Prima maminka

2. července 2015 04:35

Anna Kopečková

Co podniknout s rybízem? Zkuste třeba tohle

Co podniknout s rybízem? Zkuste třeba tohle

Jaké by to byly prázdniny bez keříčků obsypaných rybízem. A ať chceme, nebo ne, někdo musí tu záplavu kuliček otrhat a pak ji nějak zpracovat.

Jestli to je u vás taky tak, že co nesníte, to buď zavaříte nebo zamrazíte, ukážeme vám, že rybíz se dá využít i v kombinacích, které by vás možná vůbec nenapadly.

Začneme hezky sladce a taky celkem zdravě. Až ochutnáte domácí želatinové bonbóny, nebudete chtít jiné. Jsou výborné i z jiného letního ovoce.

Domácí rybízové bonbónky

Foto: epicurious.com

Co budete potřebovat:

• 200 g kuliček červeného rybízu

• 100 g krystalového cukru

• 20 g mleté želatiny

• cukr (nejlépe krystalový) na obalení – lze vynechat

1. Kuličky rybízu properte, nechte v sítu odkapat a pak je rozmixujte. Směs propasírujte přes síto do misky a posypte ji mletou želatinou. Přidejte krystalový cukr a nechte chvíli stát, až želatina nabobtná. Pak směs opatrně lehce za stálého míchání zahřejte, až se želatina i cukr rozpustí (ale nevařte). Ochutnejte, podle chuti směs ještě případně přislaďte a ještě vlažnou ji nalijte do širší nádoby tak, aby směs tvořila vrstvu vysokou asi 1,5 cm. Uložte ji do chladničky a nechte ztuhnout.

2. Ztuhlé želé nakrájejte na kostičky o velikosti asi 2 x 2 cm (můžeme vykrojit i jiné ozdobné tvary pomocí vykrajovátek na cukroví), obalte je v krystalovém cukru a můžete podávat. Bonbónky jsou velice osvěžující.

Salát s rybízem a kozím sýrem

Foto: foodandcook.net

Co budete potřebovat:

• 200 g zeleného salátu (polníčku, ledového, kadeřavého...)

• 200 g kozího sýru

• 1/2 jablka

• 1 lžíci nasekaných vlašských ořechů

• 100 g kuliček červeného rybízu

• 50 g cukru

• 2 lžíce olivového oleje

• špetku mletého bílého pepře

• sůl

1. Salát omyjte, podle potřeby natrhejte, rozdělte na talíře a posypte rozdrobeným kozím sýrem, nakrájeným jablkem a ořechy.

2. Malou část kuliček rybízu oddělte stranou a ze zbytku vymačkejte šťávu a v misce ji vyšlehejte s cukrem a olivovým olejem. Zálivku osolte, opepřete a vmíchejte do ní zbylé celé kuličky rybízu.

3. Zálivkou přelijte porce salátu a ho podávejte doplněný bagetkami, které můžeme předem rozpéct v troubě.

A ještě jedna trochu neobvyklá kombinace:

Játrová paštika s rybízem

Smíchejte 100 g rybízové marmelády s 50 g kuliček červeného rybízu, trochou červeného vína a okořeňte mletým bílým pepřem. Omáčku podávejte s noky vykrojenými z játrové paštiky a opečenými plátky toastového chleba.

Foto: Yummy Image

Jestli už máte dost klasických zavařenin a kompotů, zkuste si zavařit rybíz s kořením. Ke svíčkové je naprosto bezkonkurenční.

Rybíz jako brusinky

Foto: profimedia.cz

Svařte 1/4 l vody se stejným množstvím octa, horkým roztokem spařte 1 kg opraných kuliček rybízu, sceďte je a přesypte do kastrolu. Přidejte cukr a koření (na 1 kg rybízu počítejte 500 g cukru, kousek skořice, 1 badyán, 5 hřebíčků), podlijte 1 dl vody a duste 10 minut. Pak vyndejte koření, horký rybíz naplňte do nahřátých skleniček, uzavřete víčky a sterilujte 10 minut při 85 °C.

A jsme u sladkého pečení. Začneme koláčem, bez kterého by léto snad ani nebylo létem:

Rychlý rybízový koláč

(1 hrnek = 250 ml)

Co budete potřebovat:

2 vejce

1/2 hrnku krupicového cukru

2 lžíce rumu

1 kelímek smetanového bílého jogurtu

1 vrchovatý hrnek polohrubé mouky

1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva

tuk na vymazání a hrubou mouku na vysypání plechu

Na drobenku: 150 g hrubé mouky * 150 g krupicového cukru * 100 g másla

Vejce utřete s cukrem do pěny, přidejte rum, jogurt a prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva a dobře promíchejte. Těsto nalijte na vymazaný a vysypaný plech a hustě ho posypte kuličkami opraného rybízu (částečně se do těsta "potopí“). Povrch koláče posypte drobenkou připravenou promnutím všech uvedených přísad, vložte ho do trouby vyhřáté nejprve na 250 °C, po chvíli teplotu ztlumte na 150 °C a koláč dopečte dozlatova.

TIP: Do drobenky můžete přidat trochu mleté skořice nebo třeba nasekané ořechy. Koláč díky tomu získá zase jinou chuť.

Jestli jste spíš na zdravější moučníky, zkuste tuhle rybízovo-citronovou buchtu z těsta s jogurtem:

Foto: Sweet pixel blog

A co třeba cheesecake?

Foto: Yummy Image

Podívejte se na recept na Cheesecake s rybízem.

Mohlo by vám taky chutnat:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 3. 2024

Jste nadaní způsobem, o kterém ani nevíte, Berani. Dnes možná tento dar nečekaně odhalíte. Možná si na okraj vzkazu pro přítele načmáráte hloupou kresbu. Její zkoumání odhalí nápad, který by se hodil na ilustraci dětské knížky. Možná jsou i jiné věci, které byste mohli ve svém životě dělat. Prozkoumejte další možnosti na internetu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.