Seriály a filmy

8. října 2011 06:00

Štěpán Podmol

Bartoška snědl brouka

Na návštěvu za Emanuelem přijede Jiří Bartoška, který se vrátil z dovolené na Elbě a přivezl Emanuelovi několik pozdravů. Litoval jen, že na ostrově nemají větší golfové hřiště. Herec má v oblibě italskou kuchyni, ale také asijskou. V Asii dokonce ochutnal smaženého bource morušového.

A protože to má rád kořeněné, dostane pikantní krůtí rolku s tuňákem a k tomu zajímavou přílohu – topinambury a na závěr ricottový dortík s pomerančem. Ředitel Karlovarského filmového festivalu ale jinak sladké moc nemusí – s odporem vzpomíná na dvě jídla ze školní jídelny: na rýžový nákyp se švestkami a buchtičky ze šodó. A protože zná stravovací manýry hereckých hvězd, dá k dobrému historku, kterak z vegetariána Alana Aldy udělali milovníka pečené husy, bramborového knedlíku a dušeného zelí. Emanuele usoudil, že kromě nejkrásnějších žen máme prý i nejkrásnější lesy a během slunečného dne se pokusil nasbírat něco hub. Asi je lepší kuchař než houbař, nakonec mu košík krásných lišek věnovala sousedka Eliška, aby z nich připravil zajímavý předkrm. Další podvečer v příjemné společnosti a s inspirativním vařením přináší pokračování pořadu S Italem v kuchyni v Televizi Prima.Rozetka s liškami je efektně vyhlížející předkrm ve vydlabané žemli-kaisrovce (hvězdičce), pečivu typickém pro střední Evropu. Očištěné houby, hodně bylinek (saturejka, šalvěj, estragon, pažitka, rozmarýn) a česnek podusíme nejprve se suchým bílým vínem a potom se smetanou, čímž vznikne sladko-kyselá omáčka. Jak vše úhledně naservírovat předvede Emanuele.Krůtí rolka s tuňákem je neomšelá variace na roládu, která ve výsledku nechutná fádně. Krůtí prso si upravíme na plát a mezi fóliemi dotenka vyklepeme. Plníme nádivkou z konzervovaného tuňáka, solených kaparů, strouhanky, sušeného oregana, kterou spojí vejce a rajčata, říz jídlu dodá feferonka. Směs rozmixujeme a natřeme na maso, které zarolujeme, převážeme a opečeme na cibuli. Dusíme na bílém víně a zbytku rajčat z plechovky. Dietní, ale pikantní rolku doplní dvě zeleninové přílohy. Vzpomínkou na Elbu jsou pro oba pány gratinovaná rajčata se strouhankou smíchanou s bylinkami, která se zapékají v troubě. Doplní je topinambury ve smetanové omáčce s parmazánem, což jsou kořeny rostliny podobné slunečnici uvařené tak, jak se jedí v Piemonte. Topinambur chutná zasyrova jako kedlubna, ale vařením získá lahodnou, nezaměnitelnou chuť.Sladkou tečkou na závěr bude nadýchané suflé v podobě ricottového dortíku s pomerančem. Ovocnou chuť dodá i pomerančová kůra, potřebujeme mouku, vejce, pomeranč, skořici, solamyl a cukr. Tento lehký moučník se nejlépe připravuje v silikonových formičkách. Emanuele na závěr vzkazuje: Nezapomeňte se těšit na další neděli! Příště pohostí Jakuba Vágnera! Budou ryby?

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 22. 11. 2024

Pochybnosti o romantickém nebo obchodním partnerství by na vás dnes mohly mít povzbuzující účinek. Jste odhodláni vyřešit všechny problémy nebo neshody, které můžete mít se svým partnerem. Pravděpodobně se vám to podaří, protože úspěch je díky odhodlání a tvrdé práci silně naznačen. Možná také získáte nového výhodného přítele.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.