Lukáš má doma binec a tatínka v urně. Proč se soutěžící bojí salmonely?

Prostřeno! XXVI (20) – Tvarohová pomazánka

V pátek se v soutěži amatérských kuchařů pokusí překonat sám sebe benjamínek tohoto týdne, Lukáš. V kuchyni půjde o jeho premiéru. Zatím sám nikdy nevařil, jen pomáhal mamince. Lukáš studuje obor kuchař-číšník, neumí ale ani nakrájet cibuli. Budou recepty z internetu nejlepší volbou, aby mohl konkurovat soupeřům?

Páteční hostitel, dvacetiletý Lukáš, žije s maminkou a malými brášky. Pak má ještě osmnáctiletou sestru. V březnu 2021 jejich táta zemřel a jeho urnu má rodina vystavenou doma. Lukáš chtěl do soutěže nejprve přihlásit maminku. Ta se z nějakého důvodu zúčastnit nechtěla, tak se rozhodl, že to zkusí sám. Vařit bude podle receptů z internetu, které si předem nevyzkoušel. Bude dnešní večer propadák? Na menu bude tvarohová pomazánka, kuřecí vývar s drobením, kuře na bylinkách s vínem a šťouchanými bramborami, na závěr se bude podávat sladká tečka v podobě řezů s tvarohem.

Přípravu jednotlivých chodů bude Lukáš zvládat s velkými obtížemi. Vývar na polévku udělá z kuřecích prsou. Zeleninu na polévku zapomene oloupat a příprava drobení do polévky bude jeho premiérou. Tvarohovou pomazánku začne dělat z polského tvarohu. Přidá nastrouhanou mrkev, na kusy pokrájenou cibuli a dále recept velí přidat vejce. „Nejsem si jistý, co přesně to vejce udělá, protože jsem si tento recept našel na internetu,“ přizná Lukáš a pečlivě řídkou hmotu zamíchá. „Bude to spíš tvarohový salát,“ odtuší a dál se věcí nezabývá. Korpus na dezert má pro jistotu upečený dopředu, na kameru však poctivě připraví ještě jeden. Jelikož se celkem povede, použije k dohotovení moučníku ten. Kuře na hlavní chod šoupne do rozpálené trouby, kde na něj zapomene, takže bude nakonec podávat vysušené natrhané maso bez chuti a zápachu.

Podívejte se na video, kde soutěžící šmejdí v neuklizeném bytě:

Jeden trapas za druhým

Při předkrmu se František zeptá, zda jsou vejce nakrájená nadrobno, protože je v pomazánce nevidí. Lukáš zčervená a začne vysvětlovat, že použil syrová vejce. V tu chvíli by se v některých krve nedořezal a ihned přestanou jíst. „Já se omluvím, přece jen kojím,“ prohlásí Kateřina. František má zase obavy ze salmonely. Trapas je na světě. V průběhu večeře ostatní zjišťují, jak je na tom Lukáš doopravdy s vařením a obdivují odvahu, s jakou do soutěže šel. Polévka bude zakalená a oranžová, kuře vysušené a dezert špatně nakrájený. Může být ještě hůř?

Při šmejdění soutěžící zjišťují, že úklid nebude Lukášovou silnou stránkou. „V podstatě nepořádek. Když jde člověk do tohohle pořadu musí počítat s tím, že šmejdění bude. Já bych se styděl,“ míní Jakub. V jednom z pokojů najdou soutěžící urnu. „Tady bude taťka? Vzpomínka?“ ptá se Nikola. „Za mě to je něco nepředstavitelného, že bych toho člověka měl zpopelněného na římse,“ komentuje to František. Náladu ostatním naštěstí spraví zábava. Navlékání korálků sklidí úspěch a dezert nakonec nebude nejhorší. Dnes vpodvečer uvidíte, jak dopadne tradiční páteční vyříkávání křivd nad pokličkami. Bude někdo obviněn z taktizování? Vyhraje opravdu ten nejlepší?


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 25. 4. 2024

Berani, vyhlídky na dnešní den jsou vynikající. Současné uspořádání planet a poněkud tísnivá atmosféra posledních dnů vás inspirují ke změně prostředí a návštěvě nových míst. Proč si nenaplánovat malý výlet? Všechna znamení naznačují, že právě teď je pro takové dobrodružství ta nejlepší doba. Pokud budete otálet, budete se cítit opět zaseknutí ve staré rutině.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.