Králičí hřbet s bramborem a pyré z curry fazolí
Příprava králičího hřbetu vám nedá skoro žádnou práci. Vyřádit se ale můžete na velmi netradičních přílohách.
Co budete potřebovat pro 4 osoby:
- 500 g vykostěného králičího hřbetu (2 kusy)
- sůl a mletý pepř
- 150 plátků pancetty (italská slanina) nebo syrové slaniny
Na jablečné ragú:
- 1 lžíci másla
- 1/2 jablka, oloupaného a nakrájeného na kousky
- 1 stonek řapíkatého celeru nakrájený na kousky
- 1 lžíci nasekané petrželky
Na pyré z curry fazolí:
- 1 konzervu curry fazolí Bonduelle
- 1 lžíci nasekané listové petrželky
- 4 lžíce smetany ke šlehání (nejméně 30 %)
Na jablečný demiglace:
- 200 ml jablečného džusu
- 2 lžíce silné omáčky z telecích kostí (demiglace)
- 1 lžíci medu
- pár kapek citronové šťávy
Na konfitované brambory:
- 600 g brambor, oloupaných a nakrájených na 2 cm plátky
- husí sádlo
Postup:
1. Králičí hřbety k sobě přiložíme protilehlými stranami, osolíme, opepříme a zabalíme do plátků pancetty a následně do potravinářské fólie. Takto zabalené válečky pečeme 90 minut v troubě vyhřáté na 75 °C.
2. Mezitím si připravíme ragú. Jablka a řapíkatý celer orestujeme na pánvi s rozpuštěným máslem a přidáme trochu nasekané petrželky.
3. Na pyré z fazolí společně prohřejeme fazole z konzervy, petrželku a smetanu a směs propasírujeme přes cedník na jemné pyré.
4. K přípravě jablečného demiglace svaříme jablečný džus na třetinu původního množství, přidáme demiglace z kostí, lžíci medu a pár kapek citronové šťávy a promícháme.
5. Plátky brambor dáme do pánve s rozpáleným husím sádlem a vaříme je v něm 10 minut.
6. Upečené válečky masa vyjmeme z trouby, odstraníme fólii a maso opečeme na pánvi do zlatova. Válečky krájíme na 4 cm široká kolečka, která položíme na konfitované brambory a talíř ozdobíme fazolovým pyré, jablečným ragú a přelijeme trochou jablečného demiglace.