Pečeme podle hvězd: Recepty z 2. dílu
Hosty druhého dílu nového kulinářského seriálu byly opět dvě slavné dámy, herečky - Iva Janžurová a její dcera Sabina Remundová. A kuchaři Martinovi Kinclovi prozradily recepty na své oblíbené pečené dobroty.
Podívejte se na následující recepty a třeba dostanete chuť také si něco upéct podle hvězd.
Svíčková na smetaně s knedlíkem
Co budete potřebovat:
Na svíčkovou:
- loupanou plec
- slaninu (zmrzlou)
- máslo na opečení
- kořenovou zeleninu – celer, mrkev, petržel (hodně)
- 1 cibuli
- bobkový list
- tymián
- zakysanou a obyčejnou smetanu
- hladkou mouku na zahuštění
- sůl, mletý pepř, cukr
- trochu octa
- bio citron
- brusinky
Na knedlíky:
- mléko
- 1,5 vejce
- 1 lžíci soli
- hrubou mouku
- nakrájené rohlíky
Ztuhlou slaninu nakrájíme na špalíčky. Do masa uděláme ostrým nožem malé otvory a špalíčky slaniny do nich zasuneme. Maso osolíme a opepříme a zprudka ho opečeme ze všech stran na části másla.
Kořenovou zeleninu nastrouháme, cibuli nasekáme a vše orestujeme spolu s kouskem citronové kůry na zbylém másle a před koncem zeleninu lehce zastříkneme octem.
Do pekáče dáme maso, zasypeme ho orestovanou zeleninou, přidáme bobkový list a tymián, osolíme, přidáme trochu cukru, mírně podlijeme, pekáč zakryjeme alobalem a pečeme v troubě zakryté za průběžného podlévání doměkka.
Mezitím připravíme knedlík. Do mísy nalijeme menší džbánek mléka, přidáme vejce, sůl a přisypeme tolik mouky, aby vzniklo hustší těsto, které necháme 2 hodiny zakryté stát. Pak přimícháme nakrájené rohlíky. Z těsta vytvarujeme dva knedlíky, vložíme je do vroucí vody a vaříme 45 minut.
Měkké maso vyndáme z hrnce, odstraníme koření, zeleninu i se šťávou přelijeme do hrnce a rozmixujeme. Vmícháme do ní smetanu na vaření a zakysanou smetanu a znovu rozmixujeme (omáčka by měla být díky velkému množství zeleniny dost hustá, takže není potřeba zahušťovat moukou). Omáčku dochutíme podle potřeby cukrem, citronovou šťávou, případně solí. Maso nakrájíme na plátky a podáváme s omáčkou, knedlíkem a brusinkami.
Následující recept se naučila Iva Janžurová od své maminky, která ho dělala z lískových oříšků, které měli na zahradě:
Ořechový dort bez mouky
Co budete potřebovat:
Na těsto:
- 7 vajec
- asi 3 lžíce vanilkového cukru
- 140 g mletých oříšků (nebo mandlí)
- špetku mleté kávy a kakaa (nebo strouhané čokolády)
- minišpetičku soli
Na náplň:
- 1 změklé máslo (250 g)
- uvařený vychladlý pudink (vanilkový)
- nasekané mandle
- rum
- malinovo – rybízovou marmeládu
- kakao nebo rozpuštěnou čokoládu
- čerstvé ovoce (jahody, maliny, borůvky, ostružiny...)
Z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutky s vanilkovým cukrem ušleháme do světlé pěny a zlehka do ní vmícháme střídavě sníh z bílků a mleté oříšky. Nakonec vmícháme kávu, kakao a sůl. Těsto nalijeme do vymazané kulaté dortové formy a upečeme v troubě vyhřáté na 140 °C.
Do změklého másla vmícháme uvařený pudink a jemně nasekané mandle a krém necháme lehce ztuhnout.
Upečený vychladlý plát prokrojíme. Spodní díl položíme na rovný talíř, pokapeme ho hodně rumem a potřeme nejdříve domácí marmeládou a pak částí připraveného krému. Položíme na něj druhý plát, opět ho hodně pokapeme rumem a potřeme druhou částí krému, do které jsme vmíchali kakao nebo rozpuštěnou čokoládu. Vršek dortu pak ozdobíme čerstvým ovocem.
Podívejte se na další recepty z druhého dílu, které připravil jako variace na uvedené dva recepty Martin Kincl: