Co podniknout s rybízem? Zkuste třeba tohle
Co podniknout s rybízem? Zkuste třeba tohle
Jaké by to byly prázdniny bez keříčků obsypaných rybízem. A ať chceme, nebo ne, někdo musí tu záplavu kuliček otrhat a pak ji nějak zpracovat.
Jestli to je u vás taky tak, že co nesníte, to buď zavaříte nebo zamrazíte, ukážeme vám, že rybíz se dá využít i v kombinacích, které by vás možná vůbec nenapadly.
Začneme hezky sladce a taky celkem zdravě. Až ochutnáte domácí želatinové bonbóny, nebudete chtít jiné. Jsou výborné i z jiného letního ovoce.
Domácí rybízové bonbónky
Foto: epicurious.com
Co budete potřebovat:
• 200 g kuliček červeného rybízu
• 100 g krystalového cukru
• 20 g mleté želatiny
• cukr (nejlépe krystalový) na obalení – lze vynechat
1. Kuličky rybízu properte, nechte v sítu odkapat a pak je rozmixujte. Směs propasírujte přes síto do misky a posypte ji mletou želatinou. Přidejte krystalový cukr a nechte chvíli stát, až želatina nabobtná. Pak směs opatrně lehce za stálého míchání zahřejte, až se želatina i cukr rozpustí (ale nevařte). Ochutnejte, podle chuti směs ještě případně přislaďte a ještě vlažnou ji nalijte do širší nádoby tak, aby směs tvořila vrstvu vysokou asi 1,5 cm. Uložte ji do chladničky a nechte ztuhnout.
2. Ztuhlé želé nakrájejte na kostičky o velikosti asi 2 x 2 cm (můžeme vykrojit i jiné ozdobné tvary pomocí vykrajovátek na cukroví), obalte je v krystalovém cukru a můžete podávat. Bonbónky jsou velice osvěžující.
Salát s rybízem a kozím sýrem
Foto: foodandcook.net
Co budete potřebovat:
• 200 g zeleného salátu (polníčku, ledového, kadeřavého...)
• 200 g kozího sýru
• 1/2 jablka
• 1 lžíci nasekaných vlašských ořechů
• 100 g kuliček červeného rybízu
• 50 g cukru
• 2 lžíce olivového oleje
• špetku mletého bílého pepře
• sůl
1. Salát omyjte, podle potřeby natrhejte, rozdělte na talíře a posypte rozdrobeným kozím sýrem, nakrájeným jablkem a ořechy.
2. Malou část kuliček rybízu oddělte stranou a ze zbytku vymačkejte šťávu a v misce ji vyšlehejte s cukrem a olivovým olejem. Zálivku osolte, opepřete a vmíchejte do ní zbylé celé kuličky rybízu.
3. Zálivkou přelijte porce salátu a ho podávejte doplněný bagetkami, které můžeme předem rozpéct v troubě.
A ještě jedna trochu neobvyklá kombinace:
Játrová paštika s rybízem
Smíchejte 100 g rybízové marmelády s 50 g kuliček červeného rybízu, trochou červeného vína a okořeňte mletým bílým pepřem. Omáčku podávejte s noky vykrojenými z játrové paštiky a opečenými plátky toastového chleba.
Foto: Yummy Image
Jestli už máte dost klasických zavařenin a kompotů, zkuste si zavařit rybíz s kořením. Ke svíčkové je naprosto bezkonkurenční.
Rybíz jako brusinky
Foto: profimedia.cz
Svařte 1/4 l vody se stejným množstvím octa, horkým roztokem spařte 1 kg opraných kuliček rybízu, sceďte je a přesypte do kastrolu. Přidejte cukr a koření (na 1 kg rybízu počítejte 500 g cukru, kousek skořice, 1 badyán, 5 hřebíčků), podlijte 1 dl vody a duste 10 minut. Pak vyndejte koření, horký rybíz naplňte do nahřátých skleniček, uzavřete víčky a sterilujte 10 minut při 85 °C.
A jsme u sladkého pečení. Začneme koláčem, bez kterého by léto snad ani nebylo létem:
Rychlý rybízový koláč
(1 hrnek = 250 ml)
Co budete potřebovat:
2 vejce
1/2 hrnku krupicového cukru
2 lžíce rumu
1 kelímek smetanového bílého jogurtu
1 vrchovatý hrnek polohrubé mouky
1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva
tuk na vymazání a hrubou mouku na vysypání plechu
Na drobenku: 150 g hrubé mouky * 150 g krupicového cukru * 100 g másla
Vejce utřete s cukrem do pěny, přidejte rum, jogurt a prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva a dobře promíchejte. Těsto nalijte na vymazaný a vysypaný plech a hustě ho posypte kuličkami opraného rybízu (částečně se do těsta "potopí“). Povrch koláče posypte drobenkou připravenou promnutím všech uvedených přísad, vložte ho do trouby vyhřáté nejprve na 250 °C, po chvíli teplotu ztlumte na 150 °C a koláč dopečte dozlatova.
TIP: Do drobenky můžete přidat trochu mleté skořice nebo třeba nasekané ořechy. Koláč díky tomu získá zase jinou chuť.
Jestli jste spíš na zdravější moučníky, zkuste tuhle rybízovo-citronovou buchtu z těsta s jogurtem:
Foto: Sweet pixel blog
A co třeba cheesecake?
Foto: Yummy Image
Podívejte se na recept na Cheesecake s rybízem.