Tyčinky grissini s olivami a rozmarýnem a dipem ze sušených rajčat
Můžete si je koupit už hotové, ale mnohem lepší jsou čerstvé, doma upečené. Ideální doplněk k dobrému vínu!
Co budete potřebovat:
Na tyčinky:
- 400 g hladké mouky
- 1 lžíci soli
- 10 g droždí
- 180 ml vody
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce černých oliv
- 1 větvičku rozmarýnu
Na dip:
- 1 zakysanou smetanu
- 8 sušených rajčat
- 8 lístků čerstvé bazalky
- sůl a mletý pepř
Postup:
1. V míse smícháme mouku se solí. Ve vlažné vodě rozmícháme droždí a nalijeme ho do směsi. Přidáme olivový olej, nasekané olivy a nasekaný rozmarýn. Uhněteme pružné těsto, které se nelepí (pokud bude neforemné, přidáme pár kapek vody, pokud bude lepkavé, přidáme trošku hladké mouky), dáme ho zpátky do mísy a necháme vykynout.
2. Připravené těsto rozválíme na pomoučeném válu na velmi tenké válečky, protože tyčinky při pečení zvětší svůj objem o polovinu. Rozložíme je na plech s papírem na pečení, dáme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 20 minut. Dobře upečené tyčinky poznáte tak, že mají zlatavou barvu a jsou křupavé.
3. Mezitím si připravíme dip. Smícháme zakysanou smetanu, nasekaná sušená rajčata, bazalku a dochutíme solí a pepřem. Podáváme s upečenými tyčinkami.
Uvedený recept je z pořadu Pečeme podle hvězd, který můžete sledovat každou neděli od 16.10 na Primě.
Všechny odvysílané díly najdete na PrimaPLAY.