16. listopadu 2016 00:01
Iva KropáčkováLuštěniny a kroupy jsou zdravé i levné. 2 zimní jídla, která z nich vykouzlíte za pár korun
Máme pro vás dva recepty na výborná a levná jídla, která si můžete uvařit (nejen) o Vánocích...
Vaříte o Vánocích kubu? Pokud ne, pak byste určitě měli začít. Je to tradiční, a navíc velmi levné jídlo, díky němuž do sebe dostanete i spoustu zdravých látek. Zvlášť, když ho na talíři ozdobíte kyselým zelím. A když si navíc na podzim nasušíte vlastnoručně nasbírané houby, uvaříte ho pak skoro zadarmo. A co si dát k jídlu na Nový rok? Co jiného, než čočku. Přeci, aby se vás po celý rok držely peníze - alespoň tak praví tradice... Častým zařazováním krup a luštěnin do jídelníčku peníze opravdu ušetříte a přitom podpoříte i zdraví. Jsou to velmi levné potraviny, které splňují požadavky moderní racionální kuchyně. Navíc můžou být připraveny velmi chutně. Důkazem jsou následující recepty...
VYDĚLÁVEJTE NAKUPOVÁNÍM. S kreditkou to jde. Srovnání kreditních karet online na Prima Rádci!
1. Vánoční kuba
Proslulé jídlo chudých z podhorských, na houby bohatých krajů je dnes velmi módní záležitostí. Tradičně se připravovalo z malých trhaných krupek nebo naopak velkých krup perliček, z hub zvaných modráky, které při tepelné úpravě černají a jídlo se ještě zapékalo v troubě podobně jako nákyp. Někdy se ke kubovi podávalo i kyselé zelí, jinde, jako na Klatovsku, ho mají v oblibě kombinaci se sladkou muzikou či odvárkou. V bohatších domácnostech se do něj dávala i vyškvařená slanina nebo škvarky.
6 – 8 PORCÍ / PŘÍPRAVA: NAD 60 MINUT PLUS NAMÁČENÍ
SUROVINY:
500 g krupek nebo krup, propláchnutých a předem namočených do studené vody
několik lžic sádla
100 g sušených lesních hub, předem namočených do teplé vody nebo mléka
nejméně 5 stroužků česneku
sůl, pepř, majoránka
máslo k podávání
POSTUP:
1. Kroupy sceďte a na cedníku je propláchněte horkou vodou z konvice. Vsypte je d hrnce, zalijte horkou vodou, osolte a pozvolna vařte, až změknou – bude to trvat zhruba půl hodiny. Také houby sceďte přes jemné sítko (nálev uchovejte) a v mírně osolené vodě je povařte, až zvláční, 20 až 30 minut. Pekáček vymažte sádlem. Upěchujte do něj vrstvu krup, lehce ji osolte, zakapejte sádlem, posypte rozemnutou majoránkou, poklaďte částí hub, zakápněte trochu uchovaného nálevu a posypte rozdrceným česnekem. Vrstvy opakujte, až spotřebujete všechny suroviny.
2. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a kubu asi 20 minut zapékejte. Na ještě horkého kubu rozložte plátky studeného másla a před podáváním spolu vrstvy dobře promíchejte.
PRIMA TIP: Kuba je jídlo nekonečných možností. Uplatní se v něm jak vepřové, tak husí sádlo, ale v modernější verzi můžete použít i olivový olej, část krup nahradit různými druhy rýže včetně divoké, červené či natural (a kroupoto tak pozvolna přesunout směrem k rizotu), sušené houby lze doplnit podušenými žampiony, liškami nebo hlívou, chuť zvýrazní i vrstva dozlatova osmažené cibulky či na kostičky nakrájené vyškvařené slaniny. Možností je téměř tolik, kolik je jehliček na vánočním stromku.
Foto: L. A . CREATIVE FOOD
2. Čočkový salát po francouzsku
Senzační „obědový“ salát se poprvé proslavil ve francouzských michelinských restauracích. A je vážně na hvězdičku.
SUROVINY:
1 hrnek čočky, předem namočené na několik hodin do studené vody
1 sladká brambora, oloupaná a nakrájená na kostičky (můžete použít i mrkve nebo pastinák)
1 velká cibule, oloupaná a nakrájená na kostičky
1 – 2 lžíce olivového oleje
8 kousků růžičkové kapusty nebo běžné kapusty
několik lístků bazalky nakrájené na tenké proužky
Zálivka:
3 lžíce octa balsamico
1 lžíce sójové omáčky
špetka sladké papriky
3 lžíce olivového oleje
POSTUP:
1. Namočenou čočku propláchněte, zalijte čerstvou vodou, uveďte do varu a pak pozvolna vařte doměkka, obvykle to u této čočky trvá asi 20 minut až půl hodiny. Máte-li napařovací hrnec, uvařte čočku nad parou, bude ještě lepší. Čočka by měla být měkká, ale na skus ještě pevná.
2. Troubu předehřejte na 180 °C. Nakrájenou sladkou bramboru a cibuli promíchejte na plechu s olejem a solí. Pečte asi 30 minut nebo až oboje změkne. V polovině doby pečení plech obraťte zadní stranou dopředu, aby se zelenina propékala stejnoměrně.
3. Kapustičky nebo kapustu nakrájejte na jemné proužky a prošlehejte zálivku s uvedených přísad. Ještě mírně teplou čočku promíchejte s trochou zálivky. Až bude zelenina hotová a vychladne zhruba na pokojovou teplotu, promíchejte ji s čočkou, nakrájenou kapustou a bazalkou a salát zakápněte zbylou zálivkou.
Foto: MAREK KUČERA
NEPŘEHLÉDNĚTE: Spoustu dalších dobrot přináší zbrusu nové číslo časopisu Prima FRESH. Časopis plný inspirace, který vám zpříjemní sváteční čas i zimní radovánky, je právě prodeji.
Novinky pro spotřebitele a spoustu tipů, jak ušetřit, najdete i na Facebooku Prima Rádce. Přidejte si nás...