14. října 2013 10:27
Markéta ZídkováV Prostřenu! budou tento týden kralovat ryby
Po kulinářské stránce zažijete vyrovnaný týden – se zajímavými recepty, šikovnými kuchařkami a vstřícnými hostitelkami. Příjemnou atmosféru u plných stolů doplní vzrušující zábava, která pětici sebere i nějakou tu kalorii. Těšte se na Prostřeno! z jižních Čech. Začínáme v pondělí v 18.00 na Primě.
Tento týden se můžeme těšit na ryze ženské Prostřeno!, což většinou znamená řadu konfliktů a přestřelek. Kupodivu se ale Jihočešky dokázaly nepohádat a důstojně reprezentovaly svůj malebný kraj plný rybníků. Není divu, že si pak amatérské kuchařky ve finále v pátek zapějí: "Jihočešky nehádaly se a nepopraly se“.
Pěknou dávku adrenalinu tak nepřinesou konflikty, ale povinný úkol týdne, tedy příprava ryb. Ty bychom měli jíst častěji, nejen smaženého kapra na Vánoce. Jak jsou na tom Jihočešky s přípravou a konzumací této zdravé suroviny? A dá se taková sladkovodní rybička uprostřed léta vůbec sehnat?
Nikomu naštěstí kost nezaskočí, zato rybí koláč pěkně zaskočí poslední hostitelku Andreu. Tataráček z kapra je pro nejstarší Květu také výzvou.
A je to právě Květa, žena s velkým srdcem, která nejvíce překvapí. Čím? Dívejte se, protože v čistě ženském Prostřeno! z Jihočeského kraje uvidíte něco nevídaného.
Pondělí – zdatná učitelka Kateřina (25)
Učitelka Kateřina má pro strach uděláno
Kateřina z Českých Velenic je sympatická a sebejistá hostitelka, která se nenechá rozhodit. Inu, učitelka z mateřinky si musí poradit v každé situaci. Ve svém příjemném bytě podává italské menu, v němž bohužel nejvíce zklame hlavní chod. Ne proto, že je se špenátem, který nejí Eliška, ale kvůli nedostatku chuti, který postihl tagliatelle, kuřecí maso a špenát se smetanou.
I úvodní bruschetta má pár much. Hostitelka ženám tak přála, že se bohatě obložený toust s rajčaty špatně konzumuje. Zato z rukolového krému jsou holky nadšené a poctivé tiramisu nezklame ani cukrářku Žanetu.
Co ale stmelí partu nejvíce? Povedená zábava! Nejen maxipes Fík byl „mistr světa ve skoku o něco“, od teď se skákání zalíbilo i Jihočeškám. Dokonce i těm, které se skákacích bot zprvu bály. A jak si Katka poradí se štikou, kterou nemohla sehnat?
Úterý – benjamínek týdne Eliška (17)
Dokázali byste v 17 letech vařit tak, jako Eliška?
Dravé mládí umí překvapit. Nejprve je tedy překvapena Eliška – přípravou ryby. Už takhle musí zvládnout čtyřchodové menu. I když v Třeboni by neměl být problém sehnat kapra. Nakonec ovšem nabídne delikatesu. Naservíruje líčka z candáta, kousky masa ve tvaru mandle, které prý skoro jako mandle chutnají.
Těsto na domácí nudle do kuřecího vývaru jí dá zabrat. Lepí se a skončí na dvorku. Naštvaná energická hostitelka je prohodí oknem slepicím. Dopadne druhý pokus lépe? Asi ano, polévka patří k tomu nejpovedenějšímu z Eliščiny večeře.
Na šneky s třeboňskými brambory padne pěkný flák vepřového, ale nepřepři toho vepře, milá Eliško! Nynější prodavačka chce být v budoucnu servírkou a má dobře nakročeno. Přes své mládí je to starostlivá hostitelka. Sama ještě pít alkohol nesmí, víno ale kolegyním dopřeje kvalitní. Jen otvírák podcení. Určitě ale nepodcení zábavu: Její návštěvu čeká adrenalinový „přelet nad třeboňským hnízdem“.
Středa – zkušená hospodyně Květa (49)
Manžel Květy je naštěstí rybář
Jak dopadne duel mládí a zkušenosti? Trojnásobná maminka žije na vesnici a má blízko ke zvířatům a domácím pracím. Pečlivá, pracovitá a přátelská Květa je ostřílená kuchařka a nebojí se experimentovat. Dokazuje to její krevetová polévka. Recept si přivezla od švagrové ze Švédska, ovšem svěží nápad trochu pokazily již předvařené a ochucené krevety, k nimž si hostitelka bohužel nepřečetla návod na obalu.
Dámy mile překvapí domácí houstičky, vepřová panenka se sýrem obalená v těstíčku a domácí zmrzlina k plněným palačinkám.
Květu trochu omyjí, když zjistí, že má ještě připravit tatarák z kapra. Naštěstí má doma manželův čerstvý úlovek a je to praktická žena. Najde se někdo, kdo do syrové ryby „nepůjde“? Po dvou adrenalinových dnech proběhne klidná tvůrčí chvilka u domácího krbu a přející Květa soupeřkám ještě rozdá zavařeniny ze své úrodné zahrady.
Čtvrtek – cukrářka Žaneta (32)
Žaneta je profík přes sladké
Nekonfliktní a pohodová cukrářka Žaneta není jen na sladké. Má v plánu špenátovou roládu, jihočeskou kulajdu a zapečenou krkovici. Neplánuje rybí škvarky. Roláda neoslní. Eliška špenát nejí a pro „Pepka námořníka“ Katku je chuť špenátu nevýrazná, protože ji přebilo aroma cibule.
U polévky je spousta řečí. Skoro tolik, kolik existuje receptů na kulajdu. Podle Květy se prý nesmí kombinovat kopr a houby, ale Andrea si pochutnává, doma ji vaří zrovna takhle. V jednom se však dámy shodnou: Počtvrté už žádná nechce šťouchané brambory!
Chcete znát menu soutěžících! Diskutovat o tom, jak vaří? Podívejte se na web Prostřeno!
A proč si měly k Žanetě obout sportovní boty? Protože budou s celou vesnicí tancovat na hřišti zumbu! Kdo se bál, že by mohl přibrat po krkovičce či pstruhovi, bojí se zbytečně. Maso je libové, a navíc se po večeři zapotí na čerstvém vzduchu. Klidně si můžou dát chutný krémový dortík, na který jsou od profesionálky zvědavé. Pohyb ženám dodá tolik endorfinů, že se u stolu rozproudí pěkně dvojsmyslná zábava…
Andree poradí teta na telefonu
Závěr týdne proběhne ve střízlivém moderním strakonickém bytečku u decentní kadeřnice na mateřské. A je to překvapivé finále…
Předtím ale musí Jihočešky spořádat domácí kachní paštiku, babiččinu lehkou pórkovou polévku s knedlíčky a vydatný hlavní chod. Křehká Andrea se nezdá, ale miluje kachnu a stehna upeče dokonce s klasickou houskovou nádivkou. Jak se jí povedou bramborové knedlíky a červené zelí? Takové menu by dalo zabrat i zkušenější kuchařce.
Jenže na Andreu čeká ještě povinný úkol – rybí koláč! Hostitelka je skoro na mrtvici. Pomůže tetička na telefonu? Slaných koláčů je spousta... Jaký bude toustový korpus s krémem a lososem? A co řeknou na Andreiny brownies cukrářka Žaneta a milovnice čokolády Katka? Soupeřkám vykouzlí úsměv na tváři mladý, vtipný a talentovaný kouzelník. Dámy opravdu nadchne, ale ještě více je dostane nevšední finále. Uvidíte!
Tak se máme opět na co těšit. Startujeme dnes večer v 18.00 na Primě. Kdo nestíhá, dožene nás na Prima play ZDE.
Jsme v jižních Čechách, tak není divu, že půjdeme do ryb
Uvidíte od pondělí 14. října v 18.00 na Primě!