Grilované jehněčí kotletky na rozmarýnovém ratatouille
Skvělá kombinace jemného masa, voňavé zeleniny a tak trochu jiných šťouchaných brambor. Tohle jídlo vám nedá moc práce a je vynikající!
Co budete potřebovat (na 4 porce):
- 1 kg jehněčích kotletek s kostí (v celku)
- 0,5 dl olivového oleje Extra Virgin
- 1 malou cibuli
- 4 stroužky česneku
- 1/2 cukety
- 1/3 lilku
- 1 mrkev
- 1 stonek řapíkatého celeru
- 1/2 žluté papriky
- 400 g loupaných konzervovaných rajčat
- 2 větvičky rozmarýnu
- 4 větvičky tymiánu
- 1 dl suchého červeného vína
- sůl a mletý pepř
- několik lístků čerstvé bazalky
Na citronové brambory:
- 800 g brambor
- 1 citron
- asi 2 lžíce olivového oleje
- sůl a mletý pepř
Postup:
1. Očištěnou a na kostičky nakrájenou cibuli a na slabé plátky nakrájený česnek orestujeme na olivovém oleji. Asi po minutě přidáme na kostičky nakrájenou zeleninu (lilek, cuketu, papriku, mrkev, řapíkatý celer), krátce orestujeme, přidáme konzervu rajčat, rozmarýn, tymián, podlijeme vínem a pomalu vaříme přibližně 20 minut.
2. Mezitím oloupeme brambory a uvaříme je v osolené vodě. Scedíme je, přidáme olivový olej a citronovou šťávu, osolíme, brambory rozšťoucháme a necháme přiklopené.
3. Jehněčí kotletky rozkrojíme na dvě půlky, osolíme, opeříme a v rozpálené pánvi s troškou oleje je opečeme z obou stran. Pak je dáme do trouby vyhřáté na 180 °C a necháme je ještě 8 – 10 minut dopéct. Hotové kotletky nakrájíme podél kosti od shora dolů a necháme je pár vteřin odkapat na ubrousku.
4. Do hotového ratatouille vmícháme čerstvou bazalku a podáváme s jehněčími kotletkami a citronovým bramborem.
Uvedený recept je z pořadu Pečeme podle hvězd, který můžete sledovat každou neděli od 16.10 na Primě.
Všechny odvysílané díly najdete na PrimaPLAY.