HÁDANKA Zdeněk Pohlreich na Štědrý den: Klasika nebo exotika?
Už dost, šéfe! - Kapr: Zdeněk Pohlreich
Vyhlášený šéfkuchař předvedl z ryb a plodů moře celou řadu pokrmů. Kdo sledoval jeho kulinární show Česko vaří s Pohlreichem živě, umí už opracovat krevety, připravit steaky z lososa a řadu dalších lahůdek. Co myslíte, jaká ryba se servíruje o svátcích u Pohlreichů doma? Odpověď najdete na videu.
Než si pustíte odpověď na videu, zkuste si hádat.
Odhadujete světem ošlehaného šéfkuchaře na:a) smaženého kapra s bramborovým salátemb) krocanac) steaky z lososa
Můžeme se ale domnívat, že letos u Pohlreichů kapřík asi nebude. Vánoce totiž prožijí v daleké Austrálii, k níž má Zdeněk velmi blízko. Před léty tam strávil tři roky a nebýt naléhání jeho bývalé ženy, aby se vrátili zpět do Čech, nejspíš by tam prý zůstal.
Kapři v Austrálii. Proč jsou tam nežadoucí?
Někde se stal kapr ceněnou hospodářskou rybou, jinde unikl do volných vod a přemnožil tak, že se stal pohromou.
Zatímco v zemích jako jsou Indonésie, některé africké státy a Izrael se kapři chovají ve velkém ve specializovaných firmách, v USA a hlavně v Austrálii je kapr považován za škodnou, hubenou všemi dostupnými prostředky. Povinností tamních rybářů dokonce je, že když kapra chytí, musejí ho zabít. Jeho šíření do dalších toků a rybníků je trestáno pokutou ve výši cca 150 000 australských dolarů.
Proč mají u protinožců, kde u břehů občas řádí plavců chtiví žraloci, takovou hrůzu zrovna z kapříků? Tato sladkovodní ryba byla na kontinent přivezena s přistěhovalci z Evropy, což znamená, že v tamních vodách nemá přirozeného nepřítele a rozvrací celá společenstva místních ryb.
Na Štědrý den si proto v Austrálii pochutnávají na úplně jiných rybách nebo na krocanovi.
To ve vile VyVolených měli kapříky rádi. Koukněte se.
Rybář Aleš Háma letos kapra "uloví" z mrazáku
Autor: Zuzana SchneidewindKamera: Jan Kundera