Seriály a filmy

3. června 2011 16:20

Štěpán Podmol

K Italovi přijde Petr Vacek – milovník středomořské kuchyně

Emanuele Ridi si do posledního premiérového dílu před prázdninami (v neděli v 18.00) pozval veselého a upovídaného hosta. Herec, překladatel a ekolog Petr Vacek miluje dobré jídlo a středomořskou kuchyni zvlášť. Na své si samozřejmě přijdou i diváci.

Emanuele předvede, jak se dělá lehký cuketový krém, a seznámí nás s mořským ďasem. Na chalupě krok za krokem ukáže přípravu domácího bramborového koláče – horkého kandidáta na oblíbené rodinné jídlo. Milovníky ryb a mořských plodů dostane na kolena špíz po jadransku. Zajímavou konfrontaci s grilováním kolegy Zdeňka Pohlreicha představuje Italův hamburger. A po babiččině ledové tříšti s cinzanem všem spolehlivě vytráví. Bramborový koláč pochází z Neapole, ale kořeny má ve Francii a Španělsku. Těsto vyrobíme z pasírovaných vařených brambor, vajec, sněhu z bílků, bylinek, ořechu změklého másla a nastrouhaného sýra. Vymazanou a vysypanou zapékací misku naplníme vrstvou těsta, které poklademe kostkami pršutu či šunky, uzeného sýra a mozzarelly. Přikryjeme další vrstvou těsta, posypeme sýrem nebo strouhankou a pečeme půlhodinku v troubě. Získáme ideální jídlo na piknik nebo k výživné večeři.Z okolí Rimini pochází jadranský špíz, na který nemůže zapomenout Petr Vacek. Když ochutnal ve speciální strouhance obalený mix z masa mořského ďasa a sépií, málem objednal stěhováky do Itálie. Mořský ďas je ideální ryba pro všechny, kdo mají obavy z kostí. Uvidíte, jak rybu očistit a získat krásné bílé maso. Zábavný a milý host ještě dostane špičkový hamburger à la Emanuele z hovězí svíčkové a italské klobásy, ochucený zálivkou balsamico. Uvnitř je růžový, zvenčí obložený pečenými paprikami a rajčetem a podává se v rozpečené housce. Všem dobře vytráví po babiččině sladké tečce s alkoholem – granita al cinzano. S trochou trpělivosti se naučíte připravovat ledovou pomerančovo-bazalkovou tříšť. Výsledek stojí za to, zejména když je před námi celé léto.

Nenechte si ujít pořad S Italem v kuchyni již tuto neděli 5. 6. od 18.00 na Primě. Arrivederci, vzkazuje Manu z nedělní obrazovky Primy a přeje všem divákům Televize Prima hezké léto.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 18. 1. 2025

Pokud máte problémy ve vztahu nebo v milostném životě obecně, Berani, nečekejte, že se to dnes zlepší. Lidé ve vašem okolí by vás mohli považovat za velmi podrážděné. Může se zdát, že vám cokoli, co kdokoli řekne, leze na nervy. Dokonce i sladké řeči, které vám vaše drahá polovička šeptá do ucha, vám budou připadat jako horký vzduch. Vaše podrážděnost vám však bude odpuštěna a kromě toho, ne každý den musí být tak vášnivý a láskyplný, jak byste si přáli.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.