Móda a krása

17. května 2023 07:00

Komerční sdělení

Uvažujete o zvětšení prsou? Lékař Roman Kufa zodpověděl nejdůležitější otázky, které augmentaci provází

Zvětšení prsou a jejich modelace je tématem, se kterým se pojí mnoho otázek i mýtů. Proto jsme do živého vysílání na Facebooku Prima Ženy pozvali předního plastického chirurga Romana Kufu, aby odpověděl na vaše dotazy o augmentaci. Jak probíhá výběr vhodných implantátů a jak je to s jejich životností? Co dělat, abychom se vyhnuli případným rizikům? Vše se dozvíte v našem rozhovoru.

Pokud přemýšlíte nad tím, že si necháte zvětšit prsa a/nebo upravit jejich tvar, máte nespočet možností od výběru velikosti a tvaru implantátů až po způsob provedení zákroku. Vším by vás měl provést renomovaný plastický chirurg, který posoudí a doporučí, jaké implantáty zvolit, kam je umístit, jestli a jak prsa nadzvednout. Nic nenahradí osobní konzultaci, kterou si domluvíte na specializované klinice, přesto však plastický chirurg a vedoucí lékař Perfect Clinic Roman Kufa možná zodpoví některé z vašich dotazů už nyní.

Je možné podstoupit zvětšení i modelaci prsou v jednom zákroku?

Ano, na našem pracovišti tyto úpravy provádíme najednou, tedy vkládáme implantát a současně prs zmodelujeme tak, že ho nadzvedneme. Celý zákrok je samozřejmě technicky trochu obtížnější. Je důležité, aby nedocházelo k velkému napětí rány modelací. Proto je také možné provést nejprve modelaci prsu, počkat, až se rány zahojí, a potom v odstupu přibližně tak šesti měsíců a více vložit implantát. Záleží na zkušenostech a volbě operatéra.

Mohu se na operaci nějak připravit, aby vše proběhlo hladce?

Zvětšení i modelace prsou se provádí v celkové narkóze a každá narkóza s sebou samozřejmě nese nějaká rizika. Pacient musí být zdravý, mít v pořádku kompletní interní vyšetření (krevní obraz, EKG a tak dále), nesmí mít žádné infekce, protože ty jsou rizikem vzniku možných zánětů prsu. Důležitá je také konzultace před operací, kdy si operatér i pacientka ujasní její představy, jak by měl výsledek vypadat a zdali je to vůbec možné.

Po jaké době je nutné implantáty vyměnit?

Kdysi se doporučovalo vyměnit implantáty po 10 nebo 15 letech, ale dnes máme implantáty úplně nové řady a generace, u kterých není striktně dáno, že by se musely po určité době měnit. Doporučuji, aby pacientky chodily na pravidelné kontroly, a to buď ultrazvukové nebo na magnetickou rezonanci, a pokud jsou implantáty v pořádku a nic se s nimi neděje, tak není důvod je vyměňovat.

Bude možné s implantáty kojit a je to bezpečné pro dítě?

Určitě ano. Vložení implantátu do prsu nemá vliv na možnost kojení, protože se vkládá pod žlázu, anebo i pod prsní sval, takže žláza není porušena. Záleží ještě na přístupu, odkud a kam implantát vložíme. Většinou se volí přístup z podprsní rýhy, který vývody mléčné žlázy neporuší.

O kolik je možné prsa zvětšit?

Prsa lze samozřejmě zvětšit o hodně, záleží jednak na tom, jaké představy má pacientka, ale je důležité také zhodnotit anatomii a poměry na hrudníku. Když je kůže pevná a prsní žláza malá, nemůžeme tam vložit enormně velké implantáty, protože by se tam zkrátka nevešly. Na konzultaci je třeba si domluvit, co pacientka požaduje, jakou velikost a jaký tvar, protože implantátů je více druhů. Existuje více velikostí, ale i tvarů, jsou anatomické, kulaté...

Jak dlouho trvá hospitalizace a rekonvalescence po operaci?

U nás doporučujeme zůstat na jednu noc a myslím, že to opravdu stačí. Druhý den může pacientka odejít domů. Doporučuji následně klidový režim 5–⁠7 dnů, kancelářská práce je možná po týdnu. Po dvou týdnech už se dá sportovat, přičemž švihové sporty jako je golf a tenis jsou možné spíše až za dva měsíce. Součástí pooperační péče je kompresní podprsenka, kterou je doporučováno nosit šest týdnů dnem i nocí.

Co ovlivňuje, jestli budete mít po augmentaci prsa blízko nebo dál od sebe? A jak je to s mýty, které kolují o praskání implantátů v letadlech nebo rakovině z implantátů? To a mnohem víc vysvětluje MUDr. Roman Kufa v našem video rozhovoru na začátku článku.

Tématu plastických operací prsou se s dalšími odborníky budeme věnovat i nadále, tak nás sledujte.

Decolt Day – Nenechte si ujít exkluzivní akci

Využijte jedinečnou akci na plastiku prsou s konzultací zdarma a přednostním termínem u prestižních lékařů. Objednat se můžete telefonicky nebo přes kontaktní formulář, akce proběhne v neděli 21. 5. 2023 od 10 do 17 hodin v Perfect Clinic (Kartouzská 10, Praha 5).

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 26. 4. 2024

Je jistě jasné, že svým činům věříte, Berani. Necítíte žádný strach ani pochybnosti, když postupujete ke svým cílům a plujete po klidném moři pod jasnou oblohou. Tato nová atmosféra je pravděpodobně výsledkem vašeho obnoveného odhodlání. Za své úspěchy se rozhodně odměňte, ale s pořádnou oslavou byste měli ještě pár dní počkat.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.