Celozrnný koláč s datlemi
Voní po rumu, je sladký díky datlím a navíc je ze zdravých ovesných vloček a celozrnné mouky!
Co budete potřebovat:
Na těsto:
- 450 g celozrnné mouky
- 120 g přírodního cukru
- 100 g ovesných vloček
- 350 g másla nebo Hery
- 2 vejce
- 1 kypřící prášek do pečiva
- nastrouhanou kůru z 1/2 citronu
Na náplň:
- 500 g sušených datlí
- trošku rumu (nebo ořechového likéru)
- 100 g vlašských ořechů
Na potření:
- 50 g rozpuštěného másla
- 0,5 dl tuzemského rumu
Postup:
V misce smícháme mouku, kypřící prášek, citronovou kůru, cukr, ovesné vločky, máslo a vejce a vypracujeme rukama hladké těsto. Malou část si oddělíme a zbytek namačkáme rukou do vymazané a vysypané kulaté koláčové formy.
Datle povaříme ve vodě 2 minuty, scedíme je, vypeckujeme a nasekáme. Přidáme trošku rumu a lehce nasekané vlašské ořechy a dobře promícháme.
Náplň rovnoměrně rozetřeme na těsto ve formě. Ze zbylého těsta uděláme tenké válečky a vytvoříme z nich na koláči mřížku.
Koláč dáme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 40 - 45 minut dozlatova. Těsně před koncem pečení potřeme koláč pomocí štětce rozpuštěným máslem s rumem.
Uvedený recept je z pořadu Pečeme podle hvězd, který můžete sledovat každou neděli od 16:10 na Primě.
Všechny odvysílané díly najdete na Prima PLAY.