Eva Čížkovská je v "kuřeti" sice jen pomocná kuchařka, ale v životě vaří ráda a hodně
Pomocná kuchařka Jarka je veselá kopa, bez ní by to v kuchyni Hotelu Grand nebylo ono. Jak si vaření vychutnává její herecká představitelka Eva Čížkovská? A na čem si nejvíce pochutná?
Jarka pracuje v kuchyni hotelu Grand. Ke které ze dvou znesvářených stran v hotelové kuchyni se přiklání?
Jarka je pomocná kuchařka, která dělá všechno od krájení, vaření, až po dochucování. V oboru se pohybuje léta a dokáže poznat dobré kuchaře. V potyčkách, které v kuchyni občas panují, se staví na stranu Mikea (Jakub Prachař) a Buráka (Jan Dolanský).
Je to ženská, která má na všechno svůj svérázný názor a nebojí se ho občas říct. Hlavně má nadhled. Je vděčná, že má práci a že dělá to, co ji baví. Za vše, čeho dosáhla, vděčí jen sama sobě.
Jaký máte vztah k jídlu?
Občas si jídlo vychutnám, jindy – když mám nějaký stres - jím jenom z donucení. Ale pak jsou jídla, na která si ráda udělám čas a na kterých si pochutnám. To jsou ryby, krevetky, biftek, tataráček, carpaccio, ale i dobré sýry, které miluju přesto, že nejsou zrovna dietní.
Vařím hodně a ráda, stejně tak i peču. Často připravuju pro každého z rodiny něco jiného. To mi nevadí, spíš mi vadí uklízet pak binec v kuchyni, který po vaření zůstane.
Seriál je specifický mimo jiné tím, že se v ateliéru natáčí příprava jídel. Takže tu dost často něco voní. Nehoní vás z toho občas mlsná?
Mlsná mě honí a dostávám z těch vůní často hlad. Někdy i ochutnáváme. Proto chodím hodně cvičit, abych to vykompenzovala. (smích) Je to podobné, jako když přijdete do restaurace, kde zavoní jídlo a vy hned dostanete na něco chuť. V ateliéru se vaří jídla, která znám, ale některá vařím jinak. Tak jsem vždycky zvědavá, jak chutnají tady a čím se liší od mého způsobu přípravy.
Znamená to, že jste se díky natáčení seriálu Opilý kuře lecčemu přiučila?
Naučila jsem se tu hodně věcí. Před natáčením jsme měli několik kurzů. Například jsme vařili v kuchyni hotelu Imperial u Zdeňka Pohlreicha. To bylo strašně zajímavé, za normálních okolností bych se do kuchyně a navíc za provozu asi nedostala.
Měli jsme taky kurz na vykosťování a zpracování masa, naučili jsme se, jak porcovat kuře, jak krájet různými způsoby zeleninu. Poslední kurz byl zaměřený na ryby, naučila jsem se na něm například, jak filetovat ryby, což jsem neuměla. Vždy to potom zkouším na rodině, takže po kurzu vykosťování měli celý víkend kuřecí na různé způsoby.
Myslíte, že jsou lepší kuchaři muži, nebo ženy?
To se dá těžko říct. Znám výborné kuchaře muže i ženy. Ale chlapi jsou odvážnější, ženy se více drží zajetých kolejí. Například můj syn výborně vaří a nebojí se vyzkoušet spoustu zajímavých kombinací, které by mě třeba ani nenapadly.
Bylo vám někdy po nějakém jídle špatně?
Bylo, protože mám citlivý žaludek, proto si určitá jídla dávám jen tam, kde vím, že je to bezpečné. Přesto jsem se jednou přiotrávila lososovým tatarákem. Už když jsem ho jedla, zdál se mi zvláštní. Ale myslela jsem, že je pouze jinak ochucený. A druhý den mi bylo hodně špatně. Ale dávám si pozor třeba i na majonézu v salátu a chlebíčky, ty se taky snadno kazí.
Vybavíte si nějaký specifický obraz tady z natáčení, během kterého jste se hodně nasmáli?
Na určitý obraz si nevzpomenu, ale s Honzou a Kubou je legrace stále. Například Kubovi schováváme nůž, protože už během zkoušek vše rozkrájí na pidi kousky.