Životní styl

27. listopadu 2023 11:18

Komerční sdělení

Nové Záhady života: Škuner plný živých mrtvých!

Jak vznikají příběhy, které si pak mezi sebou milovníci záhad předávají jako »zaručeně pravdivé«? Kde najít jejich pravdivé jádro? Po delší době se společně opět vydáme na detektivní cestu po stopách jedné mořské legendy.

Rybářské městečko Gloucester (Glouster) na břehu Atlantského oceánu v Massachusetts znají mnozí, i když si to vůbec neuvědomují. Objevilo se v řadě hollywoodských filmů (namátkou v Dokonalé bouři, The Perfect Storm, USA, 2000) a v dalších filmových trhácích. A v tomto městě u moře se také zrodila legenda o strašidelné posádce jednoho ztraceného rybářského škuneru…

Legenda, o níž dnes bude řeč, se stala tak populární, že je základem slavné písně Marka Alana Lovewella The Ghostly Crew z roku 1994. Vypráví, jak se na lodi náhle zjevili duchové utopených rybářů. Její slova říkají:

„Včera v noci jsme se plavili po moři daleko. Nezapomeň na ten strach, zatímco dny se táhnou. Uprostřed hlídky v hodině »mezi psem a vlkem« přišla noční můra. Jako bych slyšel z hlubin volání mrtvých. Tiše nastoupili na loď, jeden po druhém. Ti lidé v pláštěnkách, lehce se dotýkající zábradlí, asi dvanáct námořníků, všichni mokří, a jejich sinalé tváře v té hrozné noci ještě zbělely. Všichni stáli na svých místech, jako by to snad byla jejich loď…“

Co říká legenda

Na nejnavštěvovanějším rybářském místě Evropy a Severní Ameriky, na tzv. Grand Banks nedaleko ostrova Newfoundland (USA) se odehrál zvláštní příběh.

Právě tady se v období od roku 1830 do roku 1892 z různých důvodů ztratilo asi šest set rybářských lodí a zemřelo více než 3000 rybářů! I proto má toto místo po celém světě velmi špatnou pověst.

V roce 1869 se nově postavený škuner Charles Haskell připravoval na rybolov právě tady, v Grand Banks. Jeden z námořníků však těsně před odplutím z nedbalosti spadl do podpalubí a zlomil si vaz. Kapitán, který pevně věřil v námořní znamení, okamžitě odmítl na nešťastné lodi vyplout na moře.

Během následujícího roku nemohli majitelé lodí najít nikoho, kdo by byl ochotný škuneru velet. Nakonec se jim podařilo přesvědčit jistého kapitána Curtise z Gloucesteru v Massachusetts.

Krátce po zahájení rybolovu zastihla loď Charles Haskell, spolu s mnoha dalšími rybářskými plavidly, silná bouře. Ve všeobecném zmatku narazil Charles Haskell představcem do boku škuneru s názvem Andrew Johnson. Obě lodě byly vážně poškozeny. Charlesu Haskellovi se ale nějakým zázrakem podařilo dostat do nejbližšího přístavu. Pokud jde o loď Andrew Johnson, po srážce ji už nikdo nikdy neviděl. Rybářský škuner byl navždy ztracen i s celou svou posádkou. Zdálo by se, že zázračná záchrana vyvrátila neblahou pověst Charlese Haskella, ale jeho posádka vysvětlila svou záchranu machinacemi ďábla. Co je prý k tomu vedlo, se dnes už těžko dozvíme. Po nutných opravách se Charles Haskell znovu vydal na moře na lov tresky. A tehdy začala ta pravá záhada.

Loď plná zombie rybářů

Na jedné z nočních hlídek dva námořníci spatřili, jak se s proudem vlny, která se během bouřky přehnala přes škuner, na palubě objevili lidé v rouchách z podivné tkaniny. Jejich zjevení a prázdné, zapadlé oční důlky, vyvolávaly děsivý strach. Na výkřik vyděšených námořníků přiběhl hlídkový navigátor. Když spatřil, co se děje, zavolal kapitána. Celá posádka byla během pár minut »na nohách«. Mezitím přízraky mrtvých, aniž by si všímali vyděšených členů posádky lodě Charles Haskill, připravovali rybářskou síť k rozvinutí. Pak ji hodili do moře. Když po nějaké době síť znovu vytáhli na palubu plnou ryb, mrtví se shlukli, tiše přelezli okraj paluby a zmizeli ve vlnách…

Samozřejmě, že po této příhodě námořníci požadovali okamžitý návrat domů. Než však škuner dorazil do domovského přístavu, musel plout ještě jednu noc. A i druhou noc se vše znovu opakovalo. Duchové mrtvých námořníků opět vylezli na palubu »prokletého« škuneru a tiše začali lovit. Když dokončili svoji práci, v tichosti jej opustili.

Jakmile Charles Haskell zakotvil u mola, celá posádka v čele s kapitánem »práskla do bot«. O hodinu později už věděl o tom, co se na moři stalo, celý přístav a o pár dní později kompletně severoamerické pobřeží. Všechny další pokusy majitelů lodi naverbovat novou posádku a poslat ji na rybolov byly neúspěšné. Žádné sliby nepomohly – nenašel se ani jeden ochotný námořník. Poté, co stál ještě několik let u mola, byl nešťastný Charles Haskell rozebrán na palivové dříví…

Co vyprávěl bývalý člen posádky škuneru? Kolik pravdy se skrývá ve známé historce, v níž se na palubě rybářské lodi zjevily duše utopených námořníků? Stalo se opravdu vše, jak bylo popsáno v legendě a kam nás pátrání zavedlo se dočtete v PROSINCOVÉM časopise Záhady života, který je právě teď k dostání na vašich novinových stáncích!

V aktuálním čísle také najdete:

  • A když to bylo jinak? S filosofem J. Konfrštem nejen o Knize knih a životu Ježíše Krista, ale také o mystériu Vánoc
  • Zázraky s kompasem: Američanka Felicia Pariseová silou mysli hýbala předměty!
  • Zlato na vrchu Victorio: Honba za největším pokladem, jaký si kdo dokáže představit
  • S režisérem Petrem Vachlerem o filmu, který vás změní. Pokud chcete pochopit tajemství a smysl života, nalistujte!
  • Znáte všechny vánoční příšerky? Manželský pár lesních trollů večeří dušené děti, jejich synové řádí v domovech lidí
  • Paranormální jevy: ...a telefon se vznášel ve vzduchu! Tina Reschová, dětská oběť poltergeista, dnes sedí ve vězení
  • Přivtělená duše: Umělec, který maloval i po své smrti - nepopiratelný případ posednutí
  • 11 mariánských zjevení a jedna vražda. Další díl mrazivého životního příběhu - zamordovala »světice« Kristina Ringlová svoji kamarádku?
  • Děsivá zatmění slunce: Léta, kdy nastal strašidelný Soudný den
  • Království růže opět začalo vzkvétat: S Petrem Kroužilem o naší slavné historii a o tom, jak buduje Nový hrad
  • Expedice Koleje 23 – tajemné maltské koleje očima badatelů Jitky Lenkové a Karla Dudka. Co odhalili na místě a na co nového přišli?
  • Záhada jménem náměsíčnost: Víte, co je sexsomnie?
  • Záhadné bosenské pyramidy: Kopce, které lidé milují a archeologové nenávidí

To vše a ještě mnohem víc najdete právě teď na novinových stáncích v nových Záhadách života.

Jak získat Záhady života za stánkovou cenu včetně poštovného až do schránky? Objednat můžete ZDE>>. Na výběr je předplatné v mnoha variantách, nebo jeden výtisk.

Sdílejte článek
Štítky moře bouřka legendy Atlantský oceán Záhady života

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 10. 5. 2024

Něco, co si dnes přečtete, by mohlo mít dramatický dopad na váš život, Berani. Zvláštní pozornost věnujte psychologii snů. Možná najdete vysvětlení pro opakující se sny. Přesnost popisu by vás mohla zastavit a přimět vás k tomu, abyste si přečetli více. Jste právem zaujati, Berani. Při studiu této konkrétní oblasti se o sobě jistě dozvíte více.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.