Móda a krása

20. června 2023 14:55

Komerční sdělení , redakce Prima Ženy

Plastická chirurgie životy nezachraňuje, ale dokáže zlepšit jejich kvalitu, říká Ondřej Měšťák

Ondřej Měšťák - životy nezachraňuji, ale umím je změnit

Možnosti chirurgického tvarování prsou se za poslední roky významně posunuly. V Česku je inovátorem v této oblasti MUDr. Ondřej Měšťák, který provádí pokročilé techniky modelace i rekonstrukce dekoltu. Je možné výrazně upravit tvar prsou a co je tzv. metoda vnitřní podprsenky? Jaký je postup v případě onkologických onemocnění po odstranění prsu? Na vaše otázky odpověděl v našem rozhovoru vyhledávaný plasticky chirurg.

Přemýšlíte nad tím, že si necháte zvětšit či zmenšit prsa, upravit jejich tvar nebo chcete podstoupit rekonstrukci po zásahu spojeném s onkologickým onemocněním? Než se objednáte na konzultaci na specializovanou kliniku k renomovanému odborníkovi, která je velmi důležitá a potřebná, můžete si projít nejdůležitější otázky a odpovědi na toto téma. Naším hostem byl lékař Ondřej Měšťák, který do Česka přináší světové novinky v oblasti plastické chirurgie.

Co zahrnuje modelace prsou?

Především jde o zvednutí prsou, zákrok se provádí u pacientek s nadbytkem kožního krytu. Je to přenos dvorce do vyšší pozice a odstranění nadbytečné kůže, která je ve spodní části prsu. Modelace se provádí v případě, kdy došlo k výraznému poklesu nebo ztrátě objemu prsu, například následkem kojení. Jde o komplexní úkon, který se musí dobře naplánovat a předchází mu konzultace. Je opravdu důležité, aby pacientka před zákrokem věděla, co jsme schopni udělat a jaký bude výsledek.

Čemu se říká kombinovaná augmentace?

Toto označení najdete často v diskusích, ale správně se jí říká hybridní nebo kompozitní augmentace. Jde o kombinaci implantátů a tukové tkáně. Před asi 10 nebo 12 lety jsme si mysleli, že tuk vyřeší všechno, začala éra tzv. fat graftingu, přenosu tuku. Ale po několika letech jsme zjistili, že to tak zázračné není, a proto se využívá implantát doplněný tukovou tkání. Tuto techniku používáme hlavně kvůli tomu, že víc přiblíží prsa k sobě u pacientek, kterým mají kvůli anatomii hrudníku tendenci sjíždět od sebe. A to je velký přelom v plastice prsou.

Jak funguje takzvaná vnitřní podprsenka?

Internal bra neboli vnitřní podprsenka je něco, co je teď v oblasti plastické chirurgie velmi aktuální. Je to obecný název pro zpevnění prsů a definici podprsní rýhy a zahrnuje více technik. Zpevnění prsou pomocí Internal bra je možné jak u augmentace, tak u modelace prsou.

Co je rekonstrukce prsu nebo prsou?

Jde o vytvoření nového prsu, používá se po onkologickém onemocnění, když dojde k jeho odstranění. Můžeme zrekonstruovat celý prs nebo i jen část prsu, zkrátka vyrovnat deformace, snažíme se dekoltu navrátit jeho konzistenci a tvar. V případě onkologické léčby je samozřejmě nejdůležitější, aby se pacientky vyléčily. Prsa mají ale pro některé ženy obrovský psychologický vliv a rekonstrukce jim podstatně podpoří sebevědomí a schopnost navázat intimní vztahy.

Já o plastické chirurgii říkávám, že jsme takový více okrajový obor. Životy nezachraňujeme, ale dokážeme je změnit a jejich kvalitu posunout.

Jak přesně jednotlivé úpravy dekoltu probíhají? Je to bezpečné? Kdy podstoupit rekonstrukci prsou a kdy chirurgický zákrok hradí pojišťovna? To vše a mnohem víc vysvětluje MUDr. Ondřej Měšťák v našem videorozhovoru.

Tématu plastických operací prsou se budeme věnovat i nadále, tak nás sledujte.

Sdílejte článek