7. června 2016 02:00
Iva KropáčkováŠetřete chutně: 2 letní recepty, ve kterých využijete suroviny zadarmo
Naučte se využívat v kuchyni suroviny, za které nemusíte zaplatit ani korunu. Jsou navíc plné zdraví prospěšných látek...
Není nad to se dobře najíst, nebo zamlsat. A pokud je to navíc s využitím surovin, které můžete získat úplně zadarmo, spolu se surovinami, které máte na zahradě či květníku, nebo je koupíte většinou levně, je to několikanásobná výhra. Máme pro vás recepty na skvělé sladké dobroty, při jejichž přípravě nejen že ušetříte, ale navíc si pak královsky pochutnáte. Navíc můžete strávit spoustu času v přírodě, a to buď při sběru ingrediencí, nebo při samotném vaření. Letní měsíce tohle všechno umožňují. Můžete vyrazit na procházku nebo i na několikadenní tůru, a přitom si připravit na ohni i kulinární hody. Nebo po návratu vyrobit levně zásobu léta na zimu...
VYDĚLÁVEJTE NAKUPOVÁNÍM. S kreditkou to jde. Srovnání kreditních karet online na Prima Rádci!
1. Letní ovesná kaše
Tohle je jídlo, které snadno připravíte na ohni a inspiraci jsme našli u Petry Pospěchové, autorky Outdoorové kuchařky. Konkrétní podoba téhle rychlé večeře nebo oběda se proměňuje podle momentální lesní nebo luční úrody. Na začátku léta do ní přidáte jahody, v polovině prázdnin maliny nebo borůvky a na přelomu září třeba ostružiny, první oříšky, divoký rakytník nebo kuličky brusinek, jimiž je v září pokrytý zejména hřeben Nízkých Tater. Základem kaše jsou vždy jemné ovesné vločky, které máte, na rozdíl od těch klasických, hotové během chviličky. Není třeba je předem namáčet ani jinak předchystávat.
Letní ovesná kaše, Foto: David Turecký
NA 2 PORCE / PŘÍPRAVA: DO 15 MINUT
2 hrsti ovoce
100 g jemných ovesných vloček
4 lžíce kukuřičného sirupu
kakao nebo mletá skořice
případně olej
Postup:
1. Ovoce omyjte, vločky zalijte vroucí vodou. Přilévejte ji tak, aby vznikla polotekutá hmota. Přisypávat vločky do vody je riskantní, hrozí, že výsledek bude příliš řídký.
2. Do kaše přidejte kukuřičný sirup, promíchejte a nechte tři minuty stát. Přidejte ovoce, znovu promíchejte, a pokud máte chuť, posypte trochou kakaa a skořice nebo zakápněte olejem.
2. Rebarborovo-smrková marmeláda
Neuvěřitelná kombinace s jemnou vůní lesa pochází z kuchyně paní Hany Hanušové ze Sněhova, s jednoduchým odměřováním na hrnky.
Rebarborovo-smrková marmeláda, Foto: Johana Pošová
3 SKLENICE PO 450 G / PŘÍPRAVA: DO 60 MINUT
5 hrnků nakrájené rebarbory
1 hrnek světle zelených smrkových výhonků nakrájených nadrobno
hrnku máty, nejlépe s jablečnou vůní, nakrájené nadrobno
3 hrnky přírodního krupicového cukru
hrnku citronové šťávy
Postup:
1. Všechny přísady dejte do kastrolu a pomalu vařte. Odpěňovačkou sbírejte tvořící se pěnu a vařte tak dlouho, až zavařenina dosáhne požadované hustoty.
2. Ještě horkou ji plňte do vysterilizovaných sklenic, uzavřete a je obraťte dnem vzhůru, aby se víčka přichytila.
NEPŘEHLÉDNĚTE: Spoustu dalších dobrot přináší zbrusu nové číslo časopisu Prima FRESH, které najdete v prodejní síti už od středy 8. června – a je plné receptů, kterými si dokonale zpříjemníte léto (nejen) na zahradě.
Novinky pro spotřebitele a spoustu tipů, jak ušetřit, najdete i na Facebooku Prima Rádce. Přidejte si nás...