Pestrý pražský týden přinese i surrealistický večírek se spoustou snů
Tři muži a dvě mladé ženy se postarají v Praze a okolí o pokračování pořadu Prostřeno! Vyjde jim začátek a závěr týdne, nabídnou i jeden nevšední večírek. Co se vyklube z upovídaného Erika a zakřiknutého Matěje?
Jak to vypadá, když se podává netradiční hostina s velkými ambicemi? Její organizátor Matěj má citlivou duši, oko a vkus umělce a velmi netradiční přístup k vaření. Soupeři žasnou a na čtvrteční večer hned tak nezapomenou. To světoběžník a fanfarón Erik společnost spíš baví a uvaří „levou zadní“. Gurmán Jarda má jídlo a společnost upřímně rád, s masem se přímo mazlí. Pražákům je hej a cítí se u něj jako doma. Nikdo není velký taktik či protiva, nikdo se nepovyšuje a nikdo se nepohoršuje ani nenimrá v jídle. Těšte se proto na tolerantní partu i kuchařskou inspiraci v srdci Čech v obvyklém podvečerním čase na Prima family!
Pondělí: kadeřnice Tereza (29)
V případě první hostitelky, středočeské kadeřnice Terezy, kovářova kobyla bosa nechodí. Usměvavá mladá žena hned zaujme ohnivou barvou svého upraveného účesu, který ladí s červeným prostíráním a kachličkami v moderní kuchyni. Co zde mladá maminka plánuje? Bohatou variaci oblíbených předkrmů – tataráček, doma naložený hermelín, k tomu caprese s vlastním pestem a papriky s pikantním tvarohem. Terka nepodceňuje dochucení a chce si soupeře získat už prvním chodem. Na hlavní chod uvaří panenku s fazolkami a jemným bramborovým pyré a k tomu vychladí lehký dezert z tvarohu, pudinku, smetany a malin. Bude to tak dobré, jak to zní? Ochutná Karolína tatarák, který ještě nikdy nejedla? Hostitelka válí v kuchyni i na parketě místní hospůdky, kde všem nabídne závěrečný lahodný drink. Stmelí společný tanec v kruhu kolektiv, který ještě čeká dobrý dezert s likérem?
Úterý: recepční Erik (25)
Recepční Erik Slovinsky je Slovák, který rád a hodně mluví. Je rychlý, vaření zvládá raz dva, chce být bavičem týdne. Má rád společnost a touží vyhrát. Shodou okolností si zvolí stejné maso jako Tereza. Jaká bude Erikova panenka na sýru a ještě se sýrovou omáčkou? Chuťově zajímavé jsou pečené brambory se sněhem. Salátek s dresinkem a restovaným lososem nikoho nezarmoutí a „jemná krémová polévka s příchutí rajčat“ je dost výrazná – kuchař v hrnci utopí tři velké protlaky a hodně česneku. Jablečný štrúdl Erik bohatě potře žloutky a oflambuje ovoce – výsledek ale nakonec neohromí. I když Jarda marně přemýšlí o tom, co by udělal jinak, pro Matěje se večeře trochu vleče. Potěší ho ale barmanský minikurz a přítomnost sympatické barmanky.
Středa: maminka Karolína (24)
„Určitě bych chtěla vyhrát, s tím jdu do pořadu,“ netají se hezká Karolína, která má ale smůlu. Zamlklá hostitelka je nervózní, nevaří v domácím prostředí, nýbrž v polních podmínkách u kamaráda. Stísněný interiér sehraje svou roli, stejně jako cizí kuchyně, kde chybí spousta věcí. Karolína chce zabodovat českou klasikou, polévkou z vepřových kostí s vlastními nudlemi a moravským vrabcem se dvěma druhy knedlíků, bílým a červeným zelím a dušeným špenátem. Bohužel je úvod rozpačitý: šopský salát se musí obejít bez balkánského sýra, na který hostitelka zapomněla. „Když jsem jedl předkrm, tak jsem si říkal, co nás dneska ještě čeká,“ přiznává se u stolu Matěj. Vychladlé bramborové knedlíky neviděly sůl, moravský vrabec je pro Erika příliš mastný, zato pro Matěje je to „lepší než ze školní jídelny“. Na pivo Karolína nezapomněla, ale z nervozity ho skoro zapomene nabídnout. Závěrečný „čokoládový sen“ je nejpovedenější chod jejího menu. Spraví hostitelce reputaci?
Čtvrtek: architekt Matěj (29)
Matějovo bydlení pro mladé je dost nekonformní. „Hodně svérázný doupě,“ glosuje to Jarda. Čím překvapí architekt a detailista Matěj, největší hádanka pražského týdne? Vším… Už obsáhlým poetickým jídelním lístkem, který je holdem surrealistům Štýrskému a Toyen. Menu je složité: rafinovaný předkrm z lískového těsta si hosté mají sami dozdobit prostřednictvím pěti barevných pomazánek. „Sen o elixíru mládí“ je boršč, základem „snu jednorožce“ je bílá ředkev, „sen o kameni mudrců“ obsahuje jedlé kaštany na medu a zázvoru, „sen o mořské panně“ jsou grilované krevety, „sen o Artušově meči“ špíz z krkovičky, klobásy, jater a kuřecích srdíček s omáčkami. Budou to kulinářské sny a velký zážitek, jak předpovídá Jarda, nebo noční můra? To první – Matěj se představí nejen jako odvážný a nápaditý kuchař a pozorný hostitel, ale překvapí i jako zdatný gymnasta, který doma stále trénuje. Ve čtvrtek stíhá jedno překvapení druhé! A dezert z jedlého papíru, to už je úplný úlet!
Pátek: gurmán a stavař Jarda (37)
Amatérský sportovec a kuchař Jarda pozve své hosty do velikého bytu na Vinohradech, kde rád přijímá návštěvy. V kuchyni má za tím účelem dokonce pípu s pivem. Všichni očekávají příjemné prostředí a dobré jídlo, což taky hostitel do puntíku splní. Recept na předkrm, salát Kowalik z uzeného kuřete, ananasu a kukuřice, si Jarda přivezl z Polska – všem šmakuje. Polévka je oblíbený babiččin recept, hlavním chodem bude kančí na rozmarýnu. Kuchař udělá do masa hluboké zářezy, které kromě snítek rozmarýnu ještě proloží švarcvaldskou šunkou. Poctivá polévka má základ z jíšky a zeleniny, neošizené jsou i šťouchané brambory se slaninou a jarní cibulkou. „Opitý dort“ je prý na rodinném repertoáru odnepaměti a ještě se neomrzel. Zachutná i hostům? Na moučník s rumem se těší Terka, která ale nejí divočinu, zato Karolíně, Erikovi a Matějovi se už sbíhají sliny… Jako největší hráč se u karetní zábavy projeví Matěj. Jak známo, tichá voda břehy mele… Kdo to ale ve finále vyhraje?
Kulinářské klání z Prahy a středních Čech sledujte na Prima family od pondělí do pátku!
Tady šlapeme na paty zločinu
„Jak člověk stárne, má tendenci vyhýbat se lidem. Ale po natáčení VIP PROSTŘENO! to možná přehodnotím, je to asi škoda,“ říká o svém angažmá v pořadu jeho nadšený divák, představitel Honzy Maška ze seriálu Cesty domů. Byly to čtyři zábavné dny s příjemnými lidmi, soudí nejen Miroslav Etzler, ale i jeho spoluhráči a soupeři Jan Vlasák, Míla Tichý a Pavel Soukup.
C: Miroslav Etzler prostře u Bernátových a pozve princeznu Arabelu
Mnohé divačky by od čtvrtka chtěly mít Mirka doma, jak je šikovný. „Jsi lepší kuchař než policajt,“ směje se Pavel Soukup. „Jsem lepší kuchař než herec,“ trumfuje kolegu dnešní hostitel. „Musím říct, že jsem velký příznivce televizních soutěží a pokud mi to čas dovolí, pořad Prostřeno! nevynechám nikdy,“ svěřuje se divákům. Co vášnivý cestovatel uvaří? „Já bych řekl, že Míra se vrhne na zahraniční kuchyni,“ tipuje svého „podřízeného“ Jan Vlasák alias major Soudek. „A vzhledem k tomu, že je hodně kritický, pokusí se to nakopnout do top polohy.“ Mirek Etzler pozve skutečně pány na cizokrajnou hostinu. „Dneska jim udělám vyloženě asijskou a středomořskou kuchyni,“ prozrazuje své plány představitel Honzy Maška, který určitě nevaří poprvé. Zato poprvé v důvěrně známé kuchyni Lídy Bernátové. „Přemýšlím, jestli jsem v seriálu kromě vajíček někdy něco vařil,“ marně vzpomíná hostitel. Ve čtvrtek to budou slávky po francouzsku, thajské tygří krevety s rýží tří barev a borůvky s mascarpone, zakysanou smetanou a čokoládou. „Ty borůvky určitě nesbíral,“ podotkne Pavel Soukup. „Ten by letěl spíš do Singapuru, než by šel na borůvky. Nezasytí mě to sice, ale potěší to mé chuťové buňky,“ těší se kolega. Olivovým olejem Mirek Etzler nešetří, považuje ho za lék. Krevety miluje Míla Tichý, zato vyznavač klasického vaření Jan Vlasák si pod slávkami představuje slívy. „Pánové, už jste někdy viděli panice?“ ptá se nad mušlemi, které jí poprvé. „Vynikající!“ zhodnotí předkrm Míla Tichý, který si připadá jako ve Francii. U hlavního chodu se Pavel Soukup zamýšlí, co lidi pořád na těch krevetách mají. Taktizuje? „Co já těm klukům vyvedu, abych je zdevastoval?“ přemýšlí hostitel nad zábavou. Vymyslel jazykový hlavolam, kde herci nezúročí své jazykové znalosti. „Já se nechám přeložit, veliteli,“ stěžuje si z legrace Pavel Soukup. Ve hře zaboduje Míla a Míra Etzler získá chválu a body za celou večeři včetně sladké tečky.
D: Pavel Soukup a jeho občerstvení pro chlapy na služebně
„Jídlo se má dělat po tak dlouhou dobu, jako se jí,“ myslí si poslední kuchař a herec s krásným hlasem, Pavel Soukup. „Prostředí, kde jsme naposled večeřeli, je mi už dva a půl roku důvěrně známé,“ říká včerejší hostitel Mirek Etzler alias Honza Mašek ze seriálu Cesty domů. Co uvaří představitel drsného policisty Roberta Vejnara? „Nerad cestuje, bojí se létat, tipuju ho na českou kuchyni,“ myslí si o Pavlovi kolega. „Bude to chlapské menu, když něco dojde, skočím dolů do bufáče,“ říká o své večeři hostitel. „Trošku klasiky by nezaškodilo,“ říká jeho „šéf“ major Soudek – Jan Vlasák. Poslední hostitel vymyslel opravdu vtipné policajtské menu: po „tekuté pozornosti“ od četníka ze Saint-Tropez, přijde „svačinka ze služebny“, hlavním chodem je „vzpomínka na školení v bulharském centru pro počítačovou kriminalitu“, dezertem „placka kpt. Vejnara“ a pánové dostanou i reklamní dárečky od kolegů ze Scotland Yardu. „Menu je hravé a Pavlovi se podobá,“ myslí si benjamínek VIP mužské party Míla. Co asi tak svačí poldové na služebně? Housku se salámem? Vlašáček? Až taková realita života to nebude. Kuchař umíchá dva zdravé saláty. „Prostíráme na papírovém tácku a jíme ukazováčkem s pomocí rohlíku, velmi stylové,“ ocení tenhle hec kolegové. I Pavel má ze svých hostů radost: „Jak vám to sluší!“ Bulharské čufty nesmějí postrádat čubricu. „Je to jednoduchý, ale nemáte tušení, jak je to dobrý,“ už se těší kuchař, když míchá mleté maso s nastrouhanou cibulí. Velkým překvapením po dobře ochucených karbanátcích je bramborová kaše s česnekem. „Jeden stroužek, dva – a jste jinde!“ prozrazuje tajemství své kaše hostitel. Dají si pánové nášup? Už to tak vypadá… Plastikové talíře zůstanou prázdné. Hostitel, který sám nejí a jen se stará o hosty a o zábavu, má radost. „Přemýšlel jsem o nějaké masce tvrdého hosta, ale ten večer probíhal tak neskutečně příjemně, že by nějaký taktizování bylo úplně zbytečné,“ říká Mirek Etzler. Zábava je též stylová a souvisí se seriálem. Kdo umí nazpaměť znělku? „Je zvláštní, že jsem natočil více než 150 dílů seriálu, a nedal jsem dohromady text úvodní písničky,“ přiznává „Honza Mašek“. Mirkovi chutná i moučník z palačinkového těsta s jablky. „Děsil jsem se, že budeme jíst služební odznak, ale je to výborné.“ A k placičkám kapitána Vejnara patří nezbytné kafe z automatu. „Jsme na něm závislí,“ přiznávají sborem herci, kteří se u Pavla na služebně báječně najedli i pobavili.
Dobrá zábava čeká i diváky, když si ve čtvrtek večer nenechají ujít finále VIP PROSTŘENO! Který z herců seriálu Cesty domů pojede po natáčení na dovolenou k moři? Uvidíte!