Recepty

2. října 2016 17:03

Anna Kopečková

Pečeme podle hvězd: Recepty z 5. dílu pěkně pohromadě

Návštěva v pátém dílu byla tak trochu zahraniční. Hostem pořadu byla totiž slovenská herečka Anna Šišková a její mladší dcera Tereza Nvotová, která už 12 let žije v Praze. A obě kuchaři Martinovi Kinclovi upekly dobroty podle jejich rodinných receptů.

Anna Šišková ráda vaří i peče a opravdu jí to jde. A zdá se, že Tereza to podědila po ní.

Podívejte se na následující recepty a třeba dostanete chuť také si něco upéct podle hvězd.

Tvarohová bábovka Anny Šiškové

Co budete potřebovat:

  • 6 vajec
  • špetku soli
  • 1 máslo (250 g)
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • špetku strouhané citronové kůry
  • 1 tvaroh ve vaničce (tučný, hrudkovitý)
  • 1 hrnek strouhaného kokosu
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • máslo na vymazání formy

Na dokončení:

  • moučkový cukr
  • čokoládu + kousek másla na polevu
  • šlehačku
  • mražené maliny
  • cukr podle chuti

1. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh. Žloutky vyšleháme s oběma druhy cukru, citronovou kůrou a změklým máslem do světlé pěny a vešleháme tvaroh. Po částech zlehka vmícháme sníh, pak opatrně vmícháme kokos a mouku smíchanou s práškem do pečiva.

2. Těsto naplníme do formy vymazané máslem, dáme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 45 minut.

3. Mezitím ve vodní lázni rozpustíme čokoládu rozlámanou na kousky a máslo, až vznikne hladká lesklá poleva. Maliny rozvaříme s cukrem.

4. Upečenou bábovku vyklopíme z formy, pocukrujeme, nakrájíme a podáváme přelitou čokoládovou polevou, horkými malinami a ozdobenou kopečkem šlehačky.

Tereza se rozhodla upéct slané preclíky, na které dostali kdysi recept od sousedky tety Hlávenkové z Trnavy, která výborně pekla. U nich doma se prý vždycky pečou ve větším množství, protože jsou strašně dobré!

Slané preclíky

Co budete potřebovat:

Na těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 1 kostku droždí
  • 1 a 1/2 kostky másla
  • 4 lžičky cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • mouku na vál
  • vejce na potření

Na polevu:

  • 1/2 sklenky vody
  • 1 lžíci hladké mouky
  • 1 lžičku soli

1. Všechny přísady na těsto smícháme na válu a důkladně hněteme rukama, až vznikne hladké těsto. Dáme ho do mísy a necháme půl hodiny odpočinout v lednici.

2. Z těsta uděláme na pomoučeném válu několik válečků, nakrájíme je na menší kousky a rozválíme je na tenké válečky. Spleteme je do preclíků a pokládáme je na plech vyložený papírem na pečení.

Preclíky potřeme rozšlehaným vejcem, dáme je do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 5–10 minut dozlatova.

Horké preclíky potřeme polevou umíchanou z vody, hladké mouky a soli (poleva musí být hodně slaná) a necháme vychladnout.

Podívejte se na další recepty z pátého dílu, které připravil jako variace na uvedené dva recepty Martin Kincl:

Pořad Pečeme podle hvězd můžete sledovat každou neděli od 16.10 na Primě.

Všechny odvysílané díly najdete na PrimaPLAY.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 23. 2. 2025

Zklamání z významné veřejné osobnosti, kterou jste vždy obdivovali, by dnes mohlo způsobit etickou krizi, Berani. Možná se přistihnete, že pochybujete o svých názorech a hodnotách, které jste po většinu života přijímali bez pochybností. Mějte na paměti, že je to vlastně zdravý proces. Do zítřka se pravděpodobně smíříte sami se sebou a mezitím byste měli trochu dospět. Vydržte.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.