Zdravé recepty

23. července 2015 04:30

Anna Kopečková

Hledáte superjednoduchý recept plný zeleniny? Zkuste letní tian!

Tohle jídlo vás bude bavit, protože je opravdu jednoduché, nadupané letní zeleninou a dá se různě obměňovat. A taky vypadá hrozně hezky, když si s ním trochu vyhrajete. Je výborné jen tak samotné, třeba jako letní večeře, nebo si ho dejte jako přílohu k masu.

Pod názvem tian nehledejte nic exotického. Říká se tak jihofrancouzskému pokrmu ze zapečené zeleniny. Až bude vonět z trouby, připomene vám Provence. Svůj název dostal tian podle hliněné nádoby, ve které se připravuje. A jsme u první věci, kterou budete na přípravu potřebovat – zapékací mísu. Nemusí být hliněná, ale měla by být dostatečně hluboká. Může být obdélníková, čtvercová nebo klidně kulatá.Taky se vám možná bude hodit struhadlo, které dělá plátky, ale vystačíte si i s nožem. Všechnu zeleninu je totiž potřeba nakrájet nebo nastrouhat na plátky, pokud možno stejné a úhledné.

A jsme u surovin. Základem je samozřejmě zelenina. Nejčastěji se používá cuketa, rajčata, brambory, cibule, česnek, můžete přidat i lilek nebo žlutou dýni. Jde o to, aby zelenina byla hezky barevná, když ji budete kombinovat. Vůni dodají pokrmu kromě česneku také bylinky – nejlepší je tymián, můžete zkusit i kopr. A pokud chcete i trochu sýru, který se na vrchu rozteče, připravte si ideálně parmazán nebo pecorino.

Tady je základní recept, který lze různě obměňovat:

• 1 střední cibule nakrájená na tenká kolečka

• 1–2 nasekané stroužky česneku

• 3 lžíce olivového oleje

• 6 snítek tymiánu

• 1 střední cuketa nakrájená na kolečka

•5–6 menších nových brambor nakrájených na kolečka

• 7–8 menších pevných rajčat nakrájených na kolečka

• sůl a mletý pepř

• kousek sýru (parmazán nebo pecorino) – nemusí být

V pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje, přidejte cibuli a tři snítky tymiánu a nechte cibuli za stálého míchání zesklovatět. Přidejte česnek a krátce orestujte (asi 2 minuty, česnek nesmí zhnědnout).Odstraňte snítky tymiánu a cibuli s česnekem rozprostřete na dno zapékací mísy vymazané lžící olivového oleje.

A teď následuje trochu tvořivá práce – začněte zapékací mísu plnit střídavě kolečky cukety, brambor a rajčat. Můžete postupovat v řadách nebo v kruzích, záleží na vás. Jakmile je mísa plná, pokropte zeleninu zbylým olivovým olejem, posypte ji lístky ze zbylých snítek tymiánu, osolte ji, opepřete a mísu zakryjte alobalem.

Vše dejte do trouby vyhřáté na 190 °C a pečte asi hodinu. Pak alobal odstraňte, zeleninu posypte strouhaným sýrem, jestli chcete, a dopékejte dozlatova ještě asi 20 minut. Podávejte ihned, doplněné třeba čerstvou bagetou nebo jiným pečivem a ideálně s dobrým bílým vínem.

Když budete tian dělat v kulaté formě, může vypadat třeba takhle:

Foto: pinterest.com

Jak jsme zmínili v úvodu článku, můžete použít i lilek a žlutou oválnou dýni a místo na kolečka nakrájet zeleninu podélně na tenké plátky. Lilek nejdříve nechte vypotit – posypte plátky solí, nechte stát, až se na nich objeví kapky vody, a pak je otřete papírovou utěrkou. Dlouhé plátky zeleniny pak stáčejte do kruhu – udělejte z jednoho plátku ruličku a postupně kolem něj nabalujte další – střídejte druhy zeleniny. Po upečení to může vypadat třeba takhle:

Foto: rotinrice.com

A tohle už je opravdové umění:

Foto: thefoodcharlatan.com

Mohlo by vám taky chutnat:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 9. 12. 2024

Inspirace vás dnes může zasáhnout jako blesk z čistého nebe. Vaše představivost, inovace a vynalézavost jsou na vysoké úrovni. Cokoli vymyslíte nebo objevíte, by mělo přitáhnout velkou pozitivní pozornost. Vaše nervy by mohly být poněkud napjaté, a tak se snažte zachovat klid a nenechte se příliš vyvést z míry, pokud tu a tam narazíte na nějaké překážky.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.