Pečeme podle hvězd: Recepty z 5. dílu pěkně pohromadě
Návštěva v pátém dílu byla tak trochu zahraniční. Hostem pořadu byla totiž slovenská herečka Anna Šišková a její mladší dcera Tereza Nvotová, která už 12 let žije v Praze. A obě kuchaři Martinovi Kinclovi upekly dobroty podle jejich rodinných receptů.
Anna Šišková ráda vaří i peče a opravdu jí to jde. A zdá se, že Tereza to podědila po ní.
Podívejte se na následující recepty a třeba dostanete chuť také si něco upéct podle hvězd.
Tvarohová bábovka Anny Šiškové
Co budete potřebovat:
- 6 vajec
- špetku soli
- 1 máslo (250 g)
- 1 hrnek moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- špetku strouhané citronové kůry
- 1 tvaroh ve vaničce (tučný, hrudkovitý)
- 1 hrnek strouhaného kokosu
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- máslo na vymazání formy
Na dokončení:
- moučkový cukr
- čokoládu + kousek másla na polevu
- šlehačku
- mražené maliny
- cukr podle chuti
1. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh. Žloutky vyšleháme s oběma druhy cukru, citronovou kůrou a změklým máslem do světlé pěny a vešleháme tvaroh. Po částech zlehka vmícháme sníh, pak opatrně vmícháme kokos a mouku smíchanou s práškem do pečiva.
2. Těsto naplníme do formy vymazané máslem, dáme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 45 minut.
3. Mezitím ve vodní lázni rozpustíme čokoládu rozlámanou na kousky a máslo, až vznikne hladká lesklá poleva. Maliny rozvaříme s cukrem.
4. Upečenou bábovku vyklopíme z formy, pocukrujeme, nakrájíme a podáváme přelitou čokoládovou polevou, horkými malinami a ozdobenou kopečkem šlehačky.
Tereza se rozhodla upéct slané preclíky, na které dostali kdysi recept od sousedky tety Hlávenkové z Trnavy, která výborně pekla. U nich doma se prý vždycky pečou ve větším množství, protože jsou strašně dobré!
Slané preclíky
Co budete potřebovat:
Na těsto:
- 500 g hladké mouky
- 1 vejce
- 1 kostku droždí
- 1 a 1/2 kostky másla
- 4 lžičky cukru
- 1/2 lžičky soli
- mouku na vál
- vejce na potření
Na polevu:
- 1/2 sklenky vody
- 1 lžíci hladké mouky
- 1 lžičku soli
1. Všechny přísady na těsto smícháme na válu a důkladně hněteme rukama, až vznikne hladké těsto. Dáme ho do mísy a necháme půl hodiny odpočinout v lednici.
2. Z těsta uděláme na pomoučeném válu několik válečků, nakrájíme je na menší kousky a rozválíme je na tenké válečky. Spleteme je do preclíků a pokládáme je na plech vyložený papírem na pečení.
Preclíky potřeme rozšlehaným vejcem, dáme je do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 5–10 minut dozlatova.
Horké preclíky potřeme polevou umíchanou z vody, hladké mouky a soli (poleva musí být hodně slaná) a necháme vychladnout.
Podívejte se na další recepty z pátého dílu, které připravil jako variace na uvedené dva recepty Martin Kincl: