Hledáte superjednoduchý recept plný zeleniny? Zkuste letní tian!
Tohle jídlo vás bude bavit, protože je opravdu jednoduché, nadupané letní zeleninou a dá se různě obměňovat. A taky vypadá hrozně hezky, když si s ním trochu vyhrajete. Je výborné jen tak samotné, třeba jako letní večeře, nebo si ho dejte jako přílohu k masu.
Pod názvem tian nehledejte nic exotického. Říká se tak jihofrancouzskému pokrmu ze zapečené zeleniny. Až bude vonět z trouby, připomene vám Provence. Svůj název dostal tian podle hliněné nádoby, ve které se připravuje. A jsme u první věci, kterou budete na přípravu potřebovat – zapékací mísu. Nemusí být hliněná, ale měla by být dostatečně hluboká. Může být obdélníková, čtvercová nebo klidně kulatá.Taky se vám možná bude hodit struhadlo, které dělá plátky, ale vystačíte si i s nožem. Všechnu zeleninu je totiž potřeba nakrájet nebo nastrouhat na plátky, pokud možno stejné a úhledné.
A jsme u surovin. Základem je samozřejmě zelenina. Nejčastěji se používá cuketa, rajčata, brambory, cibule, česnek, můžete přidat i lilek nebo žlutou dýni. Jde o to, aby zelenina byla hezky barevná, když ji budete kombinovat. Vůni dodají pokrmu kromě česneku také bylinky – nejlepší je tymián, můžete zkusit i kopr. A pokud chcete i trochu sýru, který se na vrchu rozteče, připravte si ideálně parmazán nebo pecorino.
Tady je základní recept, který lze různě obměňovat:
• 1 střední cibule nakrájená na tenká kolečka
• 1–2 nasekané stroužky česneku
• 3 lžíce olivového oleje
• 6 snítek tymiánu
• 1 střední cuketa nakrájená na kolečka
•5–6 menších nových brambor nakrájených na kolečka
• 7–8 menších pevných rajčat nakrájených na kolečka
• sůl a mletý pepř
• kousek sýru (parmazán nebo pecorino) – nemusí být
V pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje, přidejte cibuli a tři snítky tymiánu a nechte cibuli za stálého míchání zesklovatět. Přidejte česnek a krátce orestujte (asi 2 minuty, česnek nesmí zhnědnout).Odstraňte snítky tymiánu a cibuli s česnekem rozprostřete na dno zapékací mísy vymazané lžící olivového oleje.
A teď následuje trochu tvořivá práce – začněte zapékací mísu plnit střídavě kolečky cukety, brambor a rajčat. Můžete postupovat v řadách nebo v kruzích, záleží na vás. Jakmile je mísa plná, pokropte zeleninu zbylým olivovým olejem, posypte ji lístky ze zbylých snítek tymiánu, osolte ji, opepřete a mísu zakryjte alobalem.
Vše dejte do trouby vyhřáté na 190 °C a pečte asi hodinu. Pak alobal odstraňte, zeleninu posypte strouhaným sýrem, jestli chcete, a dopékejte dozlatova ještě asi 20 minut. Podávejte ihned, doplněné třeba čerstvou bagetou nebo jiným pečivem a ideálně s dobrým bílým vínem.
Když budete tian dělat v kulaté formě, může vypadat třeba takhle:
Foto: pinterest.com
Jak jsme zmínili v úvodu článku, můžete použít i lilek a žlutou oválnou dýni a místo na kolečka nakrájet zeleninu podélně na tenké plátky. Lilek nejdříve nechte vypotit – posypte plátky solí, nechte stát, až se na nich objeví kapky vody, a pak je otřete papírovou utěrkou. Dlouhé plátky zeleniny pak stáčejte do kruhu – udělejte z jednoho plátku ruličku a postupně kolem něj nabalujte další – střídejte druhy zeleniny. Po upečení to může vypadat třeba takhle:
Foto: rotinrice.com
A tohle už je opravdové umění:
Foto: thefoodcharlatan.com