19. dubna 2013 23:00
Martina ČerňanskáV Prostřeno! si podají ruce vybraná kuchyně i dětské přesnídávky
Tentokrát se v Prostřeno! potkají dva muži a tři ženy z Prahy a Radotína. Očekávání jsou velká, nálada nervózní a jídlo všelijaké... Kdo si odnese výhru 50 000 korun? Sledujte každý všední den v 18.00 na Prima family!
Výlet do Maďarska
Energická zdravotní sestra Marcela z Radotína už dvakrát ovdověla, ale dnes má přítele a snaží se hledět optimisticky do budoucnosti. Rozhodla se, že připomene trochu opomíjenou, ale chutnou maďarskou kuchyni. Začne lidovou fazolačkou a pokračuje perkeltem s domácími haluškami a první večer zakončí zapečenými palačinkami s hrozinkami a tvarohem.
První rozkol
Inteligentní a sebevědomý Josef sbírá kulinářské postupy a zážitky a také kolem sebe rád trousí gastronomické rady. Ovšem jak šedá je teorie a zelený strom praxe, se ukáže při přípravě tříchodového menu. Carpaccio z červené řepy se zdá ostatním tvrdé a telecí líčka à la Pohlreich nejsou tak vynikající, jak předpokládal. Maso neodblanil a omáčku rozmixoval, takže spíš připomíná svíčkovou. Marcela mu to řekne na rovinu a od té chvíle je pro něho „mrtvola, do které se nekope“ a on pro ni „prázdná židle, k níž se nemluví“. Raději si začnou znovu vykat.
Prostřeno 22.4. koláž
Středeční překvapení
Student ČVUT a budoucí architekt a designér Tomáš se na svůj večírek lépe připravil. Překvapí nápaditostí svého bydlení s přítelem a kvalitou večeře o čtyřech chodech. Předkrm je průměrný, ale hráškový krém a telecí na rozmarýnu jsou vynikající. Marcela nešetří chválou, jen Josef stále řeší mátový olej v polévce. Pražský týden je také týdnem zajímavých bramborových kaší a pyré smíchaných s další zeleninou. Do té své Tomáš přidá brokolici. Pobaví i jeho nevšední zábava – ochutnávka dětských přesnídávek. Která z nich je nejodpornější? Po takovém „chuťovém“ zážitku se už všichni těší na karotkový dortík s jogurtovým krémem!
Dobře vyladěný čtvrtek
Sympatická Kateřina je maminkou už devatenáctileté dcery, ale právě studuje vysokou školu. Peníze na školné by se jí hodily – co pro to udělá? Uvaří výbornou večeři, i když pro někoho budou její porce možná trochu malé a pro dvě soutěžící úvodní krevetka prostě nestravitelná. Ale i na to Kateřina myslela předem... Gratinovaná cibulačka neurazí, spíš příjemně překvapí, roládky z hovězího mohou připomínat španělské ptáčky, ale kapary, celerové pyré a keňské fazolky dodají hlavnímu chodu jiný směr. Před sladkou tečkou v podobě zmrzliny ze zeleného čaje hosty čeká karetní hra, nálada je bohužel zmrzlá téměř stejně jako dezert.
Páteční expres
„Na plný úvazek“ se o svoji vnučku stará švadlena Dana, která na ostatní působí jako velká taktička. Moc nemluví, spíš kritizuje, dává nízké hodnocení. Dnes dostane ve svém hezkém bytě příležitost předvést vlastní kulinářské kvality. Dana říká, že v kuchyni netráví ráda moc času a i poslední menu pojme celkem expresně. Předkrm s melounem a parmskou šunkou Josef nepovažuje za žádné vaření. Kuřecí vývar s domácími nudlemi je poněkud nedochucený. Její panenka je ale vynikající a šťavnatá, také dijonský přeliv moc chutná. Čokoládový dort by si podle pánů i Katky zasloužil kvalitnější čokoládu. Komu předpoví pozvaná kartářka a numeroložka vítězství? A trefí se? To se dozvíte už dnes!
Sledujte od pondělí do pátku v 18.00 na Prima family a nenechte si ujít, kdo v pražském Prostřeno! odejde od stolu s plnou peněženkou.
Další informace, profily soutěžících, všechny recepty a odvysílané epizody najdete na stránkách Prostřeno!