Křehké sušenky s fíkovým chutney
Jsou dobré samotné, ale s domácím fíkovým chutney a ochuceným sýrem mascarpone jsou přímo skvělé!
Co budete potřebovat (pro 6 osob):
Na sušenky:
- 150 g másla nebo hery
- 300 g třtinového cukru
- špetku soli
- 2 vejce
- 250 g hladké pšeničné mouky
- 9 g kypřicího prášku do pečiva
- špetku mleté skořice
- nastrouhanou kůru z půlky pomeranče
Na ozdobení:
- 100 g mascarpone
- 1 vanilkový lusk
- 1 lžíci moučkového cukru
Na fíkové chutney:
- 1 pomeranč
- 2 lžíce medu
- 1 lžíci pomerančového likéru (lze vynechat)
- několik sušených fíků
Postup:
1. Do mascarpone vmícháme zrníčka vyškrabaná z rozkrojeného vanilkového lusku a moučkový cukr a necháme v lednici zatuhnout.
2. Do kastrůlku vymačkáme šťávu z pomeranče, přidáme zbylý vanilkový lusk (bez zrníček), med a pomerančový likér a zahřejeme. Vmícháme nasekané fíky a necháme povařit, až vznikne hustší sirup.
3. Těsto na sušenky připravíme smícháním nakrájeného másla, třtinového cukru, soli, vajec, mouky, kypřicího prášku, skořice a pomerančové kůry. Z těsta uděláme váleček, zabalíme ho do mikrotenové fólie a necháme ho uležet v lednici.
4. Z těsta vytvarujeme na plechu vyloženém papírem na pečení kolečka o průměru asi 5 cm a výšce 2–3 mm. Vložíme je do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 10 minut dozlatova.
5. Hotové sušenky necháme prochladnout a podáváme je ozdobené fíkovým chutney a vychlazeným mascarpone.
Uvedený recept je z pořadu Pečeme podle hvězd, který můžete sledovat každou neděli od 16.10 na Primě.
Všechny odvysílané díly najdete na Primě PLAY.