Povedou se soutěžícím krajové speciality z Plzeňska? Držte jim palce s Prostřeno!
Komu připadalo minulé Prostřeno! gastronomicky poněkud jednotvárné, na Plzeňsku se může těšit na lukulské hody a kuchařinu vyššího levelu. Pěkně se to na západě republiky sešlo. Na řadu přijdou sezonní menu z domácích surovin, připravená v hezkém prostředí a z rukou šikovných a přátelských kuchařů.
I společnost je pestrá – dva rozdílní mladí muži a tři zkušené ženy, které mají vaření tak zvaně „v paži“. Jako by se ani nehrálo o padesát tisíc. A aby to talentovaní Západočeši neměli tak jednoduché, musí k tomu uvařit ještě krajová lidová jídla. Znají je?
Recepty na kočičí štajryš, číčánky, machout, knedluraj a žebračku by se mohly šiknout před výplatou. Legráckou týdne je, že nejštíhlejší Tomáš je překvapivě největším jedlíkem týdne. Dojídá po ostatních, přidává si a jednou dokonce dostane výslužku. Celých pět dnů se laťka houpe nebezpečně vysoko, je opravdu na co se dívat.
Těšte se na Prostřeno! z Plzeňska, každý všední den od 18 hodin na Primě!
Pondělí: bubeník Martin (24)
Všestranný a zemitý sympaťák Martin pozve hosty do útulného venkovského stavení. Působí klidně, ale má toho před sebou hodně. A navíc musí připravit krajový kočičák, který fikaně zakombinuje do svého předkrmu – žampionů plněných brynzou.
„Všechno je to takový divoký,“ představuje mladý hostitel první slavnostní menu. Kachní kaldoun s knedlíčky by mohl být teplejší, hlavní chod má zajímavou přílohu. Maso na kančí se šípkovou omáčkou dodal kamarád myslivec, jaké budou mandlové krokety z brambor a špaldové mouky? Slibně vypadá maminčino tiramisu ze šlehačky, mascarpone a několika druhů lesního ovoce.
I když to jde Martinovi v kuchyni od ruky jedna radost, čas v kuchyni letí jako splašený. Příjemný a milý hostitel si na nic nehraje a těší ho, že hosté „snědli, co se do nich vešlo“. Hostitele kromě hudby baví motokros a jízda na čtyřkolce, kterou zprostředkuje kolegům. Sveze se i nejstarší Hanka?
Úterý: záchranářka Jana (53)
Zdravotnice a vášnivá chalupářka Jana je milovnice a znalkyně zvěřiny. Má ráda těžké omáčky a v úterý uvaří rajskou polévku s česnekem, telecí líčka na víně se šťouchaným bramborem, k sýrovému předkrmu upeče domácí rohlíky, sladkou tečkou bude roláda se šlehačkovým krémem, vaječným koňakem a kafíčko.
Stihne ještě povinné číčánky? Záchranářka Jana je zocelená žena a docela showmanka, které to u sporáku odsýpá. Přesto chvátá do poslední chvíle, ale čas je proti ní. O zábavu u stolu se proto stará hlavně včerejší hostitel Martin. Jak budou soupeři spokojení s tím, co jim přistane na talířích? Milka našla v hlavním chodu vlas – začíná se přetvařovat, jak se obává hostitelka? Jaký zážitek si pro hosty připravila Jana?
Prohlídku domažlického barokního kostela moderovanou panem farářem a další překvápko čeká na hosty ještě venku.
Středa: důchodkyně Anna alias Hanka (65)
Sedminásobná babička Anna, která si říká Hanka, představí „uskladněného manžela“ a hospodářství, z něhož pocházejí všechny suroviny tabule. Uprostřed týdne se podává poctivá česká kuchyně včetně machoutu, což je povinné lidové jídlo z brambor, zelí a škvarků.
Ty hostitelka má, protože svoji hostinu začne pomazánkou z namletých škvarků. Domácí nudličky v silné slepičí polévce jsou jako podle pravítka. Červené a bílé zelí k vykrmené kachničce Hanka nakládala a šlapala sama, bramborové a kynuté knedlíky jsou jako z učebnice.
U přípravy medových řezů předvede zkušená kuchařka vychytávku s plechem, na kterou přišla omylem – jak už to tak bývá. U stolu vládne pohoda jako u babičky. Jaké to je, když všichni jídlo chválí? A jak vypadá pravá domažlická zábava?
Čtvrtek: sběratel autogramů Tomáš (31)
V klidném a zeleném místě bydlí hodný Tomáš. „Knedluraj? To je teda nářez!“ reaguje na úkol týdne v barevné kuchyni kuchař, který navíc škubánky nemá moc rád. Po chvíli napětí s nefunkční troubou se Tomáš pustí do taženého závinu podle babiččina receptu, čímž velmi překvapí – ženy ho na pečení netipovaly.
Další těsto uhněte na špekové knedlíky: „To mě ubíjí,“ přiznává kuchař, který těsta nedělá rád. Energii v jeho krasojízdě mu dodá sklenka bílého, alkohol obsahují i úvodní opilé švestky. Hovězí vývar s měkkými noky oslovil Hanku.
Soupeřky jsou překvapeny klasickým menu, na němž je i kančí se šípkovou omáčkou. Čí divočina bude lepší – Tomova, nebo Martinova? Pozorný hostitel, který myslí i na nápoje, sklízí body. Dozvědí se hosté, kterým to vrtá v hlavě, také něco o Tomášově soukromí?
Pátek: velkorysá šikulka Milka (54)
Míla je renesanční člověk. Stará se o velký dům, hospodářství a pro radost šije kabelky. Vlastní úžasnou sbírku hodin a zmrzlinovač, na němž vyrobí občerstvení pro hosty. Vezme je na pořádný výlet letem světem! Když si Martin přečte poslední rozsáhlé menu, tak se obává, že jestli se dnes nepo…, tak už nikdy.
„Předkrm je dost dobrý,“ směje se také Tomáš. Hostitelka rovnou prostře dva stoly, aby se jí tam vejce s ruským kaviárem, tatarák z norského lososa, marocké ančovičky se žloutkovou pěnou, moravské domácí sádlo se škvarky a kyšickým chlebem vešly. A to je jen předkrm!
Hosté se ještě mohou těšit na janovskou polévku a povinnou žebračku, mirošovský řízek, kaši, dva zeleninové saláty nebo australský jablečný koláč. Proč si Západočeši neměli brát bílé oblečení? Protože si ve vodním hamru ve vesnici Dobřív sami vykovají pořádný hřebík. A nakonec je čeká labužnická odměna: ochutnávka sýrů, kubánský rum a doutník!
Kdo na Plzeňsku vyhraje 50 000 korun? Který pozorný hostitel se může těšit na prémii – multifunkční troubu? Sledujte Prostřeno! od pondělí do pátku vždy v 18 hodin na Primě!