Dvě křehké ženy a dva chlapi s chutí k jídlu
Tento týden to bude vyrovnaná sestava – dvě ženy a dva muži. Moc se zatím neznají nejpopulárnější česká cvičitelka Olga Šípková, někdejší mistryně světa v aerobiku, která prostře ve svém domě jako první. Co zdravého uvaří a jaký má vztah k dietám?
Ryze dámská herecká jízda podruhé Ve čtvrtek uvaří na venkově Jana Krausová a Miluši Bittnerové, Jaroslavě Obermaierové a Gabriela Filippi představí dvě zajímavé dámy v letech. Devadesátiletou, která má záznam v Guinessově knize rekordů jako skokanka do vody, a paní, která se až do konce života starala o Adinu Mandlovou. Jako poslední uvaří s pomocí svého muže Miluše Bittnerová, která tvrdí, že by bez něj nedala v kuchyni ani ránu. Oběma herečkám to ale u vaření moc sluší, jak se přesvědčíte už ve čtvrtek večer na Prima family! A: Jana Krausová, její večeře na venkově a nechtěné překvapení na závěrStále velmi půvabná herečka si už neumí představit, že by žila trvale v Praze. Bydlí na venkově a často odtud pendluje za prací, má ale ráda svá klidná rána. Hrála už jako dítě, ale také vystudovala AVU a věnovala se výtvarnému umění. „Přitom jsem průběžně točila filmy a také pro televizi, a když jsem měla malý děti, tak jsem začala znovu hrát divadlo,“ říká o svém profesním životě maminka dvou synů Jana Krause a životní partnerka Karla Rodena. Přestože David Kraus občas vzpomíná, že doma teplé kuchyni moc nedali, Jana dnes uvaří hned čtyři chody a u sporáku je jako doma. A protože venku je pěkná zima, začne polévkou – poctivým vývarem s celestýnskými nudlemi, který se „táhnul“ přes noc. Tartar (tatarák z rajčat) bude na předkrm, hlavním chodem je hovězí maso na červené řepě a medu s brambory. Sněhové pusinky s krémem (bezé) budou chutným a stravitelným dezertem nejen pro hostitelku a Milušku – obě musí dodržovat bezlepkovou dietu. „Celestýnské nudle málokdy dělám, ale mám je ráda, těším se na polévku, o níž jsem také uvažovala,“ prozrazuje Jarka Obermaierová. I nudle však budou kvůli dietě bez mouky. Nikdo neví, co je tartar – hostitelka chce úspěšně soupeřky trochu zmást. Na zapečenou červenou řepu s ořechy se už třese vyznavačka zdravého vaření Gabriela Filippi a také Miluška, pro niž je „řepa prostě hit“. Jarka s Miluškou už se také moc těší na holky a další ženské klábosení u dobrého jídla. Prostřeno je vkusně, hostitelka nezapře, že je výtvarnice. „Bylo to čisťounký a vzbuzovalo to chuť k jídlu,“ chválí Janin stůl Jarka. „Polévka byla vynikající,“ pokračuje v ovacích dál. Nudle z omelety, do nichž přidala Jana sýr, byly podle Gabriely famózní, snědla by je i samotné. Bezmasý tatarák ze sušených rajčat ale Jarku neošálil. „Pravda je taková, že Jarušce to nechutnalo jako maso, ale mně to chutnalo jako vynikající tartar,“ říká Gabriela. A pečená červená řepa byla tak vynikající, že i paní Jaroslava „začíná tu zeleninu brát na milost“. „Nadchla mě nesmírně,“ souhlasí Miluška Bittnerová. Hostitelka představí dvě zajímavé staré dámy a zábavu ukončí harmonikář s nepřeberným repertoárem lidovek. Nejvíc je slyšet Jarku Obermaierovou, která si zpívání užije a jde jí to. „Hudba dává lidi dohromady,“ ocení vrchol večírku Gabriela, která by si klidně i zatancovala. A co závěrečné bezé? Nebo by se herečky obešly beze sladkého? „Už nic jinýho bych v životě nemusela,“ rozplývá se Gabriela stejně jako pusinka na jejím jazyku. „Mohla bych totiž sladké třikrát denně,“ práskne na sebe… Pak ale narazí na něco, co v dezertu určitě být nemělo. Prstýnek od Jany to ale není… Kolik bodíků asi bude tahle nepozornost Janu Krausovou stát? B: Miluše Bittnerová vaří s manželem a u stolu se probírají svatby„Myslím, že jsem hodná, přiměřeně inteligentní a přiměřeně vzdělaná,“ říká o sobě hlavní aktérka poslední večeře dámského hereckého čtyřlístku. „Hrozně ráda čtu, a protože můj manžel rybaří, začala jsem také rybařit,“ prozradí o svých zájmech. „Abyste se vůbec najedly, bude mi pomáhat manžel. Ano, je to nutné,“ přiznává bez okolků začátečnice v kuchyni Miluše Bittnerová. „Můj manžel Lukáš je výbornej kuchař a bude na mě dohlížet,“ představí hostitelka svého pomocníka v kuchyni. Proč vlastně Miluška nevaří? Protože Lukáš u vaření relaxuje a občas, když přijde naštvaný z práce, tak si prostě musí „zavařit“. „Mám to jako odpočinek,“ vysvětlí Lukáš, proč se jeho polovička k plotně ani nedostane. „Myslím si, že Miluška bude fikaná. Tři dny hovořila o tom, jak neumí vařit a jak se máme na co těšit, ale myslím si, že je to finta a že dnešek bude velmi pestrý,“ podezírá ale kolegyni Gabriela Filippi. Na stole přistanou plněné žampiony, marinovaná krkovice s variacemi bramborových salátů a s glazovanou šalotkou a dva francouzské dezerty: sladký crème brûlée a slaný sýrový talíř – podobně jako u Jarky Obermaierové. Děvčata se už moc těší, vypadá to lákavě a je to prý i šikovně vymyšlené. Crème je nejoblíbenější dezert Jany Krausové – prý ji doma posílají na všechny akce, kde ho podávají. Bramborové saláty má taky moc ráda a to ještě neví, že budou též ve francouzském stylu. Žampiony se dají plnit čímkoliv, ve čtvrtek to bude pršutem, cuketou, jarní cibulkou a rajčátkem. Krkovice je pěkný kus. „To bude dobroučký, je v ní hodně cibule a česneku,“ doufá půvabná hostitelka. „Dijonský salát od nás Jarka ještě nikdy nejedla. Docela mi přijde vtipný, že jsem u ní taky měla jídlo, který jsem od ní ještě nejedla, a byly v něm kapary jako tady.“ Druhý salát je s koprem, jablkem a kyselou okurkou. A zatímco dámy v kuchyni probírají svatby, Miluška finišuje s předkrmem. „Je to krásný, ale já nesnáším žampiony,“ netají se milovnice lesních hub Jarka. Při podávání hlavního chodu se kuchařka přizná, že „glazurované šalotky jsou vyšší dívčí“ a celé je vytvářel její muž. „Zbláznili jsme se do nich ve Francii,“ doplňuje. „Ta cibule mi chutnala tak moc, že bych si ji dala i jako hlavní jídlo s bramborem,“ nepřekvapí umírněná vegetariánka Gabriela. Krkovička by si podle Jarky zasloužila více soli. Milovnice psů a krysaříků se dočkají atrakce s pejskem, který se před kamerami pokusí se svým pozvaným páníčkem zatančit. „Nevyšlo to stoprocentně, ale bylo to úsměvný,“ hodností číslo Jarka. „Byl to průser!“ má bohužel jasno hostitelka. Konec dobrý, všechno dobré? „Dělala jsem, co jsem mohla, fakt,“ přísahá po dobrém dezertu a sýrech, které už skoro nikdo nemůže, Miluška. „Pojedeme spolu na dovolenou,“ plánuje po příjemně strávených večírcích Jaroslava Obermaierová, ale vařit si samy nebudeme!“Která herečka si ale doopravdy vyvaří zájezd k moři, uvidíte už ve čtvrtek večer na Prima family!
Křehce působí také manželka režiséra Víta Olmera, herečka Simona Chytrová, která občas „fušuje“ i do výtvarného umění. V ateliéru je doma sáňkař a kreslíř Petr Urban, jenž celebrity pozve v úterý k sobě na Smržovku do Jizerských hor. Posledním mužem je kladenský herec Roman Štabrňák, protagonista seriálu Cesty domů, který se vrací na obrazovku. Rád jí a je s ním vždycky legrace, takže ideálně doplní čtvrteční dvojitou porci VIP Prostřeno! na Prima family.
Olga Šípková bude „cvičit“ kolem sporáku jako první
„Já jsem se snad v životě nezasmála v kuchyni jako dneska,“ říká o natáčení pořadu naše nejslavnější cvičitelka a někdejší mistrně světa v aerobiku Olga Šípková. „Jsem normální ženská, která má dvě báječný děti a skvělýho manžela. Mám štěstí v životě, že moje práce je zároveň i mým koníčkem,“ říká spokojená Olga, která si už své hlavní sny splnila. Bydlí v pěkném vlastním domě, podařilo se jí mít druhé dítě, má síť úspěšných fitcenter. „Chci být v pohodě a už dělat jen to, co mě baví,“ tvrdí. Stále atraktivní a energická žena pozve hosty do svého krásného domečku. Úmysl „uvařit něco, čím všechny ohromí“, vystřídala racionální úvaha udělat něco, co má tisíckrát vyzkoušené. Takže na řadu přijde „oblíbený salátek s gorgonzolou, poctivý kuřecí vývar s domácími nudlemi, kuře na medu s provensálským kořením a báječný kynutý koláč s borůvkami a drobenkou“. Simona, na jejíž postavě je znát, že jídlu moc nedá, se na poslední chod moc netěší. „Koláč dělala moje babička, ale nejsem na sladký a na kynutý už vůbec ne,“ přiznává. Prý ani péct neumí a moc ji to nebaví.
To oba pánové sbodnou, na co přijdou. Také to nejsou žádní drobečkové. „Co si víc přát?“ říká naopak k moučníku Roman. „Snad jedině, že borůvky hostitel sám nasbíral.“ A opravdu prý jsou z lesa za Olžiným domem. Jablko podle ní skvěle koresponduje s chutí italské gorgonzoly v předkrmu. „Piniový oříšek jsem snad v hubě ještě neměl,“ přiznává jizerský svéráz Petr Urban. „Na Smržovce nerostou...“ I když se hosté ještě téměř neznají, hostitelka se o zábavu vůbec nebojí. Zato prý nestojí o negativní komentáře. Je to vtip, jak říká? Protože Petr není rozený diplomat, „je to protipól mého naturelu,“ míní Simona. Téma u jídla jsou překvapivě diety. „Dva dny nejím vůbec a mám osm kilo dole,“ tvrdí karikaturista. Kuřecí vývar je na hosty trochu slabý, Petr si prý dělá doma poctivější a zeleniny by snesl klidně i méně. Simoně se zase zdály nudle převařené, u Romana doma se víc solí a koření. Největší úspěch má hlavní chod. Co Simona a kuřátko? „Kuřecí mi přijde nudný, hlavně ho vařím našemu jezevčíkovi, ale bylo to úžasný, tu kůrku bych tak neudělala,“ vezme drůbež na milost. Jaká bude Olžina zábava? Zacvičíme si? Ne, návštěva zůstane u stolu a při hře se zase pozná trochu lépe. „Je to takový chasník, který říká, jak to je,“ myslí si o Petrovi hostitelka. „Vždycky vyzkouším, kam až můžu zajít, já to beru zkrátka, říká neřízená střela Petr Urban, který uvaří příště.
Nervózní Petr Urban a jeho polévka chundelka, chlupaté knedlíky i vtipy
Populární český kreslíř, otec Rudy Pivrnce, je také atlet a sáňkař. Sedmnáctinásobný mistr republiky v jízdě na saních žije ve Smržovce, kde má dva propojené dřevěné domy, ateliér, byt i hospodu. „Já jsem hlavně hrozně slušnej kluk, jednou chci být prezidentem, ty sprostý obrázky, co jsem udělal, ty se spálej. Jsem furt doma zalezlej a kreslím, takže jsem určitě pracovitej,“ říká o sobě. „Kdybych náhodou vyhrál, tak bych výhru věnoval tchyni, na starý kolena bych jí udělal dobře,“ plánuje druhý hostitel. Olga Šípková to vidí na hutnou českou a krajovou kuchyni. Má pravdu? Petrovo „jizersko-horské menu chudého chalupníka“ potěší herce Romana Štabrňáka, který má rád českou klasiku. „Předkrm je z mé hlavy, jsou to „sýry z jizerské krávy se zlatou cibulí,“ představuje Petr svoje čtyři chody. Propagaci regionálních sýrů doplní karamelizovaná šalotka. „Místní kluci si tady dělaj mezi sebou Prostřeno, tak jsem se to od nich naučil. Hosté budou překvapený, že naše jizerský krávy mohou konkurovat těm francouzskejm.“ Chlupatá chundelka je polévka, chlupaté budou i knedlíky a k nim panna z vepře s vysockým zelím. Je zima a vepřové si dá ráda i Simona Chytrová. Přílohou k panence je vysocké zelí – prý mistr světa v zelí. Bohužel je studené a to Simonu nepotěší. Dezert „vyběhlík“ je s borůvkami a téměř jako z Dvanácti měsíčků. „Tomu nebudete věřit, ono to normálně vyběhne z toho pekáče ven,“ slibuje hostitel.
„Tipoval bych ho na dobrýho kuchaře, až gurmána,“ myslí si o Petrovi Roman. Na chlupaté knedlíky se moc těší Simona, která pochází z Podkrkonoší. Chundelka stále leží v hlavě Olze, která netuší, že má úzkou spojitost právě s knedlíky, které se v základu na polévku vařily. Nebude to zelňačka a Simoně chutná jako kyselo. Před Petrovou chalupou to pěkně klouže: „Trochu jsem ho podezíral, že večer před tím tam ještě vylil kýbl vody, aby nám ten příchod udělal veselejší,“ balancuje na kopci Petr s Olgou, kteří přinášejí basu piv. „Je to člověk několika tváří, usoudí Olga po prohlídce erotických, duchovních i sportovních obrazů v hostitelově ateliéru. „Rozkošný hostitel“ byl podle cvičitelky ale trošku nervní, „už to nebyl takový ten suverén. Hrozně mu záleželo na tom, abychom si pochutnali!“ Jako když mu uletělo stádo včel, Petr ani nevnímá otázky hostů. „Není to jídlo suché? Mámo, přilej tam trochu té omáčky, diriguje ženu Inku, která mu je po celý večer k ruce. „Petr je svůj, já jsem čekala přesně to, co předvedl,“ říká Simona, která oceňuje domácké prostředí. I Roman atmosféru roubenky hodnotí „na tisíc procent“ a chutná mu i moučník. „Překvapilo mě to, bylo to moc dobrý,“ chválí „vyběhlíka“ s borůvkami a vezme si recept. „Už si tykáme, je to pohoda na to, že se vidíme podruhý. Super, máš to tady Petře moc hezký,“ libují si s plnými bříšky naše celebrity. A už se těší na čtvrtek, kdy soupeře pohostí herci Roman Štabrňák a Simona Chytrová.