29. ledna 2016 02:00
Iva KropáčkováNeplýtvejte v kuchyni: Poradíme, jak šetřit i skladovat potraviny
Kuchyně je po topení a ohřevu vody třetím největším žroutem energie ve vašem domě nebo bytě...
Je středem každé domácnosti. Tady se skladují potraviny, připravují se z nich pokrmy a také se myje nádobí poté, co se s přípravou jídla skončí. Podle řady průzkumů se právě v kuchyni ale zbytečně plýtvá. Na druhou stranu, většina lidí u nás se ale prý už velmi aktivně zajímá o snižování spotřeby energií, vody i množství odpadu. Chtějí hlavně snížit výdaje domácnosti, nicméně hodně Čechů přitom myslí i na životní prostředí. Jen si nevědí rady, jak na to. Připravili jsme pro vás PŘEHLED možností, jak v „srdci domova“ přestat plýtvat a začít šetřit...
SKLADOVÁNÍ POTRAVIN
Možná vás to překvapí, ale u víc než poloviny českých domácností skončí každý měsíc dost jídla v koši místo na talíři. V řeči peněz to jsou asi čtyři tisíce korun. Vzhledem k tomu, že za potraviny utratíme průměrně kolem 7–8 tisíc korun měsíčně, je toho docela dost, co někteří nespotřebují. Nejméně přitom plýtvají potravinami důchodci, naopak nejvíce lidé ve věku od dvaceti do čtyřiceti let, a překvapivě i rodiny s malými dětmi. Přitom většina prošlých, zkažených či plesnivých potravin by v popelnici skončit nemusela. Až devadesát procent živin a minerálů totiž jídlo ztrácí nesprávným skladováním.
Jak skladovat potraviny, aby co nejdéle vydržely?
- Tropické ovoce, jako je mango nebo banán, nedávejte do lednice – jsou to potraviny, které by měly být skladovány v pokojové teplotě. Do lednice nepatří ani rajčata.
- Naopak déle v lednici vydrží například jablka.
- Pečivo vydrží déle čerstvé zabalené do látkové utěrky.
- Maso nebo mléčné výrobky bez správného chlazení dlouho nevydrží. Patří okamžitě do lednice, nenechávejte je dlouho na teple. Při převozu z obchodu domů můžete využít chladicí tašku, do nákupního košíku tyto potraviny dávejte až těsně předtím, než půjdete ke kase.
- Důležité je i to, co v lednici kam dáte, vedle čeho a dokonce i v jakém obalu. Například mrkev byste neměli v lednici skladovat v těsné blízkosti jiné zeleniny, protože by mohla brzy zhořknout. Uchovávejte ji například v plastové nádobě.
- Jogurty postavte v lednici na víčko, nebudou se tak rychle kazit.
- Vzhůru nohama skladujte i vajíčka, která ale nejdříve vyndejte z kartonu a dejte do zvláštní přihrádky.
- Uzeniny a sýry vydrží déle čerstvé v plastových krabičkách.
- Využít lze i jídlo, které se zdá být zkažené nebo je prošlé, existují kuchařky nebo i speciální recepty, které se soustředí na to, jak právě takové potraviny dále využít.
TIPY ODBORNÍKŮ: Jak správně uspořádat potraviny v lednici? Do spodních šuplíků patří ovoce a zelenina, nad to syrové maso. V horní části by měly být mléčné výrobky a úplně nejvýš pak vařené pokrmy.
ÚSPORY ZA JÍDLO
Pokud potřebujete šetřit nebo nechcete plýtvat, zkuste na to jít už při plánování nákupů či jídelníčku. V následujícím článku najdete tipy přímo ze života, jak jíst levněji a přitom stále kvalitně.
ÚSPORY ENERGIE A VODY
V kuchyni je kromě lednice také sporák, trouba, rychlovarná konvice a další menší spotřebiče, zářivka, možná myčka, někdo tu pere i prádlo. Spotřebujete tady dvakrát až třikrát tolik energie než na svícení. Snížit výdaje za energie v kuchyni je ale oproti svícení o něco obtížnější. Nemůžete přestat vařit, nemůžete vypínat lednici na noc a podobně. Prostor pro větší úspory máte zejména tehdy, pokud stále používáte staré spotřebiče.
Jak lze chováním ušetřit energii a vodu v kuchyni?
- Používejte energeticky nenáročné spotřebiče, ledničku ideálně s označením A+, A. Ty moderní už mají výrazně nižší spotřebu, než ty o deset až patnáct let staré. Například platí, že moderní „úsporná“ lednice o objemu kolem 200 až 300 litrů vám za dobu své životnosti ušetří na elektřině oproti staré lednici více, než kolik sama stála (pokud se spokojíte s lednicí do cca 20 tisíc korun).
- Lednici nenechávejte dlouho otevřenou. To samé platí o mrazničce. Lednice by také neměla být příliš blízko sporáku a nemělo by na ni přímo „pálit“ slunce. Aby lednice pak uvnitř udržela chladnější teplotu, vydá více energie.
- Chladničku nebo mrazničku také neumisťujte příliš blízko stěny, do rohu nebo do výklenku.
- Neukládejte do mrazničky neuzavřené tekuté potraviny, např. polévku, nápoje či vodu. I zmrzlé tekutiny se odpařují, a vytvářejí tak námrazu.
- Lednici i mrazničku pravidelně čistěte a odmrazujte.
- Vařte s pokličkou. Párou totiž uniká spousta energie naprosto zbytečně. Vaření v otevřených nádobách bez pokličky je na spotřebu energie náročnější o 150–300 procent.
- Šířka hrnce by měla být vždy přibližně stejná, jako je šířka plotýnky.
- Do rychlovarné konvice napouštějte jen tolik vody, kolik potřebujete.
- Pokud chcete něco ohřívat (pizzu) nebo rozpéct rohlíky, použijte pro to kovový plát na vařiči nebo speciální nástavec na toustovač – ušetříte až 70 procent energie.
- Nepředehřívejte troubu, většinou je to zbytečné (výjimkou jsou speciální těsta). Pokud ji vypnete pár minut před dopečením, využijete zbytek tepla, aniž byste spotřebovávali energii. Troubu také udržujte v čistotě.
- Nádobí myjte ve dřezu za použití mycího prostředku a pak krátce opláchněte, nemyjte nádobí pod tekoucí vodou.
- Spotřebu teplé vody můžete snížit pomocí perlátoru.
- Máte-li myčku, zapínejte ji, až když je zcela zaplněná nádobím. A není-li nádobí silně špinavé, stačí místo 60 °C použít program na 50 °C. Pravidelně také čistěte filtr.
- Sviťte úspornými žárovkami.
NÁŠ TIP: Nejefektivnější metodou, jak lze ušetřit za energie, je změna dodavatele. V internetovém porovnávači dodavatelů energií na Prima Rádci získáte přehled všech nabídek na českém trhu. Rozdíly jsou neuvěřitelné...
Prima Rádce je také na Facebooku. Najdete nás zde.