Dvanáct lidí u stolu
Speciální rodinná edice VIP Prostřeno pokračuje. Zatímco v úterý spolu svedli s podporou obou slavných maminek vyrovnaný souboj dcery Veroniky Žilkové a Ivy Janžurové, nyní spolu změří síly Veroničin syn Vincent Navrátil a Sabina, starší z dcer Remundových.
To nevypadá na rovný souboj. Vždyť Vincent je mladíček, konzervatorista, kdežto Sabina je zkušená kuchařka a dvojnásobná maminka. Ovšem v pořadu Prostřeno! jsme se už mohli přesvědčit, že ani v kuchyni není radno podceňovat mládí. A Vincent se cítí, uspořádá rodinnou party pro dvanáct osob! Ve čtvrtek večer na Prima family sledujte, jak to celé dopadne a kdo nakonec vyhraje zájezd k moři.
Vincent Navrátil a Veronika Žilková
Profil: „Vincent se jmenuje po tatínkovi a je také po něm dobrosrdečná povaha. Je to třetí dítě a třetí děti jsou děti štěstěny,“ myslí si o svém synovi jeho maminka Veronika Žilková. Čtrnáct let prý strávil na počítači a pak ho zaklapl a šel studovat Pražskou konzervatoř. Studenta prvního ročníku maminka na škole také učí, což není snadné – na vlastního syna je pochopitelně přísnější než na ostatní studenty. „Máma nesouhlasí s mým rozhodnutím, protože chce, abych byl doktor - ona je strašný hypochondr,“ říká o své životní volbě Vincent, kterého v jeho uměleckých ambicích spíš podporuje Martin Stropnický, Veroničin manžel a otec Vincentovy nejmladší sestry Kordulky.
Vincent a jeho dětská party
První večeře se odehraje v domě Veroniky Žilkové v Suchdole. „Chodím k mámě ráda, protože je tam vždycky dobrý jídlo, ale obávám se, že tam dnes bude trochu moc dětí,“ vidí to večer Agáta. Nakonec bude hostů dvanáct! A hostitelé si lámou hlavu s prostíráním… Agáta se o svého bratra nebojí: „Určitě to zvládne, vaří pořád, ale jen tousty a palačinky, tak jsem zvědavá, co udělá. Určitě tam bude hodně kečupu, myslí si. Na ten naštěstí nedojde, ale má dobrý odhad. Budou palačinky po francouzsku i opečená bageta k cibulačce. A na dezert má Vincent automat na zmrzlinu. Ale protože i zábava je součástí naší kulinářské soutěže, menu je plné chytáků a o zábavu půjde až na prvním místě. „Jsou to inteligentní lidi, nebudou předstírat, že by Vincent ukuchtil nějaké opulentní menu,“ správně předpokládá Iva Janžurová. Na zasedacím pořádku, který dostane na starost školačka Kordulka, se sejdou Vincentové dva. Jmenovce, mladšího syna Sabiny Remundové, si pozval sám hostitel. Bude to velkovýroba a první palačinka skončí v koši. „Já nemám vůbec ráda palačinky,“ moc to bráškovi neusnadňuje starší sestra. „Asi se ještě najím, než tam půjdu…“ „Nebude to mít jednoduché,“ cítí s hostitelem Theodora, protože upéct palačinky pro tolik lidí není jen tak.“ Vincentovi fandí i Sabina, které se líbí, „když mužskej vaří ženám.“ Přijde dětí jako smetí a celebrity se už vítají jako staří známí. Jak jim zachutná cibulačka a slané palačinky a la Pepe (se špenátem) a sladké a la Pu (s medvídky)? „Velmi jsem znejistěla, protože moje děti palačinky nikdy neochutnaly a odmítají je,“ bojí se Sabina Remundová. „Jsou to jediné dvě děti na světě, co palačinky nejedí,“ šokuje to Veroniku, která ale jako pohotová hostitelka hned obloží Adince a Vincentovi bagety, aby nezůstali hladoví. Nejvýživnější je však zábava, která dala hostiteli moc práce. Student prvního ročníku konzervatoře připravil s kamarády úžasné dekorace „z mořského dna“ a pohádku O velrybě Lízince. A k tomu si děti pochutnávají na zmrzlině z kornoutu, kterou jim hostitel rozdá v roli zmrzlináře. „Trochu jsem se ulil, ale děti stejně neocení nic víc než zmrzlinu,“ říká o svém dezertu Vincent.
Sabina Remundová a Iva Janžurová
Profil: Herečka, scenáristka a režisérka Sabina Remundová vystudovala herectví, několik let byla dokonce v angažmá v divadle v Mladé Boleslavi. Má dvě děti, Adinu a Vincenta. „Jsem velmi starostlivá maminka, myslím, že jsem poměrně hodná a přímá. Moje maminka by asi o mně řekla to samý, ale určitě by dodala, že jsem s dětmi až moc a měla bych víc psát,“ říká o sobě poslední hostitelka, starší dcera Ivy Janžurové a divadelního režiséra Stanislava Remundy. „Já ale nedokážu péči o své děti prostě ošidit,“ dodává s úsměvem. S pýchou představí svůj byt, na němž se podílel její muž, divadelní a filmový architekt: „Všude visí jeho obrazy, protože malování je jeho veliká vášeň.“ Poprvé se objevila ve snímku Jak se točí rozmarýny, významnou roli jí dala Alice Nellis ve filmu Výlet, která ji také obsadila do svého Tajemství. Jako režisérka Sabina natočila televizní film Maryška, píše scénáře (Na psí knížku) a hostuje v různých představeních, často po boku své maminky (Na mělčině).
To nejlepší nakonec? Sabina se vytáhne
Až úplně pod střechou bydlí v rodinné vile poslední hostitelka. A Vincent už se těší na krásný výhled na Prahu. „Je to takové velmi netradiční bydlení,“ říká o půdní nástavbě se spoustou oken Sabina Remundová, která z atypického bytu ráda pozoruje přistávající letadla. Nechybí tu praktická kuchyň s nepostradatelnou myčkou, kde dnes uvaří. „Chci, aby každé z jídel obsahovalo nějakou ingredienci, kterou jsem sama vypěstovala nebo nasbírala,“ představuje Sabina svoje překvapení. Do polévky přijde ucho Jidášovo. Houba, která prý roste na každém zpuchřelém kmenu bezinky, bude součástí vývaru „moře lásky“ se zeleninou ve tvaru srdíček. „Připravila jsem si čtyři chody, maličko inspirované naší starou českou kuchyní, ale v takovém odlehčenějším tónu – jako kdyby se Magdalena Dobromila vydala na výlet do Itálie.“ „Dvojctihodné spirály v celerové zahrádce“ jsou dvě rolády z hovězího a kuřecího masa s celerovým salátem. Moučník je lehký, ovocný, s báječným přelivem, líčí hostitelka „tropickou vášeň“. Kromě toho si dala práci s domácími nudlemi a vlastními šalvějovými raviolami se špenátem na předkrm. To vypadá velmi slibně a Agáta má už velký hlad. Ta na rozdíl od svého bratra miluje celer, takže na salát se už těší. „Celer je afrodiziakum, proto jsou tak klidný,“ myslí si o soupeřkách Veronika. „Nacpou své muže celery a stráví noc v objetí a pak nemají žádné nervy,“ kalkuluje nad Sabininým menu. Ta si při vaření postěžuje: „Vybrala jsem si takovýho mužskýho, kterýho to vaření absolutně neoslovuje a nebere to jako můj klad – vůbec si toho neváží.“ Ocení její večeři rodina a hosté? Ravioly jsou trochu tuhé, skromná Veronika si u Sabiny přesto připadá jako kuchařka „ze školní jídelny“. Navíc jí hostitelka připadá „ženská, mateřská a šťavnatá jak Venuše“. Sabina si zase na Veroniku prý vždy vzpomene, když je jí v životě ouvej. Poctivá polévka i dvojitý hlavní chod s výbornými brambory mají úspěch – hovězí roláda dobře ochucená anglickou hořčicí vede nad kuřecí rolkou s mrkví. A co následuje po výborné večeři? Téměř klášterní zábava – výroba svící v Adině a Vincentově režii. „Mně tento poslední díl připadá úžasný v tom, že se sešly tři generace,“ cítí to Veronika Žilková. „Oproti Ivě jsem si také uvědomila, jak se musím ještě učit mateřské toleranci. Iva svým dcerám nechává větší prostor než já.“ A kdo ve čtvrtek vyhraje? „Člověk nerad vyhrává nad lidma, který má rád,“ myslí si Remundovi. A Veronice je to úplně fuk, protože cenou jsou podle ní už ty čtyři krásné večeři s tak fajn partou.
Příště uvidíte: Sejde se herecké, moderátorská a pěvecká čtveřice. V úterý se můžete těšit na legendární hlasatelku Saskii Burešovou a Ladislava Županiče, který je spjat s karlínským divadlem, kde celý život hrál a jemuž šéfoval do roku 2002. Po nich ve čtvrtek uvaří komik Jaroslav Sypal a zpěvák Milan Drobný.
Tady šlapeme na paty zločinu
„Jak člověk stárne, má tendenci vyhýbat se lidem. Ale po natáčení VIP PROSTŘENO! to možná přehodnotím, je to asi škoda,“ říká o svém angažmá v pořadu jeho nadšený divák, představitel Honzy Maška ze seriálu Cesty domů. Byly to čtyři zábavné dny s příjemnými lidmi, soudí nejen Miroslav Etzler, ale i jeho spoluhráči a soupeři Jan Vlasák, Míla Tichý a Pavel Soukup.
C: Miroslav Etzler prostře u Bernátových a pozve princeznu Arabelu
Mnohé divačky by od čtvrtka chtěly mít Mirka doma, jak je šikovný. „Jsi lepší kuchař než policajt,“ směje se Pavel Soukup. „Jsem lepší kuchař než herec,“ trumfuje kolegu dnešní hostitel. „Musím říct, že jsem velký příznivce televizních soutěží a pokud mi to čas dovolí, pořad Prostřeno! nevynechám nikdy,“ svěřuje se divákům. Co vášnivý cestovatel uvaří? „Já bych řekl, že Míra se vrhne na zahraniční kuchyni,“ tipuje svého „podřízeného“ Jan Vlasák alias major Soudek. „A vzhledem k tomu, že je hodně kritický, pokusí se to nakopnout do top polohy.“ Mirek Etzler pozve skutečně pány na cizokrajnou hostinu. „Dneska jim udělám vyloženě asijskou a středomořskou kuchyni,“ prozrazuje své plány představitel Honzy Maška, který určitě nevaří poprvé. Zato poprvé v důvěrně známé kuchyni Lídy Bernátové. „Přemýšlím, jestli jsem v seriálu kromě vajíček někdy něco vařil,“ marně vzpomíná hostitel. Ve čtvrtek to budou slávky po francouzsku, thajské tygří krevety s rýží tří barev a borůvky s mascarpone, zakysanou smetanou a čokoládou. „Ty borůvky určitě nesbíral,“ podotkne Pavel Soukup. „Ten by letěl spíš do Singapuru, než by šel na borůvky. Nezasytí mě to sice, ale potěší to mé chuťové buňky,“ těší se kolega. Olivovým olejem Mirek Etzler nešetří, považuje ho za lék. Krevety miluje Míla Tichý, zato vyznavač klasického vaření Jan Vlasák si pod slávkami představuje slívy. „Pánové, už jste někdy viděli panice?“ ptá se nad mušlemi, které jí poprvé. „Vynikající!“ zhodnotí předkrm Míla Tichý, který si připadá jako ve Francii. U hlavního chodu se Pavel Soukup zamýšlí, co lidi pořád na těch krevetách mají. Taktizuje? „Co já těm klukům vyvedu, abych je zdevastoval?“ přemýšlí hostitel nad zábavou. Vymyslel jazykový hlavolam, kde herci nezúročí své jazykové znalosti. „Já se nechám přeložit, veliteli,“ stěžuje si z legrace Pavel Soukup. Ve hře zaboduje Míla a Míra Etzler získá chválu a body za celou večeři včetně sladké tečky.
D: Pavel Soukup a jeho občerstvení pro chlapy na služebně
„Jídlo se má dělat po tak dlouhou dobu, jako se jí,“ myslí si poslední kuchař a herec s krásným hlasem, Pavel Soukup. „Prostředí, kde jsme naposled večeřeli, je mi už dva a půl roku důvěrně známé,“ říká včerejší hostitel Mirek Etzler alias Honza Mašek ze seriálu Cesty domů. Co uvaří představitel drsného policisty Roberta Vejnara? „Nerad cestuje, bojí se létat, tipuju ho na českou kuchyni,“ myslí si o Pavlovi kolega. „Bude to chlapské menu, když něco dojde, skočím dolů do bufáče,“ říká o své večeři hostitel. „Trošku klasiky by nezaškodilo,“ říká jeho „šéf“ major Soudek – Jan Vlasák. Poslední hostitel vymyslel opravdu vtipné policajtské menu: po „tekuté pozornosti“ od četníka ze Saint-Tropez, přijde „svačinka ze služebny“, hlavním chodem je „vzpomínka na školení v bulharském centru pro počítačovou kriminalitu“, dezertem „placka kpt. Vejnara“ a pánové dostanou i reklamní dárečky od kolegů ze Scotland Yardu. „Menu je hravé a Pavlovi se podobá,“ myslí si benjamínek VIP mužské party Míla. Co asi tak svačí poldové na služebně? Housku se salámem? Vlašáček? Až taková realita života to nebude. Kuchař umíchá dva zdravé saláty. „Prostíráme na papírovém tácku a jíme ukazováčkem s pomocí rohlíku, velmi stylové,“ ocení tenhle hec kolegové. I Pavel má ze svých hostů radost: „Jak vám to sluší!“ Bulharské čufty nesmějí postrádat čubricu. „Je to jednoduchý, ale nemáte tušení, jak je to dobrý,“ už se těší kuchař, když míchá mleté maso s nastrouhanou cibulí. Velkým překvapením po dobře ochucených karbanátcích je bramborová kaše s česnekem. „Jeden stroužek, dva – a jste jinde!“ prozrazuje tajemství své kaše hostitel. Dají si pánové nášup? Už to tak vypadá… Plastikové talíře zůstanou prázdné. Hostitel, který sám nejí a jen se stará o hosty a o zábavu, má radost. „Přemýšlel jsem o nějaké masce tvrdého hosta, ale ten večer probíhal tak neskutečně příjemně, že by nějaký taktizování bylo úplně zbytečné,“ říká Mirek Etzler. Zábava je též stylová a souvisí se seriálem. Kdo umí nazpaměť znělku? „Je zvláštní, že jsem natočil více než 150 dílů seriálu, a nedal jsem dohromady text úvodní písničky,“ přiznává „Honza Mašek“. Mirkovi chutná i moučník z palačinkového těsta s jablky. „Děsil jsem se, že budeme jíst služební odznak, ale je to výborné.“ A k placičkám kapitána Vejnara patří nezbytné kafe z automatu. „Jsme na něm závislí,“ přiznávají sborem herci, kteří se u Pavla na služebně báječně najedli i pobavili.
Dobrá zábava čeká i diváky, když si ve čtvrtek večer nenechají ujít finále VIP PROSTŘENO! Který z herců seriálu Cesty domů pojede po natáčení na dovolenou k moři? Uvidíte!