2. prosince 2013 16:36
Markéta ZídkováVIP Prostřeno! se vrací. Premiérový souboj komiků toto úterý a čtvrtek večer
V kuchyni se budou v úterý 3. 12. od 20.15 na Primě otáčet Petr Martinák a Miloš Knor, kteří ve čtvrtek 5. 12. předají vařečku Josefu Mladému a Josefu Aloisi Náhlovskému. Kdo vyhraje zájezd k moři?
Po čase se na obrazovky televize Prima vrací pořad VIP Prostřeno. Ve večerních speciálech se potkají a utkají čtyři známí lidé, aby se pohostili, pobavili sebe i diváky a soutěžili o zájezd k moři.
V první dvojnásobné porci VIP vaření se můžeme těšit na ryze mužské vaření čtyř komiků, kteří se většinou snaží rozhýbat naše bránice. Teď si vezmou na starost i péči o plná bříška.
Petr Martinák
Jako první uvaří imitátor Petr Martinák. Není žádným tajemstvím, že se mu poslední léta moc nedařilo. Šediny a vrásky mu přibyly kvůli hypotéce a následným dluhům, opustila ho žena, bydlí v penzionu, nacvičuje před zrcadlem a relaxuje u kreslení, které ho baví.
Petr Martinák se v kuchyni umí otáčet
Má rád, když je u stolu veselo. Hostům připravil telecí játra po anglicku s volským okem a toustem, houbovou polévku ze tří druhů hub, medailonky z vepřové panenky v parmezánové omeletě, cuketové šampaňské zelí a „žravé řezy“. Zní to báječně… Bude to stejně dobře chutnat?
„Kufry, to je to jediné, co mi zbylo,“ líčí svoji krušnou životní situaci tragikomický bavič, který je zvyklý, že si musí sám uvařit. Mnohem radši ale peče sladké. Co z menu Petra Martináka zaujalo kolegy a soupeře? Všechny bez rozdílu „cuketové šampaňské zelí“. Pepa Náhlovský se považuje přímo za odborníka na kyselé zelí a fantazie pracuje na plné obrátky.
„Jak se takové zelí odšpuntuje?“ zajímá Josefa Mladého, který se už třese na moučník.
„To si cukrovka užije. Snad mě paní doktorka neslyší,“ utahuje si diabetik sám ze sebe. Také polévka vzbudí spoustu otázek. „Jaký mykolog nás to zve?“ zajímá Miloše Knora. „Houby, to není šálek mého čaje,“ netěší se na směs kozáků, hřibů a žampionů Krušnohorec Náhlovský. A s čím se zatím potýká Petr Martinák? Přestože žije v hlavním městě, telecí játra nesehnal. „Takových telat tu je, tak kde jsou jejich játra?“ zlobí se zklamaný kuchař. Pozná někdo rozdíl, když je nahradí játry z kuřete? „To se nepozná, když je ta porce takhle malá,“ popichuje kuchaře u stolu Pepa Náhlovský. Kaňkou první večeře je nedostatek pití a dlouhé žíznivé prodlevy mezi chody. Bude aspoň sladká tečka – piškotový dezert se smetanou a mandarinkami – tak skvělá a lehká, jak slibuje hostitel?
Jak zvládnou pánové rozjet zábavu v kolegiálním kroužku komiků? To totiž nebývá vůbec snadné… Ukáže se někdo jako lepší imitátor, než je Petr Martinák?
Miloš Knor
Ještě v úterý pozve kolegy a diváky do svého domu pyšný hostitel Miloš Knor, věrný Jihočech. Úplně poprvé bude vařit v nové kuchyni ve vysokém lesku. V místním spřáteleném obchodě v Rudolfovicích na předměstí Českých Budějovic si nechá udělat pořádné obložené mísy.
Milan Knor si pořídil novou kuchyni
Co to znamená? Má v úmyslu předstírat, že jde o jeho dílo? Milošovo hovězí hospodské menu je totiž poměrně skromné, i když by mohlo pánům zachutnat. A hostiteli by mělo vrátit náklady s večeří spojené, protože u každého chodu je uvedena i částka, kterou míní Miloš Knor zkasírovat. Prostě jako v hospůdce, pánové…
Nakolik si hostitel Miloš Knor cení své vaření? Je z levného kraje. Za hovězí polévku účtuje devatenáct korun, za hovězí guláš s knedlíkem sedmdesát devět, za hovězí závin s jablky dvacet čtyři. Akční cena meníčka činí 99 Kč. „Je vidět, že se chlapec chodí stravovat do bufetu, ceny jsou velmi mírné,“ konstatuje bývalý pedagog Náhlovský. „Udělal mi radost gulášem,“ těší se do Budějic Josef Mladý. Dobrý guláš, to je věda. Miloš se soustředí, aby se maso jen rozsýpalo, myslí totiž ohleduplně „na zuby chudáka Náhlovského“.
Tady pár fotek:
Josef Mladý na snímku s Josefem Aloisem Náhlovským, Milošem Knorem a Petrem Martiňákem. Zdroj: FTV Prima
Petr Martinák se v kuchyni umí otáčet
Petr Martinák připraví medailonky z vepřové panenky v parmezánové omeletě
Byl by Petr Martinák dobrý číšník?
Milan Knor si pořídil novou kuchyni
Libí se vám dekor na stěnách v kuchyni Milana Knora?
Tak tenhle štrúdl by šel, ne?
Pepa zase doufá, že gulášek nebude podle směrnic EU, ale řádně uleželý. Všechny hosty zaujme hovězí závin s jablky. To je vážně míněná specialita, nebo jen další komikův špílec? Těsto sám koupil i pekl. Kde se ale ukrývá to hovězí? A poznají chlapci, že na ně hostitel nastražil „čistě domácí“ chlupatý knedlík z pytlíku? Polévka je silná jako noha. „Jen škoda, že není teplá,“ rýpne si opět s chutí Náhlovský.
Jak dopadne závěrečná kasírka? Dostane Miloš Knor i nějaké dýško? Možná přijde i kouzelník… A kde se vůbec toulají bohatě obložené mísy? Přijde snad po sladké tečce ještě slaná supertečka?
Sludejte VIP Prostřeno v úterý ve 20.15 na Primě.