukru, promíchejte a na mírném plameni ještě chvíli vařte.
Pokud by loupaná rajčata byla příliš vodnatá a vy chcete omáčku hustší, nechte ji vyvařit, moukou ji nezaprašujte.
Uvařené těstoviny slijte, zamíchejte do nich rajčatovou směs, a na talířích sypejte parmazánem a posekanou čerstvou bazalkou.
Palačinky s javorovým syrupem
Palačinky s javorovým syrupem a smetanou.
Na 6 palačinek:
Suroviny:
170 g celozrnné pšeničné mouky, nejlépe špaldové1 lžička prášku do pečiva4 lžičky třtinového cukru4 vajíčka500 ml podmáslí100 g lískových oříšků, posekaných na malé kouskytroška oleje na pánev100 ml javorového sirupu
Postup :
Smíchejte (nejrychleji co to jde v elektrickém šlehači) mouku, prášek do pečiva, cukr, vajíčka, podmáslí.
Když máte hladké těsto, zamíchejte do něj i oříšky.
Rozpálenou pánev lehce vytřete olejem, nalijte tolik těsta, aby se vám po rozlití do okrajů zaplnilo dno pánve, a když začne palačinka na okrajích zlátnout, obraťte ji.
Hotové palačinky skládejte na jeden talíř, každou z nich přelijte javorovým sirupem, a pokračujte ve vrstvení, dokud nedoberete těsto.
Navrstvené palačinky krájejte jako dort a servírujte s ušlehanou šlehačkou (moje děti k tomu ovšem mají radši kysanou smetanu).
Autorka receptů: Karolína Kamberská