Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Beru na vědomí
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.
zpět

Horoskop pro Vás každý týden

Stačí vybrat znamení a zadat Váš email. Jednou týdně vám zašleme horoskop pro vaše znamení.

reklama

Hledáte superjednoduchý recept plný zeleniny? Zkuste letní tian!

Tohle jídlo vás bude bavit, protože je opravdu jednoduché, nadupané letní zeleninou a dá se různě obměňovat. A taky vypadá hrozně hezky, když si s ním trochu vyhrajete. Je výborné jen tak samotné, třeba jako letní večeře, nebo si ho dejte jako přílohu k masu.
Vydáno: 23.07.2015
Voňavá zelenina, jak ji dělají Francouzi
Autor: thefirstmess.com Voňavá zelenina, jak ji dělají Francouzi

 

Pod názvem tian nehledejte nic exotického. Říká se tak jihofrancouzskému pokrmu ze zapečené zeleniny. Až bude vonět z trouby, připomene vám Provence. Svůj název dostal tian podle hliněné nádoby, ve které se připravuje. A jsme u první věci, kterou budete na přípravu potřebovat – zapékací mísu. Nemusí být hliněná, ale měla by být dostatečně hluboká. Může být obdélníková, čtvercová nebo klidně kulatá.Taky se vám možná bude hodit struhadlo, které dělá plátky, ale vystačíte si i s nožem. Všechnu zeleninu je totiž potřeba nakrájet nebo nastrouhat na plátky, pokud možno stejné a úhledné.

A jsme u surovin. Základem je samozřejmě zelenina. Nejčastěji se používá cuketa, rajčata, brambory, cibule, česnek, můžete přidat i lilek nebo žlutou dýni. Jde o to, aby zelenina byla hezky barevná, když ji budete kombinovat. Vůni dodají pokrmu kromě česneku také bylinky – nejlepší je tymián, můžete zkusit i kopr. A pokud chcete i trochu sýru, který se na vrchu rozteče, připravte si ideálně parmazán nebo pecorino.

Tady je základní recept, který lze různě obměňovat:

• 1 střední cibule nakrájená na tenká kolečka

• 1–2 nasekané stroužky česneku

• 3 lžíce olivového oleje

• 6 snítek tymiánu

• 1 střední cuketa nakrájená na kolečka

•5–6 menších nových brambor nakrájených na kolečka

• 7–8 menších pevných rajčat nakrájených na kolečka

• sůl a mletý pepř

• kousek sýru (parmazán nebo pecorino) – nemusí být

 

V pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje, přidejte cibuli a tři snítky tymiánu a nechte cibuli za stálého míchání zesklovatět. Přidejte česnek a krátce orestujte (asi 2 minuty, česnek nesmí zhnědnout).Odstraňte snítky tymiánu a cibuli s česnekem rozprostřete na dno zapékací mísy vymazané lžící olivového oleje. 

A teď následuje trochu tvořivá práce – začněte zapékací mísu plnit střídavě kolečky cukety, brambor a rajčat. Můžete postupovat v řadách nebo v kruzích, záleží na vás. Jakmile je mísa plná, pokropte zeleninu zbylým olivovým olejem, posypte ji lístky ze zbylých snítek tymiánu, osolte ji, opepřete a mísu zakryjte alobalem. 

Vše dejte do trouby vyhřáté na 190 °C a pečte asi hodinu. Pak alobal odstraňte, zeleninu posypte strouhaným sýrem, jestli chcete, a dopékejte dozlatova ještě asi 20 minut. Podávejte ihned, doplněné třeba čerstvou bagetou nebo jiným pečivem a ideálně s dobrým bílým vínem.

Když budete tian dělat v kulaté formě, může vypadat třeba takhle:

FotorCreated Foto:

                                                                                                               Foto: pinterest.com

 

Jak jsme zmínili v úvodu článku, můžete použít i lilek a žlutou oválnou dýni a místo na kolečka nakrájet zeleninu podélně na tenké plátky. Lilek nejdříve nechte vypotit – posypte plátky solí, nechte stát, až se na nich objeví kapky vody, a pak je otřete papírovou utěrkou. Dlouhé plátky zeleniny pak stáčejte do kruhu – udělejte z jednoho plátku ruličku a postupně kolem něj nabalujte další – střídejte druhy zeleniny. Po upečení to může vypadat třeba takhle: 

211c6e3d9a799cc2a2a0d1e888360261 Foto:

                                                                                                            Foto: rotinrice.com

 

A tohle už je opravdové umění:

IMG_2543 Foto:

 

Foto: thefoodcharlatan.com

 

Mohlo by vám taky chutnat:

Domácí nanuky do vedra: Tyhle určitě neznáte!

Mít doma zmrzlinu je v létě skoro tak důležité, jako mít doma zásobu vody na pití. Hlavně děti umí chodit zkoumat obsah mrazáku několikrát denně a ptát se, jestli už mohou nějaký ten nanuk sníst. Proto je dobré být připraveni – nejen na mlsné děti, ale i na vedra. I dosplělý si nějakou tu zmrzlinu rád dá. Zvlášť, když je domácí a vy víte, co všechno jste do ní dali. A co je ještě lepší – my dospělí si můžeme domácí nanuky vylepšit troškou alkoholu!

2 rady na začátek:

  • Na odměření surovin použijte hrnek o objemu 250 ml.
  • Pokud nemáte formičky na nanuky s víčky, která po zmrazení poslouží jako držátka, použijte dřívka. Dejte naplněné formičky asi na 30 minut do mrazáku, pak do nich zasuňte dřívka a nanuky nechte důkladně zmrznout.

Okurkovo-limetkové nanuky

Okurkovo-limetkové nanuky

Co budete potřebovat na 8 nanuků:

• 1 oloupanou okurku hadovku

• 1 hrnek cukrového sirupu (viz TIP)

• 1/3 hrnku čerstvé limetkové šťávy

• 1 lžičku nastrouhaného čerstvého zázvoru

 

Okurku nakrájejte na špalíčky a rozmixujte se sirupem, limetkovou šťávou a zázvorem. Směs propasírujte přes síto, rozdělte do tvořítek na nanuky a dejte asi na 6 hodin zmrznout.

 

TIP: Cukrový sirup si snadno připravíte z 500 ml vody a 500 g krupicového cukru. Povařte je v kastrolu, až se cukr úplně rozpustí, a nechte vychladnout. V lednici vám cukrový sirup vydrží opravdu dlouho.

Křupavá bruschetta: 5 ideálních receptů na letní večery

Křupavá bruschetta: 5 ideálních receptů na letní večery

Nechcete si trochu sladce zahřešit?

Hříšná čokoláda: Svůdné recepty, kterým neodoláte

Článek je zařazen v: zeleninová jídla, letní zelenina, dietní jídlo, zapečená zelenina