Recepty na úsporné rychlovky od Karolíny Kamberské
Tato jídla od Karolíny Kamberské si určitě zapamatujte a oblíbíte. Dají se hravě připravit třeba na chatě nebo v situacích, kdy na vaření opravdu nemáte čas.
Uzená česnečka s celestýnskými nudlemi
Suroviny:
Na polévku
5 brambor 300 g uzené krkovice bez kosti a tepelně zpracované sůl 5 kuliček celého pepře 2 bobkové listy 1 lžička sladké papriky 7 stroužků česneku pažitka na ozdobu
Na nudle: 50 g hladké mouky 100 ml mléka 1 vejce špetka soli 2 lžíce másla
Postup :
Brambory překrájejte na čtvrtiny a dejte je do hrnce, který naplníte 800 ml studené vody. Přidejte uzené v celku a vodu nechte dojít k varu. Osolte, ale opatrně, uzené už je slané… Přihoďte všechno koření (pepř, bobkový list a papriku) a vařte 15 minut.
Připravte si nudle. Na těsto smíchejte v misce mouku, mléko, vajíčko a sůl, až vznikne řídké těsto. V pánvi upečte na másle postupně 2 palačinky.
Položte je na sebe a nakrájejte z nich širší nudle.
Uzené po 15 minutách vyjměte z hrnce, nakrájejte ho na malé kostičky a vraťte do polévky. Přidejte prolisované stroužky česneku a polévku vařte ještě 2 minuty. Ochutnejte, případně osolte, přidejte nudle, ozdobte nasekanou pažitkou a můžete podávat.
Kuřecí špíz se sušenými švestkami a slaninou a máslové brambory s kukuřicí
Kuřecí špíz
Suroviny:
200 g kuřecích prsou 3 lžíce olivového oleje 1 stroužek česneku sůl a mletý pepř 150 g sušených švestek 150 g plátků anglické slaniny 3 cibule 200 g kuřecích jater
Postup:
Kuřecí maso nakrájejte na kousky a naložte do olivového oleje smíchaného s rozdrceným česnekem, solí a pepřem. Nechte ho 2 hodiny odpočívat.
Švestky obalte v plátcích slaniny a odložte si je na talíř tak, aby se slanina nerozevírala. Cibule nakrájejte na osminky a očištěná kuřecí játra překrájejte na kousky velikosti sousta.
Na jehly napichujte střídavě kousky masa, jater, cibule a obalené švestky. Pokračujte, dokud nebudou špízy plné.
Připravené špízy potřete olejem, ve kterém bylo naložené kuřecí maso, a položte je na gril – nebo pod gril, budete-li grilovat v troubě. Grilujte z každé strany několik minut, aby bylo kuřecí maso propečené, a podávejte s máslovými bramborami s kukuřicí.
Máslové brambory s kukuřicí
Suroviny
600 g brambor sůl a celý kmín 200 g konzerva kukuřice 4 lžíce másla pažitka na ozdobu
Postup :
Brambory oloupejte, rozkrojte na čtvrtiny a uvařte ve vroucí vodě se solí a kmínem. Bude to trvat zhruba 20 minut. Pak vodu slijte.
V hrnci s bramborami nechte rozpustit máslo a přidejte k nim slitou kukuřici.
Asi 10 minut brambory s kukuřicí opékejte. Občas promíchejte, ale opatrně, aby se opekly ze všech stran a nerozpadly se. Hotové brambory opepřete a posypte nasekanou pažitkou.
Kuřecí paličky s medem a sezamem s kari rýží
Suroviny :
12 kuřecích paliček 3 lžíce olivového oleje 3 lžíce medu 1 lžička soli špetka mletého chilli a mletého pepře 1/2 lžičky mleté skořice 2 lžíce citronové šťávy 1 lžička mleté sladké papriky hrst sezamových semínek 250 g rýže dlouhozrnné rýže 2 lžičky kari koření
Postup :
Do mikrotenového sáčku vložte kuřecí paličky, olej, med, sůl, chilli, pepř, skořici, citronovou šťávu a papriku. Sáček pevně uzavřete, zatřepejte s ním a uložte ho na noc do chladničky.
Do pekáčku dejte paličky vyjmuté ze sáčku i s marinádou a podlijte je lehce vodou, maximálně do výšky 1 cm. Hustě je posypte sezamem a pečte v troubě předehřáté na 200 ºC.
Potom paličky obraťte, posypte semínky i z druhé strany a nechte v troubě zhruba dalších 15 minut, dokud nebudou propečené. Podle potřeby je můžete během pečení ještě lehce podlít. Výsledkem budou kousky kuřete se zlatavou kůrkou, ale sezam zůstane světlý.
Podávejte s basmati rýží. Uvařte ji ve vodě podle návodu na obalu s dvěma lžičkami kari koření.
Ďábelské topinky
Suroviny :
3 lžíce olivového oleje 1 větší cibule 4 stroužky česneku 200 g mletého hovězího masa 2 papriky (červená a žlutá) 1 červená chilli paprička 300 g kečupu sůl mletá sladká a pálivá paprika na dochucení 2 rajčata, spařená a oloupaná rostlinný olej na opékání 200 g ementálu 8 krajíců chleba
Postup :
Na pánvi na olivovém oleji osmahněte najemno nasekanou cibuli a 3 stroužky česneku pokrájené na plátky. Přidejte mleté maso, obě papriky (nakrájené na menší kousky) a nadrobno nakrájenou chilli papričku.
Vše dohromady ještě pár minut opékejte. Pak do směsi vmíchejte kečup, osolte ji a ochuťte sladkou a pálivou paprikou podle vaší chuti.
Přiklopte pánev pokličkou a za občasného míchání směs duste asi dvacet minut. Chvíli před dokončením přidejte nasekaná oloupaná rajčata. Dále duste, dokud směs dostatečně nezhoustne. Na závěr ji v každém případě ochutnejte – měla by být dost ostrá.
Na jiné pánvi rozehřejte rostlinný olej, opečte na něm krajíce chleba a hned je položte na papírové utěrky, kterými i shora odsajete přebytečný olej.
Topinky zůstanou i po osušení křupavé.
Na hotové topinky navrstvěte ďábelskou směs a navrch nahrubo nastrouhejte ementál.
Polomáčené ovesné koláčky
Suroviny :
Na cca 20 kusů
Na těsto
100 g změklého másla 150 g ovesných vloček 80 g třtinového cukru 1/2 lžičky mleté skořice 1 vejce 100 g celozrnné mouky 1/2 lžičky prášku do pečiva
Na polevu
100 g hořké čokolády 30 g smetany ke šlehání
Postup :
Máslo utřete s vločkami, cukrem, skořicí a vejcem. Přidejte mouku rovnoměrně promíchanou s práškem do pečiva a vypracujte těsto. Dejte ho na hodinu odležet do chladničky.
Z těsta tvarujte kuličky o velikosti vlašského ořechu a pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Každou kuličku mírně stlačte.
Koláčky pečte přibližně 20 minut při 150 °C, dokud nezačnou na okrajích růžovět. Pak je nechte vychladnout.
V misce postavené do vodní lázně rozpusťte čokoládu se smetanou.
Do tekuté hmoty namáčejte vždy polovinu koláčku. Namočené koláčky odkládejte na pečicí papír – až čokoláda ztuhne, půjdou dobře sloupnout.
Autorka receptů: Karolína Kamberská