Prima maminka

20. prosince 2023 11:44

Komerční sdělení

Odebírání dětí z biologických rodin je u nás nadprůměrné. Pomoci má projekt Lighthouse

Každý rok roste počet dětí, které vyrůstají mimo svou biologickou rodinu, ať už jsou v ústavní výchově nebo v náhradní rodinné péči. I z tohoto důvodu vznikl projekt Lighthouse, který spustila Nadace Terezy Maxové dětem společně s bankou ING. Cílem je pomoci sociálně slabým rodinám a samoživitelům, dlouhodobým cílem projektu je podpořit rodiče v nouzi a zabránit nechtěnému odebrání dětí z rodin. Od začátku projektu v roce 2022 se podařilo konkrétně pomoci již 124 rodinám.

Podle analýzy MPSV je v České republice v náhradní péči kolem 28 000 dětí, což je v rámci zemí Evropské unie nadprůměrný počet. Častým důvodem odebrání dětí jsou finanční potíže. Počet lidí, kteří mají finanční problémy a žijí na prahu chudoby, v poslední době vrostl. Vliv na to měla pandemie covidu, zvyšující se ceny energií a potravin či inflace.

„Nejčastějším důvodem odebrání dítěte z péče rodičů je zanedbávání výchovy způsobené zpravidla nedostatkem rodičovských kompetencí a nebo nestabilní ekonomickou či bytovou situací rodiny. Systém přitom nedisponuje dostatečnými nástroji, jak problémům v rodičovské péči a chudobě předcházet. Ze zkušenosti víme, že se mnoho rodin či sólo rodičů dostává do obtížných situací, které neumí bez cílené podpory řešit. Mnohdy hrozí rodinám odebrání dětí a jejich umístění do ústavní péče, většinou vlivem hrozby ztráty bydlení,“ říká ředitelka Nadace Terezy Maxové dětem, Terezie Sverdlinová.

Odborníci  napříč sektory se shodují, že v případě odebírání dětí z rodin se u nás bohužel častěji řeší následky než příčiny. Projekt Lighthouse nabízí kromě jednorázových řešení v případě akutní krize i dlouhodobé programy, které pomůžou zvýšit finanční gramotnost nebo schopnost uplatnit se na trhu práce a předejít tak často obtížně řešitelné situaci či odebrání dětí.

Partnerem projektu je banka ING, která s Nadací Terezy Maxové dětem spolupracuje od roku 2006. V letošním roce projekt Lighthouse získal 2. místo v kategorii TOP Odpovědná firma pomáhající okolí v rámci soutěži TOP Odpovědná firma 2023. Tuto cenu každoročně uděluje Byznys pro společnost  největší platforma pro odpovědné a udržitelné podnikání v České republice.

„Iniciativy podporující vzdělání dětí z dětských domovů a pěstounských rodin mají v našich společensky odpovědných aktivitách své pevné místo. Projektem Lighthouse jsme rozšířili spolupráci s naším dlouhodobým partnerem – Nadací Terezy Maxové dětem a zaměřili jsme se i na prevenci a podporu rodičů, kteří se ocitli v obtížné životní situaci. Těší mne, že projekt již v prvních dvou letech svého fungování pomohl několika desítkám rodičů zachovat si stabilní ekonomické zázemí, uplatnit se na trhu práce či se dostat z dluhové pasti, a umožnil tak jejich dětem dále vyrůstat a rozvíjet se ve své rodině,“ uvedl generální ředitel ING v České republice, Erik Forgens.

Prevence odebírání dětí, kurzy kariérního poradenství a zvyšování finanční gramotnosti

Projekt Lighthouse je rozdělen do několika částí, první se věnuje výše zmíněnému tématu prevence nežádoucího odebírání dětí z rodiny. Ve spolupráci s OSPOD je cílem adresná pomoc rodinám, které se dostaly do těžké sociální či jiné ohrožující situace. Finanční podpora je jednorázová, předpokladem je spolupráce rodičů a samozřejmě také bezpečné rodinné prostředí pro dítě.

Další část projektu je zaměřená na uplatnění se na trhu práce, v jehož rámci měli rodiče samoživitelé možnost navštěvovat kurzy Kariérního poradenství. Hlavním přínosem je zvýšení sebevědomí a motivace k dalšímu samostatnému životu díky pomoci s hledáním vhodného pracovního místa. „Původní představa byla, že by co nejvíce klientek kurzu po jeho absolvování nastupovalo do práce. Realita je však trochu jiná. Maminky v azylovém domě nejsou často v situaci, kdy by měly děti kam dát a mohly chodit do práce. Mohou ale už podnikat zcela konkrétní kroky, aktivně využívat nabídku pracovního úřadu. Potěšilo mě, že všechny frekventantky kurzu si nakonec požádaly o rekvalifikaci. A že se podle slov ředitelky zařízení mezi nimi obrovsky zvedla morálka a naděje, že se uplatní,“ říká kariérní poradkyně, Kateřina Šamanová.

Poslední součástí projektu Lighthouse je zvyšování finanční gramotnosti prostřednictvím seminářů, které probíhají v azylových domech. Cílem je, aby maminky dokázaly po znovu začlenění do běžné společnosti hospodařit s finančními prostředky, vést svou domácnost a předcházet finančním problémům.

V rámci teoretické části se klientky dozvídají, jak si sestavit finanční rozpočet na celý měsíc, jak řešit dluhovou problematiku a jak si vytvořit finanční rezervu. Součástí praktické části je individuální zmapování osobních dluhů, práce na splátkových kalendářích, vytvoření rodinného rozpočtu či možnosti levného nakupování.

Sdílejte článek
Štítky rodina pomoc projekt trh práce Evropská unie finanční gramotnost Česko nadace Tereza Maxová Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky ESG

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.