Citronový koláč s ožehnutým sněhem
Je příjemně nakyslý, s nadýchanou sněhovou čepicí a přímo ideální jako sladká tečka po dobrém obědě.
Co budete potřebovat:
Na těsto:
- 500 g hladké mouky
- 250 g másla
- 150 g krupicového cukru
- 2 vejce
Na náplň:
- 9 vajec
- Kůru ze 2 citronů
- Štávu z 5 citronů
- 250 ml smetany ke šlehání
- 400 g krystalového cukru
Na ozdobu:
- 100 g cukru
- 5 bílků
Postup:
1. Z másla, cukru mouky a vajec vypracujeme těsto, které zabalíme do mikrotenové fólie a necháme odležet alespoň hodinu v lednici.
2. Odleželé těsto rozválíme na plát a vyložíme jím kulatou koláčovou formu s vyššími okraji. Na těsto dáme kruh papíru na pečení, zasypeme ho suchými fazolemi a dáme péct asi na 15 minut do trouby vyhřáté na 180 °C. Upečený korpus necháme vychladnout.
3. V míse smícháme vejce, citronovou šťávu, nastrouhanou kůru, smetanu a cukr a jemně šleháme asi 1 minutu. Poté tuto směs přelijeme přes sítko do formy s upečeným těstem a pečeme asi 50 minut při 120 °C.
4. Z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh, naneseme ho pomocí cukrářského sáčku na upečený, lehce prochladlý koláč, vrátíme ho do trouby, kterou jsme přepnuli na gril, a koláč zprudka zapečeme asi 5 minut, dokud sníh nezačne zlátnout.
Uvedený recept je z pořadu Pečeme podle hvězd, který můžete sledovat každou neděli od 16.10 na Primě.
Všechny odvysílané díly najdete na PrimaPLAY.