Pánská přesila tento týden v Prostřeno! Kdo bude mít navrch, muži, nebo ženy?
Na Vysočině se sejde smíšená parta dvou mladých žen a tří mužů. Nejmladší z nich, vysokoškolák a hokejista Michal, se drží trochu stranou: „Holky spolu, chlapi spolu,“ charakterizuje sestavu mlčenlivý student.
A opravdu to vypadá spíš na mladá děvčata proti chlapíkům v nejlepším věku, i když Gabriela už od pondělka vyčnívá a Monika se všemi názory kolegyně ne vždy souhlasí. Gabriela je schopná několika veletočů ohledně jídelníčku – někdy maso nejí, pak ho zase jí, ale jen kuřecí, a nakonec snad jen kuřecí prsa. Etiketa hovorů u stolu během jídla pokulhává, protože pan Míra ztratil míru a Gabriela podobné chování nesnáší.
„Míra se choval jako opilý vesnický buran,“ tvrdí, a příčinou bude točené pivo, které Miroslav miluje, rozjařený přijde už na večeři. „Pivo je moje palivo,“ nestydí se přiznat, dokonce to má napsané i na tričku. Prý je to jediná radost invalidního důchodce. „Ve výsledku se zábava odvíjí podle toho, jakou náladu má Míra,“ myslí si jeho parťák Libor, který předpokládá, že o výhru jde asi nejvíce Gábině. Dočká se jí? Při šmejdění se můžeme těšit na pár hezkých bytů a kulinářsky nás na Vysočině čeká všehochuť odpovídající složení u stolu. Zajímavé jsou dvě polévky zahuštěné pečivem, úkolem týdne jsou palačinky. Že to už lehčí být nemůže? Sledujte Prostřeno! z Vysočiny a dozvíte se, kdo nakonec získá 50 000 korun a titul hostitele týdne.
Sledujte Prostřeno! na Primě od pondělí do pátku v 17.50!
Pondělí: Mladé mamince Gabriele (24) nechutná maso, změní tento týden názor?
Brunetka Gabriela pozve své ještě neznámé hosty do příjemného a nového bytu v Jihlavě. Do pořadu ji přihlásil přítel, trochu potíž bude v tom, že Gábina nemusí maso, údajně jí jen kuřecí, a jak se ukáže, dokonce snad i jen ta co nejsušší kuřecí prsa. Sama k večeři uvaří českou cibulačku, vaječnou tlačenku, kuřecí závitky na italský způsob a tiramisu po česku. K žádnému chodu nejsou zásadní připomínky, Gabriela se snaží, jen při roznášení polévky skoro opaří ubohou Moniku, které vylije na záda polévku. Při úkolu týdne dostane hostitelka zajímavý nápad. Prý mnohem raději než palačinky by dělala sushi, tak obarví těsto potravinářským barvivem na zeleno a dovnitř dá tvaroh. Jíst se to sice moc nedá, tvaroh se lepí na patro, ale vtipný nápad se cení. A zábava? V tomto složení, kde převažuje silné pohlaví, působí až groteskně, když pánové vyrábějí panenky z vařeček. Snad si při tom aspoň stihnou o sobě něco povědět…
Úterý: Monika (21), další maminka na mateřské, je sice nejmladší, ale vařit umí a je to pozorná hostitelka
Monika se s partnerem a dcerou nedávno nastěhovala do nového domku, který si postupně opravují. Dům, který něco pamatuje, má své kouzlo a hosté se u Moniky cítí dobře. U Moniky, ze které vyzařuje klid, se také dobře najedí a napijí, Monika podává víno i pivo, což pánové, kteří ho pijí i k dezertu, ocení. Dobrá jsou rajčata, plněná mletým masem, zapečená se sýrem a podávaná s domácími houstičkami, na které si Monika našla čas. Kuřecí vývar s domácími nudlemi je chutný a nejlepší je hlavní chod – dobře udělaná vepřová panenka s výbornou pepřovou omáčkou. Vepřové dokonce ochutná i Gabriela! Snad jen šťouchané brambory by mohly méně lepit, což hostitelka sama přizná, snad je až moc sebekritická, a úhledně servírovaný krém karamel by mohl být méně sladký, protože u stolu se ctitelé sladkého tentokrát zrovna nesešli. Zábava – vyřezávání dýní – baví pány určitě více než ta včerejší s panenkami.
Středa: Michal (22) kolegům nabídne točené pivo, Míra trochu přebere a z večírku je jeho „one man show“
Ve středu se konečně předvede první a nejmladší z mužů, vysokoškolák Michal, který soupeře pozve do vkusně zařízeného domu svých rodičů. V komfortní kuchyni bude mít ideální podmínky k tomu, aby zvládl své italské menu i již prozrazený úkol týdne – palačinky. Gábinu by menu s minimem masa mohlo potěšit. Zato Libor by uvítal jen „maso, maso, maso“. Ani zelená v předkrmovém salátku není jeho oblíbená barva. Povinný úkol – palačinky – Michal udělá na slano na grilovací pánvi se svým oblíbeným špenátem. Jak dopadne jeho tiramisu ve srovnání s Gábininým z pomazánkového másla, které třeba Monice moc nechutnalo? „Jsem zastánce toho, že pokud se to jmenuje tiramisu, mělo by být z mascarpone,“ tvrdí mladý hostitel. Na rajské polévce je zajímavé to, že ji Michal zahušťuje plátky bílé veky, která se má v polévce rozvařit, špenátové bramborové nočky budou domácí, žádný kupovaný polotovar! A čím chce hostitel uctít své mužské soupeře? Točeným pivem! Jenže Mirkovi, který už přišel v náladě, se to vymkne. „Chtěl jsem to trošku našlápnout, ale nikdo se ke mně nepřidal.“ Po polévce a pivečku a při čekání na hlavní chod se Míra trochu natáhne na gauč, ale holky to moc nebaví. A co na to hostitel? „Pokud se nic neděje a ostatní se smějí, klidně si dolijte…“
Čtvrtek: I Libor (42), táta od tří kluků, má rád pivečko a pohodičku. Uvaří rodinný recept a hosty pozve na šipky
Druhého muže do soutěže přihlásila manželka, protože byť pohodář, ohledně kvality jídla prý doma rýpe, takže dnes může předvést, co v kuchyni sám dokáže. Libor tvrdí, že vaří většinu dní v roce. I on má rád pivo: „Mám u vaření rád pohodičku a jedno dvě tři pivečka u toho klidně vypiju,“ říká zkušený kuchař Libor, který se nijak nestresuje a ještě u vaření sype moudra a lidové průpovídky. S Mírou je parťák, a dokonce má pro něj přichystanou v Třebíči basu piva. Je to ale dobrý nápad? Hned v úvodu čeká hosty překvapení – Libor, který zelenině vůbec nevěří, má jako první chod salát Caesar! Sice ho dělá poprvé a nikdy na něj prý ani neměl chuť, ale zkusí to – a podle originální receptury a navíc s kuřetem. Možná to trochu přehnal s hořčicí. Kuře je i v hlavním chodu – à la bažant. Sice to není klasický recept se slaninou a kořením, ale oblíbený rodinný recept z jednoho pekáče, s gratinovanými brambory – bohužel moc mastnými. Chlebová polévka se v pořadu Prostřeno! snad ještě nikdy nevařila, jak zachutná hostům? Není to polévka podávaná v chlebu, jak by si někdo mohl myslet, ale polévka z chleba. „Kdo se bojí sádla, ať se radši nedívá,“ varuje u její přípravy Libor. Je to risk, ale risk, který docela vyjde… Smetanové pokušení je nepečený dezert s vaječným koňakem, ovocem a zakysanou smetanou, který mile překvapí. Mirek pokračuje ve stejném duchu jako včera, naštěstí už ale nemá takovou hladinku ani grády jako ve středu. Soustředí se hlavně na Gábinu, které chce oplatit včerejšek. Ta se ale nedá… Na zábavu se jde na šipky, s úkolem týdne si Libor, který je dělá i svým klukům, překvapivě docela vyhraje.
Pátek: Invalidního důchodce Miroslava (46) do soutěž přihlásili místní hasiči a dají o sobě vědět. Snad nehoří!?
Všichni jsou zvědaví, jak to bude ve finále probíhat u Míry a jak moc se invalidní důchodce na svůj večírek posilní. Ten se snažil hosty pobavit, ale zatím mu to moc nevcházelo. Podaří se mu to během poslední večeře ve Frýdnavě u Habrů? V rodinném domě po rekonstrukci je znát pečlivá manželčina ruka. Míra je překvapivě normální. „Kdyby byl takový celý týden,“ povzdechne si Gábina, „to by bylo fajn.“ Na někoho působí unavený hostitel až sklesle a určitě nervózně. I když komunikuje, dolévá a stará se, na jídlo se hosté poněkud načekají. A protože se Míra pivkem posiluje už u vaření, prostře trochu chaoticky. Klasické menu s gulášem a štrúdlem nikoho nepřekvapí. „Nemám rád moderní vaření s italskými recepty,“ přiznává. Předkrm není úplně tradiční, je to pstruh na másle, protože hostitel je vášnivý rybář, i když tihle pstruzi budou kupovaní. Mirek se pustí i do kynutého knedlíku ke svému guláši z divokého kance. Na ten se překvapivě těší i Gábina, přestože pstruha se ani nedotkla, ryby se jí též oškliví. Guláš z divočáka má průměrný ohlas. Na pořadu je ještě klasický uzený vývar, možná lehce přesolený, a na závěrečný závin Mirek těsto koupí, jak správně tipuje Libor. A co si Míra pro hosty připravil za zábavu? Karaoke ve své dílně v garáži. Kdo to ocení a kdo se bude takové lidové zábavy bát? Dokázal si to Míra u svých soupeřů vyžehlit? A proč přijedou hasiči?
Dívejte se na Prostřeno! z Vysočiny.