Mille-feuille s malinami
Dezert zvaný mille-feuille pochází z Francie a v překladu znamená tisíc lístků. To proto, že jeho základem jsou tenké plátky těsta, v tomto případě proložené nadýchanou šlehačkou, křupavými mandlemi a šťavnatými jahodami.
Co budete potřebovat (pro 4 osoby):
Na těsto:
- 50 g hladké mouky
- 50 g másla
- 50 g moučkového cukru
- 1 bílek (50 g)
Na dokončení:
- 200 ml smetany ke šlehání de luxe (40 %)
- trochu moučkového cukru
- vanilkový lusk
- 1 hrst čerstvých malin
- 1 lžíci mandlových plátků
Postup:
1. V míse smícháme mouku, rozpuštěné máslo, cukr a bílek a vše rozšleháme na hladké těstíčko. Na plech vyložený papírem na pečení nalijeme těsto do tvaru obdélníčků o rozměru 3 x 5 cm a pečeme je asi 8 minut v troubě vyhřáté na 200 °C.
2. Smetanu vyšleháme s trochou cukru a zrníčky z vanilkového lusku.
3. Upečené lístky těsta prokládáme šlehačkou a zdobíme plátky mandlí a malinami.