Povedou se na severu Moravy severské speciality? Uvidíte v Prostřeno!
Velmi vyrovnaný týden, ale žádné velké kulinářské experimenty nás čekají na severu Moravy. Prostírá se od Jesenicka k Ostravsku, Hlučínska až k podhůří Beskyd.
Aby si naše tři ženy a dva muži nemysleli, že to bude jen o vývarech a masu a bramborách na talíři, dostanou netypický úkol. Co víme o severské kuchyni?
Že na rozdíl od italské nebo francouzské není moc známá, je skromná a obsahuje ryby. Moraváci se předvedou jako mistři improvizace i lstiví hráči, kteří se s povinným úkolem týdne vyrovnají po svém. Kdo ze Slezanů vyhraje 50 tisíc korun a stane se hostitelem týdne? A kdo si ze soutěže odnese multifunkční troubu za nejlépe zvládnutý povinný úkol?
Uvidíte na Primě v novém pořadu Prostřeno! od pondělí do pátku od 18 hodin na Primě.
Pondělí: alternativní angličtinářka Magdalena (35)
„Na přípravě večeře se podílela celá vesnice,“ směje se s nadsázkou první hostitelka, když předvádí, jaké suroviny jí do jejího domečku nanosili sousedé.
Každý přispěl něčím na zub a bylinkářka Magdalena vsadila na rustikální menu. Valašské jednohubky ze švestek naložených ve slivovici a obalených ve slanině, k nimž bude norská specialita, která nesmí chybět na žádné oslavě.
Salát z matesů a brambor milovníkům ryb u stolu docela zachutná, ale krémová bramboračka s bylinkami Jiřímu připomíná řídkou bramborovou kaši. Lokše jsou chutné jídlo – bramborové placky jsou navíc plněné masem, houbami a mangoldem.
Ovocné koláčky nejsou tak úplně koláčky, ale zdobí je různé lesní i zahradní ovoce.
Kdo si sedne na koně, který k venkovskému domu s krásnou vyhlídkou patří? Pro takovou Eriku je to všední věc, prý na koni jezdí i do práce…
Úterý: studentka němčiny Erika (22)
Příjemné prostředí uprostřed přírody čeká na hosty i u Eriky, která soupeře pozve do polosrubu své sestry, kde na ni čeká moderní kuchyně. Tak moderní, že hostitelka skoro nerozchodí troubu a bude se muset poradit po telefonu.
A také povinný úkol jí vrtá hlavou. Švédská veka nakonec koresponduje s Eričiným předkrmem – míchaným salátem a restovaným filátkem z lososa. Hovězí vývar s játrovými knedlíčky je prvním ze čtyř vývarů, které hosté musí pozřít do konce týdne.
Jiří pochybuje, že Erika zvládne panenku Wellington a najde pár nedostatků – do tohoto jídla podle něj určitě nepatří bazalka!
A jak dopadne dezert tiramisu? „Je to šílenství 21. století a je to takové ´mňágavé´,“ hodnotí jej nářečím Dana. Zábava pokračuje ve stylu ´horních deseti tisíc´ tréninkem odpalu golfového míčku. A není to tak snadné, jak to vypadá!
Středa: kadeřnice a hráčka Dana (30)
Část Daniny rodiny pochází z Řecka a jedno řecké jídlo se objeví i na jejím menu. Pita z listového těsta ale soupeře zaskočí. Těšili se na arabský chleba, ne slaný koláč plněný balkánským sýrem.
Zná Ostravačka Dana nějakou finskou specialitu? Od středy už jednu umí. Salát z červené řepy s jablkem a celerem, sama si naplánovala šopský salát. Který z obou salátů na ose sever–jih bude chutnější? Dana chce vyhrát a před kamerou se netají tím, že si vaření ulehčí.
Do drůbežího vývaru dá koupené nudle a vymyslí si příběh o tetičce, jejích domácích nudlích a strojku. Zbaští jí podezíravý Jirka tuhle historku?
Určitě zbaští domácí noky se špenátem, kuřecím masem a sýrem, i když jídlo spíš připomíná všední večeři než hlavní chod soutěže o 50 tisíc korun.
Čtvrtek: řezník a podnikatel Jiří (48)
Jiří se považuje za favorita a vyhrožuje masakrem. Bude jeho menu takový karneval chutí? Zaskočený hostitel má připravit aljašskou specialitu a elegantně z toho vybruslí.
Proč nepojmout zadání jako welcome drink z brusinek a vodky? Co čeká hosty v ostravském bytě, který září pastelovými barvami a překypuje suvenýry? Výborná zvěřinová paštika, sytá kuličková polévka a nepovedený hlavní chod.
Jirkovy „vikingské lodě“ sice mířily správně na sever, ale v žáru trouby se sušily příliš dlouho. Je to propadák, soupeři ale dostanou náhradu, jen si ji musí upéct doma.
Pod dohledem vyučeného řezníka je čeká instruktáž vykosťování kuřat. Což jde Jiřímu jako po másle, kuřata také naplní a zabalí.
Pátek: táborník Jan (26)
Jan toho už přes své mládí hodně vyzkoušel, momentálně se stará o dětský tábor v Zálužném, kam pozve své hosty. Severomoravané tak poznají další kousek svého krásného kraje, užijí si letní podvečer a zavzpomínají na dětství.
Rudé šátky kolem krku dostanou všichni. I Honzu čeká zákeřný úkol – dánské národní jídlo. Smørrebrød, otevřený sendvič z tmavého žitného chleba s máslem a plátkem ryby, je vlastně taková sváča, na tábor jako dělaná. Ještě, že jsou ti seveřané tak skromní…
A co ti naši seveřané z Moravy? Čekají je lukulské hody. Pochutnají si na tataráčku z lososa, sýrové roládě na salátovém lůžku, lehké letní polévce a panence ve slaninovém kabátku se sedláckými brambory?
I čokoládové fondue s ovocem jsou sladkou tečkou vybočující z polní kuchyně. Co ale k táboru určitě patří, jsou všelijaké soutěže ve fyzické dovednosti – kdo dojde nejdál na chůdách? A kdo v celé soutěži?
Dívejte se na Prostřeno! každý den od pondělí do pátku. Nezapomeňte, v 18 hodin na Primě!