Prima maminka

2. července 2015 04:35

Anna Kopečková

Co podniknout s rybízem? Zkuste třeba tohle

Co podniknout s rybízem? Zkuste třeba tohle

Jaké by to byly prázdniny bez keříčků obsypaných rybízem. A ať chceme, nebo ne, někdo musí tu záplavu kuliček otrhat a pak ji nějak zpracovat.

Jestli to je u vás taky tak, že co nesníte, to buď zavaříte nebo zamrazíte, ukážeme vám, že rybíz se dá využít i v kombinacích, které by vás možná vůbec nenapadly.

Začneme hezky sladce a taky celkem zdravě. Až ochutnáte domácí želatinové bonbóny, nebudete chtít jiné. Jsou výborné i z jiného letního ovoce.

Domácí rybízové bonbónky

Foto: epicurious.com

Co budete potřebovat:

• 200 g kuliček červeného rybízu

• 100 g krystalového cukru

• 20 g mleté želatiny

• cukr (nejlépe krystalový) na obalení – lze vynechat

1. Kuličky rybízu properte, nechte v sítu odkapat a pak je rozmixujte. Směs propasírujte přes síto do misky a posypte ji mletou želatinou. Přidejte krystalový cukr a nechte chvíli stát, až želatina nabobtná. Pak směs opatrně lehce za stálého míchání zahřejte, až se želatina i cukr rozpustí (ale nevařte). Ochutnejte, podle chuti směs ještě případně přislaďte a ještě vlažnou ji nalijte do širší nádoby tak, aby směs tvořila vrstvu vysokou asi 1,5 cm. Uložte ji do chladničky a nechte ztuhnout.

2. Ztuhlé želé nakrájejte na kostičky o velikosti asi 2 x 2 cm (můžeme vykrojit i jiné ozdobné tvary pomocí vykrajovátek na cukroví), obalte je v krystalovém cukru a můžete podávat. Bonbónky jsou velice osvěžující.

Salát s rybízem a kozím sýrem

Foto: foodandcook.net

Co budete potřebovat:

• 200 g zeleného salátu (polníčku, ledového, kadeřavého...)

• 200 g kozího sýru

• 1/2 jablka

• 1 lžíci nasekaných vlašských ořechů

• 100 g kuliček červeného rybízu

• 50 g cukru

• 2 lžíce olivového oleje

• špetku mletého bílého pepře

• sůl

1. Salát omyjte, podle potřeby natrhejte, rozdělte na talíře a posypte rozdrobeným kozím sýrem, nakrájeným jablkem a ořechy.

2. Malou část kuliček rybízu oddělte stranou a ze zbytku vymačkejte šťávu a v misce ji vyšlehejte s cukrem a olivovým olejem. Zálivku osolte, opepřete a vmíchejte do ní zbylé celé kuličky rybízu.

3. Zálivkou přelijte porce salátu a ho podávejte doplněný bagetkami, které můžeme předem rozpéct v troubě.

A ještě jedna trochu neobvyklá kombinace:

Játrová paštika s rybízem

Smíchejte 100 g rybízové marmelády s 50 g kuliček červeného rybízu, trochou červeného vína a okořeňte mletým bílým pepřem. Omáčku podávejte s noky vykrojenými z játrové paštiky a opečenými plátky toastového chleba.

Foto: Yummy Image

Jestli už máte dost klasických zavařenin a kompotů, zkuste si zavařit rybíz s kořením. Ke svíčkové je naprosto bezkonkurenční.

Rybíz jako brusinky

Foto: profimedia.cz

Svařte 1/4 l vody se stejným množstvím octa, horkým roztokem spařte 1 kg opraných kuliček rybízu, sceďte je a přesypte do kastrolu. Přidejte cukr a koření (na 1 kg rybízu počítejte 500 g cukru, kousek skořice, 1 badyán, 5 hřebíčků), podlijte 1 dl vody a duste 10 minut. Pak vyndejte koření, horký rybíz naplňte do nahřátých skleniček, uzavřete víčky a sterilujte 10 minut při 85 °C.

A jsme u sladkého pečení. Začneme koláčem, bez kterého by léto snad ani nebylo létem:

Rychlý rybízový koláč

(1 hrnek = 250 ml)

Co budete potřebovat:

2 vejce

1/2 hrnku krupicového cukru

2 lžíce rumu

1 kelímek smetanového bílého jogurtu

1 vrchovatý hrnek polohrubé mouky

1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva

tuk na vymazání a hrubou mouku na vysypání plechu

Na drobenku: 150 g hrubé mouky * 150 g krupicového cukru * 100 g másla

Vejce utřete s cukrem do pěny, přidejte rum, jogurt a prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva a dobře promíchejte. Těsto nalijte na vymazaný a vysypaný plech a hustě ho posypte kuličkami opraného rybízu (částečně se do těsta "potopí“). Povrch koláče posypte drobenkou připravenou promnutím všech uvedených přísad, vložte ho do trouby vyhřáté nejprve na 250 °C, po chvíli teplotu ztlumte na 150 °C a koláč dopečte dozlatova.

TIP: Do drobenky můžete přidat trochu mleté skořice nebo třeba nasekané ořechy. Koláč díky tomu získá zase jinou chuť.

Jestli jste spíš na zdravější moučníky, zkuste tuhle rybízovo-citronovou buchtu z těsta s jogurtem:

Foto: Sweet pixel blog

A co třeba cheesecake?

Foto: Yummy Image

Podívejte se na recept na Cheesecake s rybízem.

Mohlo by vám taky chutnat:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.