Bramborové pusinky s pancettou a cizrnovou polévkou
Jsou výborné i samotné, ale ještě lepší budou, když si k nim uvaříte krémovou polévku z cizrny s domácím petrželkovým pestem.
Co budete potřebovat:
Na polévku:
- 1 malou cibuli
- 1 malou mrkev
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 plechovku sterilované cizrny
- 3 dl silného zeleninového vývaru (z kostky)
- 1 dl bílého portského vína
- 3/4 lžičky římského kmínu
- 2 dl smetany ke šlehání (30%)
- 1 dl mléka
- sůl a mletý pepř
Na petrželkové pesto:
- 20 lístků hladkolisté petržele
- 3 vlašské ořechy
- 5 lžic olivového oleje (extra virgin)
Na bramborové pusinky:
- 300 g pečených brambor
- 150 g hladké mouky
- asi 3 silnější plátky pancetty (italská sušená slanina)
- 1 vejce
- sůl
- olivový olej na pokapání
1. Nejdříve připravíme bramborové pusinky. Pečené brambory (nejlépe na plechu s vrstvou mořské soli) oloupeme a ještě teplé je nastrouháme nahrubo (nebo je prolisujeme i se slupkou a slupku pak vyhodíme, na dva díly brambor bychom měli mít jeden díl mouky).
2. Pancettu nakrájíme na drobné kostičky, orestujeme na oleji a přisypeme k bramborám. Přidáme hladkou mouku a vejce, osolíme, důkladně promícháme a hmotu nastříkáme pomocí stříkacího sáčku na plech pokrytý papírem na pečení. Pusinky pokapeme olejem, dáme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 20 minut dozlatova.
3. Dále připravíme polévku. Očištěnou a nadrobno nakrájenou cibuli a mrkev orestujeme na oleji. Přidáme sterilovanou cizrnu, zalijeme portským vínem a zeleninovým vývarem, přidáme římský kmín a vaříme, až se většina tekutiny odvaří a sahá do výšky asi 2 cm. Přilijeme smetanu s mlékem, rozmixujeme a polévku dochutíme solí a pepřem.
4. Petrželkové pesto si připravíme v hmoždíři rozdrcením petrželky, ořechů a soli. Nakonec přidáváme olivový olej, aby bylo pesto hodně vláčné. Takto připraveným pestem zdobíme polévku na talíři a servírujeme s bramborovými pusinkami.
Uvedený recept je z pořadu Pečeme podle hvězd, který můžete sledovat každou neděli od 16.10 na Primě.
Všechny odvysílané díly najdete na PrimaPLAY.