Mangový dort
Stačí upéct jen korpus. Na to ostatní už troubu nebudete potřebovat a výsledek jen nejen chuťově výrobný, ale i nesmírně osvěžující.
Co budete potřebovat:
Na korpus:
- 3 vejce
- 80 g krupicového cukru
- 90 g celozrnné špaldové mouky
Na krém:
- 50 g žloutků
- 80 g cukru
- 225 g mléka
- 8 plátků želatiny
- 150 g rozmixovaného manga (pyré nebo smoothie)
- 110 g šlehačky
Na želé:
- 100 ml mangového pyré
- 1 lžíci cukru
- 4 plátky želatiny
Postup:
1. Na korpus vyšleháme vejce s cukrem a jemně vmícháme špaldovou mouku. Těsto rozetřeme do kruhu na plech vyložený papírem na pečení tak, aby velikost byla o trochu větší, než je velikost kulaté dortové formy, a dáme na 10 – 13 minut do trouby vyhřáté na 190 °C.
2. Plátky želatiny namočíme do studené vody a necháme je nabobtnat. Žloutky vyšleháme s cukrem a přilijeme horké mléko. Směs přelijeme do hrnce a pomalu zahříváme za stálého šlehání, až směs začne mírně houstnout (dáváme pozor, aby se krém příliš nezahřál a žloutky se nesrazily). Hotový krém přecedíme přes sítko, přidáme do něj rozmixované mango a změklé plátky želatiny a mícháme, dokud se želatina nerozpustí. Mangový krém po částech vmícháme do ušlehané šlehačky a vymícháme hladký krém.
3. Z upečeného těsta vykrojíme pomocí dortové formy kulatý plát, vložíme ho do dortové formy, naneseme na něj krém a dort necháme nejméně dvě hodiny ztuhnout v lednici.
4. Plátky želatiny na želé zalijeme studenou vodou a necháme nabobtnat. Mangové pyré a cukr zahřejeme v kastrůlku, až se cukr rozpustí. Vmícháme změklé plátky želatiny, promícháme, až se želatina rozpustí (nevaříme), želé nalijeme na dort a necháme opět ztuhnout v lednici, nejlépe do druhého dne.
Uvedený recept je z pořadu Pečeme podle hvězd, který můžete sledovat každou neděli od 16.10 na Primě.
Všechny odvysílané díly najdete na PrimaPLAY.