Seriály a filmy

19. prosince 2013 05:23

Zuzana Schneidewind

HÁDANKA Zdeněk Pohlreich na Štědrý den: Klasika nebo exotika?

Už dost, šéfe! - Kapr: Zdeněk Pohlreich

Vyhlášený šéfkuchař předvedl z ryb a plodů moře celou řadu pokrmů. Kdo sledoval jeho kulinární show Česko vaří s Pohlreichem živě, umí už opracovat krevety, připravit steaky z lososa a řadu dalších lahůdek. Co myslíte, jaká ryba se servíruje o svátcích u Pohlreichů doma? Odpověď najdete na videu.

Než si pustíte odpověď na videu, zkuste si hádat.

Odhadujete světem ošlehaného šéfkuchaře na:a) smaženého kapra s bramborovým salátemb) krocanac) steaky z lososa

Můžeme se ale domnívat, že letos u Pohlreichů kapřík asi nebude. Vánoce totiž prožijí v daleké Austrálii, k níž má Zdeněk velmi blízko. Před léty tam strávil tři roky a nebýt naléhání jeho bývalé ženy, aby se vrátili zpět do Čech, nejspíš by tam prý zůstal.

Kapři v Austrálii. Proč jsou tam nežadoucí?

Někde se stal kapr ceněnou hospodářskou rybou, jinde unikl do volných vod a přemnožil tak, že se stal pohromou.

Zatímco v zemích jako jsou Indonésie, některé africké státy a Izrael se kapři chovají ve velkém ve specializovaných firmách, v USA a hlavně v Austrálii je kapr považován za škodnou, hubenou všemi dostupnými prostředky. Povinností tamních rybářů dokonce je, že když kapra chytí, musejí ho zabít. Jeho šíření do dalších toků a rybníků je trestáno pokutou ve výši cca 150 000 australských dolarů.

Proč mají u protinožců, kde u břehů občas řádí plavců chtiví žraloci, takovou hrůzu zrovna z kapříků? Tato sladkovodní ryba byla na kontinent přivezena s přistěhovalci z Evropy, což znamená, že v tamních vodách nemá přirozeného nepřítele a rozvrací celá společenstva místních ryb.

Na Štědrý den si proto v Austrálii pochutnávají na úplně jiných rybách nebo na krocanovi.

To ve vile VyVolených měli kapříky rádi. Koukněte se.

Rybář Aleš Háma letos kapra "uloví" z mrazáku

Autor: Zuzana SchneidewindKamera: Jan Kundera

Sdílejte článek