Pečená jablka dle Nera Wolfa
Pečená jablka dle Nera Wolfa
6 tvrdých jablek vhodných k pečení3 lžíce rybízové zavařeniny4 lžíce sekaných oříšků (druh dle chuti)2 lžičky skořicového cukru 4 lžíce másla¾ šálku suchého bílého vína (případně pečená kuřecí či krůtí stehna)
Troubu předehřejeme na 180 °C. Jablka omyjeme, vykrojíme jádřince, spodní otvor (na straně stopky) ucpeme malým kouskem neoloupaného jablka. Smícháme rybíz a oříšky se lžičkou skořicového cukru, jablka směsí naplníme. Pekáč vymažeme lžící másla, položíme do něj jablka a poklademe na ně kousky zbylého másla. Pokropíme bílým vínem, posypeme zbytky skořicového cukru a pečeme asi půl hodiny doměkka. Lze je podávat horká i studená s vypečenou šťávou jako omáčkou (podáváme-li jablka jako dezert, dle chuti je lze dozdobit šlehačkou).
Pro naši rodinu jsou ovšem nejoblíbenější přílohou klasicky pečená kuřecí či krůtí stehna. :-)