Kuřecí špízy sataj na thajském salátu z rýžových nudlí
Ochutnejte thajskou specialitu podle receptu šéfkuchaře Martina Kincla. Křehké kuřecí špízy, svěží omáčka a lehký salát vám určitě budou chutnat.
Co budete potřebovat (na 4 porce):
Kuřecí špízy sataj, Foto: FTV Prima
- 600 g kuřecích prsou
- několik stonků citronové trávy
Na marinádu:
- 2 dl kokosového mléka
- 1 lžičku kurkumy
- sůl a mletý pepř
- 100 g nesolených loupaných arašídů
- 1 lžičku čerstvého zázvoru
- 1 chilli papričku
- 2 stroužky česneku
Na thajskou omáčku z limetových listů:
- 100 g palmového nebo třtinového cukru
- 3 dl vody
- 1 stonek citronové trávy
- 8 limetových listů
- šťávu z 1 limetky
- 4 lžíce rybí omáčky
Na salát:
- 400 g rýžových nudlí
- arašídový olej
- 10 lusků cukrového hrášku
- salát Pak Choi
- 1 jarní cibulku
- 1 malou mrkev
- čerstvý koriandr
- 1 lžičku sezamového oleje
- 1 chilli papričku
- 1 lžíci nasekaného čerstvého koriandru
Postup:
1. Kuřecí prsa očistíme, nakrájíme na dlouhé podélné silnější plátky. Kokosové mléko smícháme s kurkumou, osolíme a opepříme. V mixéru rozmixujeme arašídy, očištěný zázvor, chilli, 2 stroužky česneku a polovinu této směsi přimícháme do marinády a maso necháme odležet nejméně 6 hodin, nejlépe do druhého dne.
2. Na omáčku potřebujeme hrnec, ve kterém rozpustíme 100 g palmového nebo třtinového cukru. Zalijeme ho vodou a provaříme. Přidáme nasekanou citronovou trávu, limetové listy a šťávu, rybí omáčku, sezamový olej, nasekanou chilli papričku, trochu koriandru a druhou polovinu rozmixované směsi a povaříme asi 5 minut.
3. V hrnci s vroucí vodou uvaříme rýžové nudle do měkka. Scedíme je, propláchneme studenou vodou a promícháme s trochou arašídového oleje. Vmícháme nakrájené hráškové lusky, nasekaný salát Pak Choi, mrkev a cibulku nakrájené na slabé nudličky a koriandr.
4. Kuřecí prsa vyndáme z marinády, citronovou trávu podélně rozřízneme a maso na ní podélně napícháme ( lze nahradit klasickou špejlí). Poté pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 10 minut. Podáváme se salátem a miskou s teplou thajskou omáčkou.
Uvedený recept je z pořadu Pečeme podle hvězd, který můžete sledovat každou neděli od 16.10 na Primě.
Všechny odvysílané díly najdete na PrimaPLAY.