22. srpna 2020 09:01
Petr Ullmann31 legendárních hlášek z restaurace U Dubu
Tohle je možná podnik, v němž Šéf Pohreich perlil nejvíce! V další repríze Ano, šéfe! zůstaneme na Moravě. Přesuneme se do Třebíče. Tam se v historickém centru, jen pár kroků od židovského ghetta, nachází hostel a restaurace U Dubu. Dívejte se v úterý ve 21.35 na Primě.
Zdeněk Pohlreich v Třebíči navštívil restauraci U Dubu. Původně si ho už vloni objednal majitel sítě Travellers hostel, pod kterou objekt spadá, ing. Petr Jelínek, zakladatel podniku.
Ano, šéfe! z Restaurace U Dubu v Třebíči si připomeňte v úterý 25. srpna ve 21.35 na Primě.
Starý patrový dům, o němž jsou první záznamy z roku 1620, má kouzelnou atmosféru, která je částečně daná geniem loci, ale i romantickým dvorkem s pavlačí. Stojí na začátku židovského ghetta, v blízkosti řeky uprostřed nejstarší třebíčské zástavby, na ose zámku a unikátní goticko-románské baziliky, kde se natáčel film Markéta Lazarová. Všechny tyto věci by měly hrát pro restauraci, ale Zdeněk Pohlreich zjistil, že celkový dojem bohužel kazí to nejzásadnější – špatná kuchyně.
Plněné kapsy a dochucovadla. Šéf řádí! I když se provozovatelé snažili, nebyli důslední. Pěstovali sice svoje bylinky a vyráběli vlastní pesto, ale kuchaři pak jídlo stejně dochucovali umělými přísadami, čímž znehodnocovali původní vývary a omáčky. Na jídelním lístku byly všemožné plněné kapsy, italské nudle a rizota, jídla indická, řecká, česká i francouzská. „Jako všude,“ povzdechl si šéf. Kdysi tu působil kuchař, který po svém pobytu v zemi galského kohouta nastavil jídelní lístek à la sladká Francie. To se neosvědčilo a současné menu je stále jeho pohrobkem. Hlášky z restaurace U Dubu v Třebíči.
31 legendárních hlášek z restaurace U Dubu
- „To vypadá, že piksla omáčky Café de Paris byla ve slevě.“ (Omáčka byla mnohokrát na jídelním lístku.)
- „Řecký kuřecí steak zapečený s hermelínem. Řecká kuchyně je především o hermelínu.“
- „To není kuchař, to je odvážná školačka.“
- „Ten stůl ovládl pach chemicky vyráběných potravin a citron to nezachrání.“ (Nad první ochutnávkou.)
- „Jak tohle můžou jíst? Ty brambory, ty pamatujou Švédy na mostě…“
- „To vypadá jako kinderscheisse.“ (O pokrmu Gladiátor.)
- „V kartách se říká: Když nevíš, tak si troufni. V český gastronomii platí: Když nevíš, tak to posyp sejrem…“
- „U toho hnusu je kuřecí kremace a rajče jen kvůli tomu, že je červený.“
- „Jestli mám říct, co je nejlepší, tak to bude hodně tichý vysílání, to můžeme točit němej film, to není k žrádlu.“
- „Quo vadis, česká gastronomie? To by mě fakt zajímalo…“
- „Teď musím vidět pachatele toho strašnýho jídla.“
- „Proč bych, do prdele, měl jíst kuře s lososem na jednom talíři?“
- „Počkej, ty to tam sypeš jak Babica! Musíš gently…“
- „Kuchař neotvírá flašky a neleje je po talířích. Kuchař připravuje potraviny. To po tobě budu chtít..“
- „Nejmenovaný výrobce instantního zázraku na počkání.“
- „Jste to, co jíte, pane kolego.“
- „Já vím, co to je. Působím snad na tebe dojmem slepce?“ (Vylévá kanystr s thajskou omáčkou.)
- Zdeněk a Katarínina bylinková zahrádka: „Viděl to ten vocas (kuchař)? Byl tady? To mě zabije!“ (Šéf se válí mezi záhony benediktinské zahrady a trpí.)
- „Jakpak se asi Kájovi vaří bez prášku? Já tam na něj vlítnu, že se bude divit i nohama.“
- „Ten je zmatenej jak lesní včela.“
- „Že by v tom klukovi byla přece jenom troška naděje? Něco ví, práškař.“
- „Poved se nám takovej válečnej komisárek.“ (Po prvním pokusu o chleba.)
- „Ty do toho kloveš jak vrána do hovna.“
- „Nehrab se v tom jak student v pochvě a hoď to tam všechno. To asi vystřihnem, ne?“
- „Dobrý? To je málo, ty se z toho musíš posrat, když to nandaváš.“ „Ty lidi tam musej sedět a řvát hurá.“
- „V tomhle tempu jsem nervózní jak sáňky v létě.“
- „Dneska přijdou holky na rybu. Ty jim to tam takhle přineseš a ony řeknou: ,Božskej Kája je tady.‘ Ty prostě narušíš institut božskýho Káji a uděláš ho ze sebe.“
- „Co je pro mě obrovský zklamání, je to, že jste to zvládli. Já vám nevěřil…“
- „Mluv, nebo ser písmena! Máš na vybranou…“
- „Když sem teď někdo vleze a objedná si paprikáš, tak bude koukat jak prase po první ráně.“
- „Kájo, jestli to nebude dobrý, máš ve mně nepřítele na život a na smrt. Zlikviduju tě jak bramboračku.“
Nejvtipnější rozhovory z reastaurace U Dubu
Zdeněk: „Chodíš tam na tu zahrádku?“ Kuchař: „Tak dvakrát do týdne.“ Zdeněk: „Máš chodit dvakrát za den – před obědem a před večeří.“ Zdeněk: „Tak jak ti to jde?“ Kuchař: „Dobrý to je.“ Zdeněk: „To přejde, uvidíš.“
Zdeněk: „Buď svýho kuchaře kopnete do prdele, nebo ho naučíte vařit.“ Katarína: „My víme, že si to lidi rádi dávaj a že se na to jídlo vracej.“ (O jídle Gladiátor.) Zdeněk: „To je fór na nástěnku, to je fór jako prase.“
Zdeněk: „Drahouškové, chcete znát pravdu?“ Katarína: „Pravdu, nebo váš názor?“ Zdeněk: „To je stejný…“